Miért állandó érzelem a félelem és a hit?

2024. június 23. 07:30 - Life Advisor

mount_everest.pngA Mount Everest a világ legmagasabb hegye és átszámítva nagyjából 55 millió forintért részt vehetünk egy 24 hónapos képzésen, amelyen professzionális hegymászók felkészítenek és el is vezethetnek a csúcsra. Ha ennyi időt és pénzt fektetnél abba, hogy elérd a világ tetejét, van egy fontos dolog, amit nem árt tudnod : a legtöbb ember a lefelé vezető úton hal meg, nem pedig felfelé. Miért? 

Az egyszerű igazság a Mount Everestről (és általában a célokról) az, hogy a csúcs elérése csak az út fele. A másik a csúcsról való visszatérés. Senki sem gondol erre. Senki sem gondol arra, hogy milyen érzés lesz lejönni a csúcsról, mert ez a "könnyebb" rész. A legtöbben a Mount Everest megmászásnak mérföldkövére összpontosítanak. De az igazi mérföldkő az, hogy élve hazatérjünk. Ezért halnak meg az emberek.

Az élet főbb mérföldköveinek elérése egy kicsit átok. Vegyük például a lottónyerteseket. Hozzád és hozzám hasonlóan ők is mindig arról álmodoztak, hogy gazdagok lesznek. Arról fantáziáltak, hogy bármerre is mennek úgy választják majd ketté a tömeget, ahogy az a Vörös-tenger tette. Semmi mást nem akarnak, mint hogy teljesen idegenek imádják őket és hogy az emberek szelfiket készítsenek velük, mintha istenek lennének. 

Ez a hírnév iránti vágy inkább a fiatalabb generációban elterjed. Vegyük például a Z generációs gyerekeket - azokat, akik 1997-2012 között születtek. Mit hisznek a mai gyerekek, mi vezeti el őket egy életen át tartó boldogsághoz? Igen, a hírnév.

Mintha híresnek lenni valahogy egy életen át tartó boldogságot és örömöt hozna. Mintha a hírnév végre elfojthatná mindazt a félelmet és kétséget, amelyet tizenegy éves koruk óta hordoznak. Mintha a hírnév valódi értelmet és célt adna az életüknek. Nem fog. 

Az élet több mérföldköve, mint például a főiskola befejezése, a házasságkötés vagy az előléptetés elérése, azt az érzést kelthetik, hogy elérjük ezt a közmondásos csúcsot. Ez viszont csak az út fele. Ez csak a Mount Everesten lefelé vezető út kezdete. Elérésük olyan, mint a startpisztoly egy versenyen, legyen szó új karrierről, családalapításról vagy annak bizonyításáról, hogy megérdemelted ezt az előléptetést. A cél elérése nem a "végcél", hanem egyszerűen egy eszköz a cél eléréshez.

Ezért kíváncsi vagyok, hogy a gazdagok boldogabbak-e, mint mi. Gyakran a mocskosul gazdagok azt mondják, hogy a "pénz nem minden". Nos, hajlandó lennék kipróbálni Különösen hétfő reggel 7 órakor a világ legforgalmasabb repülőterén. Biztos vagyok benne, hogy boldogabb lennék egy magánrepülőgépen, karamell macchiatót kortyolgatva, miközben a légiutas-kísérő megkérdezi, hogy szükségem van-e még valamire felszállás előtt.

Sokan úgy vélik, hogy gazdagnak és híresnek lenni boldogsághoz vezet, örök boldogságot kínál és esély arra, hogy végre élvezzük a "jó életet". A gazdagsággal és a hírnévvel az a probléma, hogy még mindig te vagy az egész alatt. Még mindig te vagy minden kétségeddel, félelmeddel, megbánásoddal és bizonytalanságoddal. 

Az élet nagy mérföldköveinek elérése klassz, függetlenül attól, hogy magában foglalja-e a gazdagságot vagy sem, de nem változtat meg drasztikusan. Nem fogsz kevésbé félni a ráktól, a fulladástól, a kígyóktól, a sötétségtől vagy a szellemektől. 

Az életed mérföldköveinek elérése vagy a túlzott gazdagság megszerzése egyszerűen megvilágítja azokat a dolgokat, amelyek már éjszaka ébren tartanak : a félelmedet és a hitedet. Bármi, ami térdre kényszerített, így vagy úgy, még mindig térdre kényszerít.

Miért vásárolta meg Elon Musk a Twittert? Miért folytatja Taylor Swift az éneklést és a koncerteket? Miért indul újra Donald Trump az elnökválasztáson? Miért másszák meg az emberek a Mount Everestet?

Az élet célja nem az, hogy gazdag vagy híres legyél. Nem az, hogy kettéválasszuk a tömeget, mint a Vörös-tenger. Azért élünk, hogy gyönyörű emlékeket hozzunk létre egy jól megérdemelt életről, azokkal az emberekkel, akiket szeretünk. Ez az igazi cél - élve lejutni a hegyről. 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása