Kávé. Vagy szeretjük,vagy pedig....szeretjük. Különösen a mai világban, ahol egyre többet tudhatunk meg a kávézásról és hála a sok remek kávézónak lehetőségünk nyílik valóban minőségi kávét fogyasztatnunk egyre több helyen. Aki pedig tényleg szeretné elsajátítani a kávézás fortélyait, számos barista tanfolyam közül válogathat. Most azonban arra próbáljuk meg keresni a választ, hogy mennyi az a kávé mennyiség,ami az egészség határán belül van.
Nemrégiben a NewYork Times kiadott egy cikket, amelyben azt vizsgálták, hogy mennyi kávé számít valójában már túl soknak.
A kutatás során igyekeztek figyelembe venni a toleranciaszintet, hiszen minden ember eltérően reagál a bevitt koffein mennyiségére. Egyesek sokkal érzékenyebbek a koffeinre, mint mások.
Az átlagember számára a napi 130-300 milligramm koffeinbevitelt javasolják, ami nagyjából 2 csésze kávéban található meg.
600mg feletti koffeinbevitel azonban már túlzott és káros mennyiségű koffeinnek számít az egészségünk szempontjából.
A túlzott koffein fogyasztásunk egyik lehetséges oka, hogy a legtöbb kávézóban óriási adag kávékat szervíroznak nekünk, különösen ha elviteles kávét rendelünk.
Amennyiben észrevesszük magunkon a túlzott kávéfogyasztás jeleit, akkor érdemes átgondolnunk, hogy megéri-e ennyi koffeint a szervezetünkbe juttatni. Ilyen jelek lehetnek például a heves szívdobogás, a dadogás, és az, ha nem bírjuk ki a napot kávé nélkül, mert vagy rossz kedvünk lesz, vagy pedig egyéb elvonási tünet jelentkezik.
Nézzük,hogy mikor mennyi koffeint juttatunk a szervezetünkbe :
- Fekete kávé 65-120 mg
- Espresso 30-60 mg
- Latte vagy cappuccino 100-120 mg
- Energia italok 80-100 mg
- Tea 10-50 mg