Légy őszinte! Boldog vagy?

2024. február 18. 07:30 - Life Advisor

boldog_vagy.pngVolt idő, amikor életünk forgalmas útjain, az üzenetek zaja és a feladatokkal való megbirkózás között felmerült egy gyakran nehezen meghallható kérdés : Boldog vagy? Ne válaszolj azonnal azzal, hogy "Igen, természetesen". Egy padon ültem. A nap fényével próbált mindenkit boldoggá tenni, a madarak gyönyörűen csicseregtek. Abban az időben azzal voltam elfoglalva, hogy a telefonomat nézegettem és nem vettem észre a körülöttem lévő világ szépségét. Ismerős ez a kép? Valószínűleg, hiszen szinte mindannyian így élünk. Fejhallgató a fejre, vagy fülhallgató a fülbe, belemerülünk a telefonunkba és az internetbe. Egy teljesen más világba kalandozunk. A görgetés közben találtam egy kérdést a boldogsággal kapcsolatban.

A boldogság olyan, mintha puszta kézzel próbálnánk füstöt fogni, nehéz elkapni, mert állandóan változik a formája. Gyakran úgy gondolunk a nagy teljesítményekre vagy anyagi dolgokra, mint a boldogság kulcsára. Olyanokat mondunk magunknak, hogy "boldog leszek, ha megkapom az előléptetést" vagy "egy új autó boldoggá tenne". Ezek azok a dolgok, amelyekre leginkább gondolunk. 

Pszichológiai tanulmányok szerint a boldogság nem csak egy hely, ahová megyünk. Ez inkább egy módja annak, hogy odaérjünk. Tanulmányok kimutatták, hogy boldogságunk mértékét befolyásolják génjeink, helyzetünk, cselekedeteink és érzéseink.

Egy kutatás szerint a boldogság 30-40%-ka a géneken keresztül öröklődik, ami erős genetikai határa utal. A boldogság viszont nagyobb valószínűséggel öröklődik a géneken keresztül, mint az IQ. 

De itt van a legfontosabb, amire összpontosítanunk kell - a HELYZET és a DOLGOK, amiket TESZÜNK.

Jól hallottad - amit teszünk és hogyan érzünk, nagy hatással van a boldogságunkra. Olyan, mintha a hangulatod DJ-je lennél, és lejátszanád a boldogság, a köszönet és a tudatosság számait. 

Most azonban itt válnak érdekessé a dolgok. Hallottál már a hedonista futópadról? Ennek az elméletnek az az elképzelése, hogy hajlamosak vagyunk visszatérni egy meghatározott mennyiségű boldogsághoz, függetlenül attól, hogy mit teszünk vagy mi történik. 

Például, nyertél a lottón. Egy ideig 10/10 lesz a boldogságod, de egy idő után visszatérsz a normális kerékvágásba és a következő nagy dologra gondolsz, amit meg kell vásárolnod, hogy boldog legyél. 

De hol találhatnánk boldogságot, ha nem a kedvesség nagy cselekedeteiben vagy vadonatúj játékokban?

Ne felejtsd el - azokat az apró dolgokat, amelyek miatt érdemes élni. Mikor voltál utoljára, amikor önfeledten szórakoztál egy barátoddal? Mikor volt utoljára, hogy a nap felmelegítette az arcod a napok óta tartó eső után? Ezek a rövid idők, boldogságunk történetének rejtett csillagai.

Ez azonban nem arról szól, hogy feladd minden reményed és álmod. Kérlek, álmodj nagyot! De ne felejtsd el élvezni a kis mellékutakat sem. Találd meg a boldogságot az apró dolgokban, mint például, amikor a konyhában táncolsz, miközben készíted a reggeli kávédat, vagy énekelsz a zuhany alatt, mintha egy híres énekes lennél a színpadon. 

Eljött az ideje, hogy tegyél valamit. Tegyünk egy kis kísérletet a boldogsággal. A következő héten tanulmányozd, hogyan lehetsz boldog. 

  • Írj le három dolgot, ami minden nap boldoggá tett!
  • Mi lehet ez? Egy finom étel, egy kedves szó egy idegentől. 
  • Mi volt a cél? Hogy a fülünket a boldogság frekvenciájára állítsuk és tudatosítsuk azokat a dolgokat, amelyek mellett általában simán elsétálunk.

A boldogság illúziója

Beszéljünk a nagy problémáról, amelyről senki sem akar beszélni. 

A közösségi média csiszolt és megtisztított módja miatt gyakran azt gondoljuk, hogy mindenki más a legjobb életét éli, míg a miénk unalmasnak tűnik. 

De ne feledd, hogy amit látsz, csak egy kiemelt rész, amelyet gondosan összeállítottak, hogy megmutassák a legjobb részeket és kihagyják a rosszakat. Legtisztább formájában az élet csúcsok és mélypontok, boldogság és szomorúság, sikerek és kudarcok keveréke.

Tehát ugyanúgy, mint amikor irigységet érzel, miközben görgeted a hírfolyamot, ne feledd, hogy minden tökéletes bejegyzést valódi ember írt, akinek gondjai és problémái is vannak. Nem te vagy az egyetlen, aki néha eltéved vagy összezavarodik. Normális, ha így érzel és ez rendben van.

Végső soron a boldogság nem egy kaptafára készült ruha, ez egy egyedi készítésű dolog, amely mindannyiunk életének egyedi íveihez illeszkedik. Arról szól, hogy élvezzük az utazást, nyitottak vagyunk az apró örömökre is, táncolunk az esőben (képletesen és fizikailag is, ha akarod). 

Emlékszel arra a padra, amiről beszéltem? Valamilyen oknál fogva végül eltettem a telefonomat, és hagytam, hogy a körülöttem lévő szépség átvegye az irányítást. Figyeltem, ahogy egy boldog kisgyerek üldözi a kiskutyáját, és egy idős pár kéz a kézben sétál, és csendben mesélnek egymásnak életre szóló történeteket.

Abban a pillanatban, amikor az élet csak ment a normális útján, találtam egy kis boldogságot.

Még egyszer mondom, hogy boldognak lenni egy folyamat, döntések sorozata és pillanatok összessége. Kezdd kicsiben, élvezd a jelent és járj mosollyal az arcodon a boldogsághoz vezető úton minden egyes nap. Találj örömöt a mindennapokban, táncolj egy kis táncot a boldogságról minden nap és készíts olyan pillanatokat, amelyek meleggé teszik a szívedet és fényessé az életedet.

Légy önmagad és légy igazán boldog! 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása