Emerson : navigálás az emberi természet 3 vágyában

2024. március 01. 07:30 - Life Advisor

vagyak_embereknek.pngHa nem ismered Ralph Waldo Emersont, ő az amerikai irodalom és filozófia kiemelkedő alakja és gyakran emlékeznek rá az emberi természettel és a társadalommal kapcsolatos megfigyeléseiről. Emerson egyszer azt mondta, hogy három alapvető vágy létezik, amely az emberi viselkedést vezérli. A többre való vágy (kapzsiság), az egészség iránti vágy és a "bárhol, csak itt nem" vágya. Bár látszólag egyszerűek, ezek a vágyak mély bepillantást engedtek az emberi motiváció összetettségébe és a beteljesülés keresésébe. Ezért úgy döntöttem, hogy mélyebbre ások a jobb megértés érdekében.

1. A többre vágyás (kapzsiság) : soha nem elég

Az első vágy, amelyet Emerson azonosít, a kapzsiság iránti vágy, amelyet a "soha nem elég" kifejezés foglal magában. Ez a vágy a több iránti kielégíthetetlen vágyakozásból fakad - több gazdagság, több siker, több tulajdon stb. Mélyebb elégedetlenséget tükröz, azt a hitet, hogy a boldogság és a kielégülés az anyagi jólét felhalmozásával érhető el.

Ez a végtelen hajsza azonban gyakran az elégedetlenség körforgásához vezet, ahol minden eredmény csak táplálja a többre irányuló vágyat, így az emberek az akarás örökös állapotának csapdájába esnek.

Ez a kapzsiság iránti vágy egy szélesebb társadalmi problémára utal, ahol a sikert gyakran az anyagi jólétben és a társadalmi státuszban mérik.

Arra késztet bennünket, hogy újragondoljuk értékeinket és megkérdőjelezzük, hogy az igazi elégedettség valaha is elérhető-e külső eszközökkel.

Emerson megfigyelése arra ösztönöz minket, hogy fedezzük fel a beteljesülés alternatív forrásait, amelyek nem a vagyon felhalmozásától függnek, hanem belső életünk és kapcsolataink gazdagságában gyökereznek.

2. Az egészség iránti vágy

A második vágy, amiről Emerson beszél, az egészség iránti vágy.

Ez a vágy egyetemes, átlépi a kulturális, gazdasági és társadalmi határokat.

Egészségesnek lenni nem csupán azt jelenti, hogy mentesek vagyunk a betegségektől, hanem azt is, hogy megtapasztaljuk a teljes fizikai, mentális és társadalmi jólét állapotát. Azt a megértést tükrözi, hogy az egészség az az alap, amelyre életünket építjük, lehetővé téve számunkra, hogy elérjük céljainkat, élvezzük kapcsolatainkat és teljes mértékben kapcsolatba lépjünk a körülöttünk lévő világgal.

Az egészség iránti igény azonban rávilágít a társadalmainkon belüli kihívásokra és egyenlőtlenségekre is. Az egészségügyi ellátáshoz, a tápláló élelmiszerekhez, a tiszta levegőhöz és vízhez, valamint a biztonságos életkörülményekhez való hozzáférés nem egységesen elérhető, így az egészség elérése egyesek számára kiváltság, mások számára pedig távoli álom.

Emerson alapvető vágyként azonosítja az egészséget, és cselekvésre ösztönöz minket, hogy foglalkozzunk ezekkel az egyenlőtlenségekkel és dolgozzunk egy olyan világért, ahol az egészség iránti vágy mindenki számára valóság lehet.

3. A "bárhol, csak itt nem" vágy

A harmadik vágy, amelyet a "bárhol, csak itt nem" érzés jellemez, a változás utáni vágyakozás, valami más, mint a jelenlegi körülményeink. Azt a hitet tükrözi, hogy a boldogság és a beteljesedés máshol rejlik, és csak akkor érhető el, ha megtudjuk változtatni a helyünket, helyzetünket vagy környezetünket. 

Ez a vágy gyakran a jelennel való elégedetlenségben és az ismeretlen romantizálásában gyökerezik. 

Emerson azonban azt sugallja, hogy ez a vágy figyelmen kívül hagy egy alapvető igazságot : hogy a külső körülményeink nem az egyetlen meghatározói boldogságunknak. A tapasztalatainkba vitt energia, az általuk felvett hozzáállás és a mindennapi életünkben talált értelem alakítja kiteljesedésünket. Ha a nézőpontunk megváltoztatására összpontosítunk a tartózkodási helyünk helyett, felfedezhetjük, hogy az elégedettség nem távoli valóság, hanem lehetőség a jelenlegi létezésünkben.

Emerson azonosítása erről a három vágyról erőteljes emlékeztetőként szolgál az emberi vágy összetettségére és a beteljesülés keresésére. Arra ösztönöz minket, hogy tekintsünk túl a siker és a boldogság felszínes jelzőin és mélyebben ássunk le azokban az értékekben és attitűdökben, amelyek valóban alakítják jólétünket.

Ennek során kezelhetjük a mögöttes elégedetlenséget, amely ezeket a vágyakat hajtja és dolgozhatunk egy teljesebb, elégedettebb létezésért.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása