2 apró változtatás a kapcsolatod nagy javulásához

2024. május 15. 07:30 - Life Advisor

kapcsolat_valtozas.pngCsaba és barátnője ugyanazon vitáznak újra és újra. A folyamatos ismétlődés miatt Csaba teljesen elvesztette a fonalat, hogy vajon mi is okozza ezeket a veszekedéseket. Mindig ugyanaz a műsor. Meghallgatja, ahogy a barátnője panaszkodik a munkájáról, majd sír, mondván, hogy nehéz kezelnie ezt és a Csabával való kapcsolatát. Amikor viszont Csaba szándékozik mesélni egy nehéz napjáról, a barátnője néhány perc után félbeszakítja, mondván, hogy túloz. Leginkább arról van szó, hogy Csaba alig kap esélyt arra, hogy megossza érzéseit, mielőtt a barátnője a teljes beszélgetést elutasítaná. 

Csaba nem tudta mi tévő legyen, ezért segítséget kért tőlem. Néhány hónappal ezelőtt jött hozzám coachingra, mivel a távkapcsolatával küzdött és nem sok sikert könyvelhetett el magának. Sokat veszekednek telefonon, de amikor együtt vannak, úgy tűnik, hogy minden problémájuk megszűnik. 

Ezért a zűrzavar. Miért küszködnek, amikor külön vannak és miért jönnek ki olyan jól egymással, amikor együtt vannak? 

A napi randalírozás és az érzelmi lecsapolás ára

Csaba mindössze három hónappal azután kezdte kapcsolatát jelenlegi barátnőjével, hogy szakított az exével. Aggódott, hogy túl korai lenne újra randizni, de tetszett neki a mostani barátnője, így lépett.

Hétvégente meglátogatták egymást és mindig élvezték az együtt töltött időt. A hét folyamán naponta telefonáltak egymással. Barátnője küszködött a munkahelyén, így Csaba tartotta benne a lelket és támogatta.

De már hónap óta szinte naponta veszekedtek. Mivel a barátnője boldogtalan volt a munkahelyén, mindig ez volt a téma, amelynek a végére veszekedés alakult ki és nem változott semmi. Régebben ugyan Csaba próbálta felvidítani barátnőjét, de mára már az ehhez fűződő lelkesedése alábbhagyott. 

A legutóbbi coaching során egyértelműen elkeseredett volt. Testtartása gyenge, kissé előrehajolt, a hangszíne halk, csendes. Azzal kezdte, hogy kifejezte csalódottságát a helyzet miatt, mondván, hogy újra és újra ismétlődő dolognak érezte és kezdte unni ezt a fajta ismétlődést.

Megkérdeztem tőle, hogyan nézne ki az ideális kapcsolata a barátnőjével néhány hónap múlva?

Egy darabig gondolkodott és négy dolgot sorolt fel : 

1. Fókusz : A barátnője legyen figyelmesebb, amikor beszélgetnek. 

2. Stabilitás : A kapcsolatukban sokkal kevesebb lesz a negativitás és a dráma. Nincs több nagy érzelmi kilengés se pozitív, se negatív irányba. 

3. Megértés : Sokkal jobb kommunikáció lesz kettőnk között, meghallgatjuk egymást és beszélgetünk anélkül, hogy egymás idegeire mennénk.

4. Érzelmi állapot : Mindannyian jobb helyen leszünk a saját életünkben, így amikor beszélgetünk, pozitív környezetből fogunk érkezni.

Aztán megkérdeztem tőle, mennyire valószínű, hogy néhány hónapon belül elérik ezt az állapotot a barátnőjével?

"Nem valószínű" - ismerte el. "Azt mondanám, hogy sokat kellene változtatnom, hogy ez megtörténjen." 

"De ez nem csak rajtad múlik." - válaszoltam. "A kapcsolat azt jelenti, hogy mindkettőtöknek el kell végeznie a munkát és nem csak neked. Ellenkező esetben a dolgok nem változnak. Vagy annyira megváltozol, hogy ebben a kapcsolatban maradni már nem lesz helyes."

Kétségbeesetten nézett rám. Láttam, hogy ez nyomasztó érzés volt számára. Úgy érezte, hogy neki kell mindent megtennie, rengeteg feladat zúdul emiatt a nyakába és nem sok reményt látott arra, hogy mindez sikerrel fog végződni. Ezért javaslok egy alternatívát. 

Egyszerű lépések a kapcsolati dinamika javításához

Ha egy feladat túl nehéznek tűnik, a legjobb, ha kisebb részekre bontjuk. 

Kezelhetőbbnek tűnik majd a feladat, így nagyobb valószínűséggel fogunk cselekedni.

Csaba estében a barátnőjével való ideális kapcsolati jellemzők listájának első pontjával kezdtük és apró, kezelhető lépésekre összpontosítottunk annak javítása érdekében.

Először is korlátoztuk a heti telefonhívások számát.

Csaba és barátnője minden nap beszéltek, de a legtöbb ilyen hívás automatikusnak tűnt és Csaba általában rosszabbul érezte magát utána. Leginkább ugyanis csak a barátnője panaszkodását hallgatja és nem érezte úgy, hogy ő is megkapná a szükséges figyelmet.

A barátnőjével töltött telefonálás csökkentése két cél szolgál : 

  1. Ha kevesebb idejük lenne, a barátnője jobban értékelné a beszélgetéseket. Azáltal, hogy Csaba nem volt mindig és bármikor elérhető, ezáltal több időt szentelt magának, Csaba értékesebbé vált barátnője szemében.

  2. A (általában) negatív környezetnek való kitettség korlátozása csökkentené azt az időt, amelyben utána rosszul érzed magad. A stresszes ingernek való kevesebb kitettség csökkentené a ránk gyakorolt hatását.

Így ahelyett, hogy minden nap beszéltek volna, Csaba heti két telefonhívásra korlátozta ezeket az alkalmakat. Továbbra is naponta beszélgethettek Messengeren, WhatsApp-on, de az élőszavas beszélgetéseknek csökkenniük kellett.

Ezután ezeket a beszélgetéseket szándékosabbá és koncentráltabbá kellett tenni.

Nem baj, ha megosztjuk a negatív érzéseinket, de egy beszélgetés nem szólhat csak ezekről. Csaba bátorította barátnőjét, hogy ugyanúgy essen szó a pozitív dolgokról is. A boldogabb témákra való összpontosítás ugyanis mindkettejük hangulatát megváltoztatta.

Íme néhány dolog, amit Csaba megtett azért, hogy véghezvigye ezt : 

  • Pozitív hangulat létrehozása : Csaba valami pozitív dologgal kezdte a beszélgetéseket. Például megosztott egy jó hírt vagy kifejezte háláját valamiért, amit barátnője tett.

  • Az időzítés fontossága : Csabának ki kellett választania a megfelelő időt a fontos beszélgetésekhez. Ezáltal elkerülte a fontos beszélgetések megkezdését, amikor barátnője, fáradt, stresszes vagy zavart volt.

  • Ha szükséges tartsunk szünetet : Ha a beszélgetés kezd túlságosan felforrósodni, Csabának fontos volt beiktatni egy szünetet, hogy a dinamika súly kicsit csökkenjen. Néhány perc múlva mindketten sokkal higgadtabban és hatékonyabban térhettek vissza a beszélgetésbe.

  • Finom csatlakozás a beszélgetéshez : Csaba úgy érezte, hogy ki volt rekesztve a beszélgetésekből, ezért megpróbált finom csatlakozni. Például : "Értem amit mondasz és szeretném hozzátenni, hogy....." vagy "Ez érdekes! Eszembe jutott, amikor....." Ez segített éreztetni Csabával, hogy őt is meghallgatják, anélkül, hogy elutasítaná barátnője nézőpontját.

Ne feledd, hogy még egy kis gyufa is képes megvilágítani a sötét szobát és elűzni a sötétséget. Nincs szükség óriási fényhez a légkör megváltoztatásához.

Ha ez a két lépés fixen és hosszútávon a helyére kerül, meglátjuk, hogyan alakul majd a következő coaching Csabával. 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása