Az árulás legyőzése és a bizalom helyreállítása

2024. március 03. 07:30 - Life Advisor

erzelmek_arulas_utan.pngHa valaki árulást tapasztal egy kapcsolatban, elkezdi másképp látni a dolgokat. Például hogyan néznek szembe azzal a személlyel, aki megbántotta őket, a házasság jelentésével és azzal, hogy milyen érzelmekkel rendelkeznek valójában. Egy bizonyos nézőpontból, miné többet tanulsz ezekről az aspektusokról, annál inkább átformálod a benős énedet. Ez az élmény jelentőségteljesebbé válik. Amikor ez a jelentés meghalad egy bizonyos szintet, a házasság vagy kapcsolat végső kimenetele kevésbé fontos. Már megszerezted, amire szükséged volt és ez elég.

Ebben a rekonstruált tudatossági rendszerben a legfontosabb dolog az, hogy újradefiniáljuk, hogyan viszonyul egy házasság vagy kapcsolat az élet boldogságához. Rekonstruálni kell ezt a kapcsolatot.

Érzelmi árulás nélkül sok ember életet a házasság és a család körül forog. A hagyományos párok nagyra értékelik a házasságot és az érzelmeket, mivel azok összhangban vannak belső vágyaikkal és azzal, amiről úgy vélik, hogy a boldogság alapját képezik. 

A hosszú távú házassági modell szerint ez a fajta konstrukció kölcsönhatásba lép. Minél jobban megérted így a házasságot és az érzelmeket, annál nehezebbé válik a kapcsolat a szívedben. Következésképpen az egész életen át tartó boldogságra gyakorolt hatása fokozódik. Ha ez a kapcsolat így folytatódik, és találkozol valakivel, aki felelős és hálás, akkor nagyon boldog életet élhetsz.

Ha azonban alapvető változás következik be, és az a személy, akivel házas vagy, elárul és megbánt téged, a hosszú távú konstrukció csak felerősíti a fájdalmat, amit érzel. Ez az árulás nemcsak az érzelmeidnek és a szellemednek árt, hanem a kapcsolatodnak is, amelybe oly sokáig befektettél és összetöri az összes gyönyörű látomásodat a jövőről. 

Ez az oka annak, hogy sokan megpróbálják megmenteni és megjavítani a dolgokat. Nem azért, mert azt hiszik, hogy meg tudnak bocsátani vagy el tudják fogadni az árulást. Ez azért van, mert nem tudják elviselni, hogy elengedjék az összes erőfeszítést és elkötelezettséget, amit belefektettek és nem tudnak szembenézni a jövő ismeretlen és ellenőrizhetetlen félelmével.

Tévesen azt hiszik, hogy amíg a másik visszafordul, és megbocsát és elengedi, addig varázslatosan minden visszatér a normális kerékvágásba.

De ez messze van az igazságtól.

A legnagyobb veszteség mélyen legbelül annak, aki árulást élt át, a biztonságérzet. Amikor a házasságod boldog volt, vagy az árulás előtt, ez a biztonság szilárd volt. Most, hogy elmúlt, még akkor is, ha a másik személy megváltoztatja a szokásait, még mindig nem fogod fogjuk visszanyerni ezt a biztonságérzetet. Miért? Mert egy hang bennünk mindig emlékeztetni fog arra, hogy a párunk képes elárulni minket és soha nem garantálhatja, hogy ezt nem fogja újra megtenni.

Tehát ennek a biztonsághiánynak a teljes feloldása nem csak azért történik, mert a másik személy megváltozik. Sőt,. nem sok ember létezik, aki árulást tapasztalt, majd valóban képes ezen túllépni.

Szóval mit kellene tenned?

Ahogy írtam, meg kell tanulnod rekonstruálni.

Korábban az egyenlet a következő volt : Boldog házasság = Boldog élet. 

Most az rekonstruálás miatt a következő lesz : ? = Boldog házasság. Ez a "?" az a feladat, amit magadnak kell kitalálnod.

A válasz erre a "?" kérdésre valójában te vagy. A múltban a házasságra és az érzelmekre támaszkodtál, hogy boldogságot és biztonságot, beteljesedést találj. De miután megtapasztaltad az árulást, meg kell szakítanod mindezt. Gyakran mondjuk, hogy önmagunkra kell hagyatkoznunk és ez pontosan ezt jelenti.

A boldogságnak számos forrása van az életben, mint például a munka, a karrier, a barátok, a kapcsolatok, vagy akár a hobbik. Sőt, a finom ételek elkészítése közbeni összpontosítás is hozhat boldogságot például. 

Ezért, miután megtapasztaltad az érzelmi árulást, meg kell tanulnod áthelyezni a fókuszt és rekonstruálni boldogságod vagy biztonságod forrásait. Ha nem teszed meg ezt az erőfeszítést, vagy nem fejezd be ezt a váltást, függetlenül attól, hogy a másik személy hogyan bánik veled, kihívást fogsz találni abban, hogy igazán boldog legyél az életben. 

Az árulás megtapasztalása emlékeztetőül szolgál arra, hogy nem támaszkodhatsz kizárólag egy házastársra vagy kapcsolatra, hogy támogasd életed általános boldogságát. Kiderül egy fontos, rejtett igazság - a kapcsolatok két ember döntései. Tehát, bármennyire is próbálkozol, csak 50%-kát irányíthatod. A másik 50% a másik személy kezében van. Ha elárulnak, a boldogságod rombolóan összeomlik.

Amint ezt megérted, mélyreható betekintést nyersz abba a leckébe, hogy boldogságra lelj a házasságban és a kapcsolatokban. Ha ezt a felismerést kombinálod azon erőfeszítéseiddel, hogy a boldogság forrásait olyan dolgokban alapozod meg, amelyeket teljes mértékben irányítani tudsz, fokozatosan újra megtalálod a boldogságot és a biztonságérzeted is visszatér.

Amikor ez megtörténik, látni fogod a pozitív és jelentőségteljes aspektusait mindannak, amin keresztülmentél. Ezek a tapasztalatok lehetővé teszik, hogy új tudásra tegyél szert és átformáld önmagadat - egy olyan ént, amely függetlenebb és jobban támaszkodhat önmagára.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása