9 viselkedés, amely mérgező monogámiához vezet

2024. június 18. 07:30 - Life Advisor

mergezo_monogamia.pngA "mérgező" szó az egészségtelen kapcsolatok szinonimájává vált. De tudtad, hogy a kifejezés a monogámia nemkívánatos elemeinek leírására is használható, pontosabban a romantikus kizárólagosságot körülvevő kultúrára és gyakorlatokra? Ebben a posztban megmutatom azokat a viselkedéseket, amelyeket a társadalom aktívan támogat, és amelyek hozzájárulnak a mérgező monogámia kultúrájához, valamint egy egészséges alternatívát is megismerhetsz az összehasonlítás kedvéért.

Mielőtt elkezdeném, fontosnak tartom kiemelni, hogy ezek a viselkedések nem kizárólag a monogámiára jellemzőek, hanem endémiásak. És bár néhányuk hozzájárulhat a mérgező környezethez, jelenlétük nem feltétlenül jelenti azt, hogy a kapcsolat diszfunkcionális. 

1. 

Mérgező monogámia : Az ellenkező nemmel való összenézés, egy társasában töltött idő vagy akár könnyed flörtölés megcsalásnak minősül

Egészséges monogámia : irreális a világ népességének felétől elszakadást követelni. A plátói barátságok, még ha játékos ugratásokat is tartalmaznak, nem jelentenek veszélyt a bizalom és a tisztelet szilárd alapjaira épülő kapcsolatokra.

2.

Mérgező monogámia : az ellenkező nemhez való romantikus vonzódás érzése automatikus kapcsolati válság

Egészséges monogámia : elkerülhetetlen a vonzalom, szexuális vágy az ellenkező nemhez. Végül is biológiailag arra vagyunk beprogramozva, hogy vonzónak találjunk különböző embereket. De felnőttként megvan a képességünk az önuralomra is. Csak azért, mert ezek a késztetések léteznek, nem jelenti azt, hogy cselekednünk kell. 

3. 

Mérgező monogámia : a lehető leggyorsabban követelni a kizárólagosságot és az elkötelezettséget

Egészséges monogámia : az elkötelezettség és a kizárólagosság nem szinonimák. Lehet egyik a másik nélkül, vagy mindkettő egyszerre, vagy egymás után. Akárhogy is, mindkettőt nem szabad könnyedén felfogni. Néha, ha időt szánunk arra, hogy kitaláljuk, hogy tényleg a megfelelő személy-e, akivel együtt vagyunk, később rengeteg fejfájást takaríthat meg nekünk.

4. 

Mérgező monogámia : az ex-szel való szoros kapcsolat abszolút No-Go!

Egészséges monogámia : csak azért, mert egy romantikus kapcsolat nem működött, nem jelenti automatikusan azt, hogy el kell dobnunk a kapcsolatot azzal a személlyel. Az emberek továbbléphetnek új kapcsolatokba és tiszteletben tarthatják a kapcsolat határait, miközben továbbra is barátságot tartanak fenn egy exükkel. 

5. 

Mérgező monogámia : partnerünknek mindenünknek kell lennie : legjobb barátunknak, szeretőnknek, terapeutának, bizalmasunknak és az érzelmi és mentális támogatás egyetlen forrásának.

Egészséges monogámia : egyetlen ember sem lehet minden egy ember számára. Nem, kivéve, ha a párod a te klónod, azonos személyiséggel és érdeklődéssel. Jobb megközelítés lenne, ha a különböző igényeid a barátok, a család és ismerősök elégítenék ki.

6. 

Mérgező monogámia : mindenbe be kell vonnunk egymást, amit csinálunk, a személyes tér vagy magánélet iránti kérés annak a jele, hogy a kapcsolat bajban van.

Egészséges monogámia : az egészséges partnerség magában foglalja a másik fél magánéletének és autonómiájának tiszteletben tartását. Nem kell ismerned az életük minden apró részletét. A kapcsolaton kívüli érdekek érvényesítésének függetlensége elengedhetetlen a személyes növekedéshez. Ez nem jelenti azt, hogy baj van a kapcsolatotokban. 

7. 

Mérgező monogámia : ha szereted a párod, soha nem szabad unatkoznod a szex során és soha nem is vágyhatsz arra, hogy bárki mással legyél.

Egészséges monogámia : a szex ugyanazzal a személlyel újra és újra éveken keresztül elavulttá válhat és ez tény. De a monoton szex nem tükrözi a kapcsolat minőségét. Ennek más okai is lehetnek, amelyek nem kapcsolódnak a szerelemhez. Néha csak egy kis proaktív kommunikációra van szükség ahhoz, hogy a dolgok visszatérjenek a helyes útra.

8.

Mérgező monogámia : a korábbi szexuális előzmények előrejelzik a jövőbeli potenciális hűséget.

Egészséges monogámia : a korábbi partnerek száma vagy a szexuális élet előzményei nem jelzik az elkötelezettség és a hűség megőrzésének képességét. A hűség egy tudatos választás, amely a kapcsolaton belüli értékeken alapul. Az emberek tanulhatnak és fejlődhetnek tapasztalataikból úgy, hogy valaki, aki a múltban nem állt készen az elkötelezettségre, most igen.

9. 

Mérgező monogámia : a féltékenység a szeret jele.

Egészséges monogámia : bár a féltékenység kis adagokban rendben lehet, még a jól működő kapcsolatokban is problémát okozhat. A túlzott féltékenység általában a mögöttes bizonytalanság tünete és a kapcsolat iránti bizalom hiánya, nem pedig a szerelem hiánya. Ezeket az érzéseket gyakran a tulajdonjog érzése és a másik személy cselekedeteinek ellenőrzésére irányuló vágy vezérli, ami birtoklási vágyhoz vagy akár visszaéléshez is vezethet.

 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása