A sztereotípiákon túl : melegnek és férfiasnak lenni

2024. május 09. 07:30 - Life Advisor

meleg_ferfi_ferfiassag.png"Tuti, hogy nem meleg, nézz már rá, milyen férfias!". Sokszor elhangzik ez a mondat férfiak és nők szájából egyaránt. Ez azt jelenti, hogy melegnek lenni és férfiasnak lenni kölcsönösen kizárja egymást, mintha nem lehetsz "igazi" férfi, ha meleg vagy. Ez a tévhit abból a sztereotípiából ered, hogy a meleg férfiak nőiesek, és ez bizony mélyen beleivódott a társadalmunk felfogásába. Olyan mélyen, hogy úgy tűnik, néhány ember teljes sokkba kerül, amikor egy férfias meleg férfit lát, annak ellenére, hogy rengeteg van belőlük.

De van itt valami, amit nem árt tudnunk. A melegek nem rendelkeznek semmilyen szigorú szabályrendszerrel arra vonatkozóan, hogyan kellene kinézniük vagy viselkedniük. Ha valaki meleg, az azt jelenti, hogy a férfiakhoz vonzódik. És a férfiakhoz való vonzódás nem jelenti automatikusan azt, hogy meg kellene felelniük egy bizonyos formának, ahogyan azt a tömegmédia ábrázolja. A szexuális irányultság nem határozza meg a férfiasságot. Lehetsz heteró férfi, aki nőiesebb tulajdonságokat ölel fel, meleg férfi, aki férfiasabb személyiséget testesít meg, vagy bármi a kettő között.

Számomra a férfiasság többek között olyan tulajdonságokat foglal magában, mint az erő, a bátorság, a függetlenség, az asszertivitás és a vezetés. Olyan érdeklődési köröket is tartalmazhat, mint a foci, az autók és a horgászat. Olyan dolgok ezek, amelyek hagyományosan férfiakhoz kapcsolódnak, de valahogy furák, ha meleg férfiakról van szó. Mégis, szinte az összes meleg férfi, akit ismerek, hétköznapi srác, akik történetesen melegek. Olyan emberek, akik a férfiasság ezen meghatározását használva nagyon férfiasak.

Természetesen nincs semmi baj azzal, ha nőies meleg srác vagy. Nagyszerű, ha valaki valóban önmaga lehet. A mainstream média azonban szűk lencsén keresztül ábrázolta a meleg férfiakat, torz képet alkotva a valóságról, amely káros sok meleg férfi önbecsülésére. Majdnem olyan, mintha kigúnyolnák őket.

Ezért forgatom a szemem minden alkalommal, amikor egy filmet vagy sorozatot látok egy nagyon sztereotip meleg sráccal : ragyogó, divatmániás, magas hangú és drámai hajlamú. Egy másik ilyen sztereotip dolog a legjobb meleg barát klisé. Pontosan ez az évtizedek óta létrehozott és erőltetett karikatúra jár az emberek fejében, amikor meghallják a "meleg" szót.

Szerencsére változnak az idők. Az elmúlt években elmozdulás történt ezektől az egydimenziós ábrázolásoktól, kikövezve az utat az árnyaltabb és realisztikusabb ábrázolás előtt a médiában. 

Valójában ez a változás a média reprezentációjában nagyon fontos a fáradt, ódivatú sztereotípiák lebontásához és a valódi elfogadás előmozdításához. Amikor mindannyian látjuk a meleg férfiak különböző ábrázolásait, megkérdőjeleződik az az elképzelés, hogy csak egy módja van melegnek lenni. Lehetővé teszi az emberek számára, hogy magukévá tegyék saját egyedi identitásukat anélkül, hogy nyomást éreznének arra, hogy megfeleljenek a tömegmédia által szorgalmazott szűk normáknak.

Tehát, ha legközelebb valaki meglepetését fejezi ki, hogy egy meleg férfi férfias lehet, ne feledd, hogy a férfiasság és a melegség tökéletesen kompatibilis. Nem arról van szó, hogy kihez vonzódsz. Arról van szó, hogy elfogadod autentikus énedet, büszkén és magabiztosan élsz.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása