Mit tegyél,ha nem tudsz döntést hozni? Íme 5 tipp,ami segít!

2018. január 02. 08:00 - Life Advisor

board-2084777_640.jpgVeled is sokszor előfordul, hogy sokat habozol egy döntés meghozatala előtt? Zavaró, ha dönteni kell, de nem tudsz, hiszen nem vagy tisztában, hogy melyik lehet a jó választás a számodra. Az életben sokszor kerülünk válaszút elé, és mindannyian arra törekszünk, hogy a lehető legjobb döntést hozzuk meg. Íme 5 olyan tipp, ami neked is segíthet!

Naponta körülbelül 100 alkalommal kerülünk a legkülönbözőbb döntés helyzetek elé. Tény, hogy valakinek ennél is több jut, viszont van, akit ez egyáltalán nem zavar, míg mások a kezüket tördelik, a körmüket rágják, vagy éppen a 2 doboz cigit szívják egy döntés meghozatala előtt.

Ha elismered, hogy nehezen hozol döntéseket, az már egy jó lépés abba az irányba, hogy fejlődj ezen a területen. Nézzük a tippeket :

  1. Alkalmazd a 10/10/10 szabályt!

A szabály Suzy Welch írónőtől származik. Az írónő azt javasolja, hogy a gondolkozzunk 3 különböző időpontban a döntés meghozatalakor. Hogy fogjuk magunkat érezni 10 perc múlva / 10 hónap múlva és 10 év múlva? Ez a szabály egy új nézőpontba emeli a döntés meghozatalát, hiszen ha arra lyukadunk ki,hogy 10 hónap múlva megbánjuk ezt a döntés, akkor már segítséget kaptunk.

    2. Nézz szembe a félelmeiddel és menj tovább egyenesen előre!

Sokszor megbénítja a döntéshozatalt a félelem, hogy vajon a döntésünk milyen eredményt hoz majd számunkra. Ilyenkor szembe kell néznünk a félelmeinkkel. Azaz, képzeljük el és írjuk le, hogy mi a legrosszabb, ami történhet, ha meghozzuk ezt a döntést. Tényleg minden apró részletet írj le. Ezután szembe kell nézned vele és ha úgy érzed, hogy megtudsz vele bírkózni, akkor láthatod, hogy még a legrosszabb forgatókönyv esetén is képes leszel talpon maradni és kezelni a történéseket.

   3. Írd fel a pro és kontra érveket!

Szerintem ezt nem kell sokáig magyarázni, hiszen a legjobb dolog, amit tehetsz, hogy megnézed, hogy mi szól a döntés mellett és mi szól ellene.

   4. Az alapján hozz döntés, hogy te mit szeretnél!

Tipikus példa erre egy utazás. Tegyük fel, hogy egy adott szezonban minden utazási iroda Balit ajánlja mint népszerű úti cél, te azonban nem szereted az egzotikus helyeket, inkább a hegyekbe utaznál. Ilyenkor a legjobb az, ha az alapján hozol döntés, amit igazán szeretnél.

   5. Ne törődj azzal, hogy vajon mások mit szólnak majd a döntésedhez!

Évekkel ezelőtt könnyebb volt döntéseket hozni. Miért? Mert nem volt annyi választási lehetőség. Egy ing választása teljesen egyszerű volt, mindössze annyit kellett tenned, hogy kiválasztottad a színt és a méretet. Manapság ki kell választanod a színt, méretet, fazont, stílust, gyártót, anyagot stb.stb. Annyi választási lehetőségünk van, hogy bárhogy is döntünk, úgy érezhetjük, hogy rosszul döntöttük. Hiába választottuk az A lehetőséget, ha az X jobb lett volna.

A lényeg, hogy bármilyen döntést is hozol, légy büszke rá és ne hagyd, hogy mások megmondják, hogy miért volt jó vagy éppen rossz az, amit választottál. Higgy magadban!

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása