Az ördög ügyvédje a párkapcsolatban

2024. február 14. 07:30 - Life Advisor

ordog_ugyvedje_kapcsolatban.pngTisztázzunk egy dolgot : nagyon utálom, ha valaki azt mondja, hogy egy percig az ördög ügyvédjét fogja játszani. Más szóval nem értenek egyet a nézeteltérés kedvéért, hogy olyan helyzetbe hozzanak minket, hogy megvédjük az álláspontunkat, függetlenül attól, hogy egyetértenek-e vele vagy sem. Kis dolognak tűnik, pedig úgy gondolom, hogy ez egy határozott red flag a kapcsolatok számára.

Az ördög ügyvédjének eredete

Az ördög ügyvédje, annak a kánonjogásznak elnevezése, aki a szentté avatásnál az ellenérvek felsorakoztatásával van megbízva. Feladata, hogy szkeptikus módon álljon egy személy csodatételeihez és hézagokat keressen a mellette szóló bizonyítékokban. A hivatalt V.Szixtusz pápa vezette be 1587-ben. 

Bár ez az álláspont gyakorlatilag feleslegessé vált az 1980-as években, az ördög ügyvédjének gondolata még mindig helyet foglal a popkultúrában, olyan személyek esetén, aki a csoportgondolkodás ellen érvel azáltal, hogy kritikus kérdéseket tesz fel annak alátámasztására, hogy az érvelés minden oldalát meg kell vizsgálni, mielőtt következtetést vonna le. Lehet, hogy nem hangzik károsnak, de a szakértők szerint lehet káros. Ezért az ördög ügyvédjét játszani felér egy párkapcsolati gyilkossággal.

Miért red flag az ördög ügyvédje?

Nem vagyok olyan ember, aki élvezi a vitát pusztán azért, mert az tetszik. Élvezem az intelligens beszélgetést és nem bánom, ha valaki nem ért egyet velem, feltéve, hogy érvelése nem vakbuzgóságban gyökerezik. Ha azonban valaki rendszeresen az ördög ügyvédjét játssza, azt a kapcsolat vörös zászlójának tekintem. 

1. Érvényteleníti az érzéseinket

Hiszek a tényekben és a tudományban. Én is hiszek emberi érzéseink érvényességében. Ha a tényeim vagy a tudásom elavultak, akkor rendben van, ha kijavítanak. Azonban az érzéseim nem szorulnak korrekcióra. Nem kell őket úgy beállítani, hogy illeszkedjenek valaki más nézőpontjához. Az érzéseink érvényesek, még akkor is, ha mások nem értik meg őket.

Az ördög ügyvédjének kifogását gyakran használják arra, hogy érvénytelenítsenek minket. Arra használják, hogy azt mondják nekünk, hogy nem kellene éreznünk, amit érzünk. Hogy tévedünk saját megélt tapasztalatainkkal kapcsolatban. Senkinek sem kellene igazolni a saját érzéseit csak a vita kedvéért.

2. Arra kér minket, hogy járuljunk hozzá a fizetetlen munkához

Amikor valaki az ördög ügyvédjét játssza, arra kér minket, hogy védjük meg az álláspontunkat. Az ördög ügyvédje jogos pozíció. Arra kérnek minket, hogy fizetetlen munkával járuljunk hozzá valaki más oktatásához, még akkor is, ha az a személy egyetért velünk. Ez egy akadémiai gyakorlat, amelynek célja vagy gyengíteni vagy erősíteni az érveinket, de feljogosítja arra, hogy elvárjuk valaki mástól, hogy elmagyarázza mindkét oldalt és igazolja véleményünket.

A nőktől elvárják, hogy többet tegyenek, mint a munka méltányos része a kapcsolatokban. Például a házimunka tekintetében elvárják, hogy megkérjék a partnerüket, hogy tegye meg a részét és mondja meg neki, hogy mit tegyen. Úgy tűnik, ez egy elérés, ha csak azt várjuk el tőlük, hogy méltányosan járuljanak hozzá egy háztartáshoz, amelyben élnek. 

Ugyanez igaz az ünnepekre is. Gyakran a nők azok, akik terveket készítenek, ajándékokat vásárolnak és csomagolnak. Elvégzik a munkát, de nem kapnak érte elismerést. Tehát nem kell megvédenünk magunkat azért, mert valaki más vitatkozni akar. Már így is túl sokat adunk magunkból fizetetlen és el nem ismert munkában.

3. Veszélyezteti a kapcsolat biztonságát

Az ördög ügyvédje veszélyezteti a kapcsolatok biztonságát a kutatók szerint. Szembeszáll a másik személlyel, és károsíthatja az önértékelést, a biztonságot és a hovatartozást. A szakértők azt is tisztázták, hogy az ördög ügyvédjének álláspontja, amikor nem támogatjuk őszintén a saját érveinket, egyáltalán nem meggyőző, hanem egyszerűen frusztrációt okoz. A vitának nincs más célja, mint viszályt kelteni és ez valójában károsíthatja a kapcsolatot. 

Nyugodtan beszélhetünk gondolatainkról, érzéseinkről és ötleteinkről anélkül, hogy aggódnánk amiatt, hogy mindegyiket meg kell védenünk. Érzelmileg kimerítő és lehetősége ad annak, aki az ördög ügyvédjét játssza, hogy felelősségre vonás nélkül konfliktust szítson. Nem érezzük magunkat biztonságban, ha partnerünk folyamatosan lehetőséget teremt a nézeteltérésekre.

Válaszd a kapcsolatot a vita helyett

Az egészséges kapcsolatokban mindkét partner a kapcsolódás módját keresi, nem pedig a konfliktus elindításának módját. Azok az emberek, akik ellentétes érveket kínálnak a beszélgetés ösztönzésére, nem veszik észre, hogy amit csinálnak, valójában elriasztja a kapcsolatot. Vannak, akik élvezik a vitát, de sokunk számára visszataszító az a gondolat, hogy hitrendszereinket pusztán gondolatai gyakorlatként szétszedjük. Feltételezi, hogy hitrendszerienk még nincsenek jól átgondolva.

Jó példa erre a vallásokat hirdető emberek. Személy szerint megdöbbentőnek találom őket. Amikor valaki megjelenik az otthonomban azzal a szándékkal, hogy reklámozza a vallását, azt feltételezi, hogy nekem nincs hitrendszerem, vagy fordítva, hogy a hitrendszerem egyszerűen azért rossz, mert különbözik a sajátjától. Mindez invazív és sértő is egyben.

Az ördög ügyvédje ugyanezt teszi. Feltételezéseket tesznek arról, hogyan gondolkodunk és hiszünk. Azt sugallják, hogy a hitrendszereink vagy hibásak valamilyen módon, vagy tévedés, egyszerűen azért, mert különbözőek.

Bár fontos, hogy kritikusan gondolkodjunk a hitünkről, sokkal hasznosabb arról beszélni, hogy miben hiszünk és miért hisszük, mint egyszerűen az ördög ügyvédjét játszani. A beszélgetés teret enged a megértésnek és a kapcsolódásnak, míg a vita csak frusztrációt és neheztelést okoz a kapcsolatokban. Az ördög ügyvédjét a katolikus egyház is feleslegessé tette. Talán itt az ideje, hogy a popkultúra is pihenjen. 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása