Miért érzünk bűntudatot egy szakítás után?

2024. március 30. 07:30 - Life Advisor

I. rész

szakitas_buntadat.jpgAkár akarjuk, akár nem, mindig megvan az esély arra, hogy bűntudatot érezzünk egy szakítás után. Talán azért, mert túl hamar szakítottunk. Talán azért, mert nem tettünk elég erőfeszítést a kapcsolatba. Talán azért, amit tettél vagy mondtál, vagy épp, amit nem tettél meg és nem mondtál. Függetlenül attól, hogy miért érzel bűntudatot, ez az érzelem is legyőzhető. Erről lesz most szó ebben a három részes sorozatban. A mai részben azzal kezdem, hogy definiálom a bűntudatot és elmagyarázom a működését, így mindannyian ugyanazon az oldalunk állunk azzal kapcsolatban, hogy miről is beszélünk. 

Bűntudat szakítás után : alapozó

A szakítás utáni bűntudat összetett érzelem, amelyet általában a csalódás és a megbánás keverékeként lehet a legjobban leírni. Általában azért érezzük ezt, mert nem feleltünk meg az önmagunk által választott elvárásoknak a kapcsolat, a szakítás vagy a katasztrófa után.

Hogy félretegyük a nyilvánvalót : a bűntudat az emberi tapasztalat veleszületett része. Mint a harag és a szomorúság, vagy a boldogság és a bujaság, ez is emberi dolog. Mindannyian érezzük és teljesen normális, hogy érezzük.

Ennek ellenére a bűntudat romboló és építő is lehet. Negatív változásokhoz vezethet a viselkedésünkben és a gondolkodásmódunkban, valamint kapcsolataink romlását is eredményezheti. De ugyanígy, pozitív változásokat is eredményezhet a viselkedésünkben, gondolkodásmódunkban és kapcsolatainkban. 

Erről majd később beszélünk bővebben. Most beszéljük meg, miért érzünk bűntudatot. Ideális esetben a "miért?" kitalálása elvezet a megfelelő "hogyan?" megtalálásához, mint például, hogy hogyan lehet a legjobban megoldani a bűntudat sajátos helyzetét.

Miért fordul elő bűntudat a szakítás után?

Íme néhány fontos ok, amiért bűntudatot érezhetünk egy szakítás után, különösebb sorrend nélkül. 

1. Váratlan megkönnyebbülés

Gyakran váratlan és így bűntudatkeltő reakció a szakításra. Néha jól érezzük magunkat egy szakítás után. Sőt, nagyon jól. Bármit megtehetünk, amit akarunk, amikor akarjuk, bárkivel, akivel akarjuk. Régen éreztük már ezt a fajta szabadságot.

Mégis, néha ez a megkönnyebbülés mindkét irányba vág. Egyrészt újszerű és izgalmas. Másrészt bűntudatot érezhetünk amiatt, hogy olyan nagyszerűnek érezzük magunkat, annak ellenére, hogy valami olyan szörnyűségen megyünk keresztül, mint egy szakítás.

2. Teljesíthetetlen kötelezettségvállalások

Amikor belépünk egy kapcsolatba, gyakran explicit vagy implicit kötelezettségeket vállalunk a partnerünk felé és fordítva. Ezek a jövőre vonatkozó tervektől - például közös nyaralás, háziállatok, gyerekek vagy házasság - az egyszerű érzelmi támogatásig terjednek.

Ezeknek az elkötelezettségeknek a hiánya, akár a változó érzések, körülmények vagy személyes fejlődés miatt, az egyik fő oka annak, hogy bűntudatot érzünk egy szakítás után. Ilyen egyszerű.

3. Társadalmi problémák

A társadalom gyakran hordozza ezeket a téves, gyakran ostoba normákat a kapcsolatokról. Például, hogy egy sikeres kapcsolat "örökké" tart, vagy hogy egy kapcsolat befejezése a személyes kudarc jele. 

Bár a dolgok javulnak ebből a szempontból, sokan még mindig nagyra tartanak bizonyos ostoba normákat. És mivel szakítottak, és így nem tartották be őket, bűtudatot éreznek emiatt.

4. Önvád

Az önhibáztatás egy másik gyakori oka annak, hogy bűntudatot érzünk egy szakítás után. De van egy bökkenő.

Először is, az önvádaskodás alaposabb önvizsgálathoz vezethet arról, hogy hol rontottad el a kapcsolatodat és miért nem sikerült. És akkor ez az önvizsgálat elősegítheti a személyes fejlődésed.

Ezzel szemben az önvád, különösen, ha intenzív és gyakori, csúnya belső kritikus kialakulásához vezethet, ami felnagyítja a bűntudatot és károsítja az önbecsülést.

5. Közös barátok és család

A kapcsolatokban gyakran közös barátok vesznek részt és egy szakítás megfeszítheti ezeket a kötelékeket, ami - igen jól sejted - bűntudathoz vezethet.

Hasonlóképpen, ha a családtagjaid közel álltak az exedhez, akkor nekik is problémájuk lehet a szakítással. Talán más eseményre számítottak, és most csalódottak. És hirtelen a bűntudat újabb tüskés súlyzója zúdul rád. 

6. Elszalasztott lehetőségek

A bűntudat másik oka a "mi lett volna, ha?", amin egy átlagember a szakítás után is töpreng.

Bárcsak kevésbé lettem volna önelégült. Mi lett volna, ha azonnal foglalkozom az érzelmi problémáimmal? Bárcsak az exem megváltozott volna.

Ezek a gondolatok azok, amelyek rávilágítanak a kapcsolat és az intimitás sok elmulasztott lehetőségére és ezzel együtt néha bűntudatot keltenek bennünk.

7. Idő előtti dömping

Vitathatatlanul ez a legritkább ok, amiért bűntudatot érzünk egy szakítás után, de mégis érdemes megemlíteni. Néha egyszerűen szakítunk az exünkkel, mielőtt valóban meg kellett volna tennünk. 

Vagy azért, mert az érzelmeink a legjobbat hozták ki belőlünk, vagy azért, mert szándékosan feldühítettük az exünket, hogy kezdeményezze a negatív dömpinget. Akárhogy is, bűntudatot érzünk, talán még vágyunk is egy második esélyre, és ez szar dolog. 

A következő részben megnézzük, hogy hogyan hat ránk a szakítás utáni bűntudat. Tarts velem!

A sorozat második részét IDE kattintva olvashatod! >>>

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása