A szerelem készség. Így lehetsz a mestere!

2024. február 06. 07:30 - Life Advisor

szerelem_mestere.pngÚgy gondolom, hogy a romantikus filmek és a közösségi média téves felfogást adnak nekünk arról, hogy milyennek kell lennie a szerelemnek. A probléma az, hogy felnagyítják a szerelembe esés részét és teljesen figyelmen kívül hagyják a tényleges hosszú távú kapcsolatot. A kapcsolat kezdetének ilyen nagy hangsúlya teljesen logikus, mivel ez a legérdekesebb és egyben a legkiszámíthatatlanabb rész. A szerelemről, az első csókról, a vitákról, a féltékenységről és a félreértésekről szóló történetek nagyon piacképesek. Senki sem nézne meg egy filmet, amiben a párok a házimunkáról vitatkoznak. Bár a romantikus filmek nagyszerű szórakozást teremtenek, de téves elvárásokat is azzal kapcsolatban, hogy milyennek kell lennie a szerelemnek. Emiatt mindenki szerelmes akar lenni, de senki sem áll készen a szerelemre.

Szerelembe esni könnyű. Érzéseinkre és intuíciónkra támaszkodunk, megismerjük egy személy egy kis részét és idealizáljuk a többit. 

Szeretni nehéz. Idővel megismerjük partnerünket és rájövünk, hogy nem teljesen egyezik a fejünkben létrehozott idealizált verzióval. 

A szerelem és a szeret is egy készség. Megköveteli tőlünk, hogy mély önvizsgálatot tartsunk, elfogadjuk partnerünk tökéletlenségeit, egyszerre legyünk tanárok és diákok és következetesen legyünk türelmesek, támogatóak és önzetlenek.

Értsd meg a szerelmet és a szeretetet

Először is meg kell értenünk, miért szeretünk, mi váltja ki érzéseinket, hogyan viselkedünk, amikor szeretünk és mik a hibáink és tökéletlenségeink.

Gyakran beleszeretünk abba, ami ismerős számunkra. Csodálatos dolog gondoskodó szülőkkel szerető nevelésben részesülni, de nagyobb kihívást jelenthet, ha korai tapasztalataink mérgező kapcsolatokról szólnak, például a szülők veszekednek vagy érzelmileg távolságtartóak.

Következésképpen végül hasonlóan viselkedő partnereket keresünk, remélve, hogy tartós szerelmet és boldog véget érünk a gyermekkorunkban elszenvedett szenvedésekhez képest. Ez nagyon veszélyes, mert nem tudjuk megjavítani a mérgező viselkedésű embereket.

Elfogadjuk azt a szeretet, amiről úgy gondoljuk, hogy megérdemeljük.

Ehelyett az önszeretetet kellene gyakorolnunk. Nem szabad, hogy a múltunk diktálja a jövőnket és ha valaki korábban nem szeretett minket, az nem csökkenti a szeretetre való érdemességünket a jelenben.

A kezdetektől fogva egészséges kapcsolatot érdemlünk, nem olyasvalakit, akit meg kell javítanunk.

Ezenkívül tisztában kell lennünk a mérgező gyermekkorban alkalmazott megküzdési mechanizmusokkal és el kell kerülnünk, hogy megismételjük őket partnerünkkel.

Például nagyon hasznos lehet, ha teljesen kikapcsoljuk az érzelmeinket egy távoli szülővel, de ez nem segít megtalálni a tartós szerelmet.

Ha megtanuljuk szeretni magunkat, megtanuljuk kezelni az elutasításokat és megtanulunk szeretni, ahelyett, hogy elmenekülnénk tőle, sokkal eredményesebbek leszünk.

Meg kell értenünk, mit jelent szeretve lenni és nem szabad félnünk tőle. Ha szerelmet keresünk és hajlandóak vagyunk dolgozni érte, ez azt jelenti, hogy jó emberek vagyunk és megérdemeljük, hogy megtaláljuk a szerelmet.

Fogadd el a tökéletlenséget

Ahogy mi is hibásak vagyunk, és a múltunk sebeivel küzdünk, úgy mindenki más is. El kell fogadnunk, hogy partnerünk idealizált változata csak a fejünkben létezik és el kell fogadnunk a valóság minden tökéletlenségét.

Azt sem várhatjuk el partnerünktől, hogy automatikusan megértse igényeinket. Még akkor is, ha ez egy nagyon romantikus koncepció, partnerünk nem gondolatolvasó.

Senki sem képes teljesen megérteni minket, még mi magunk sem.

Tehát nem egy tökéletes romantikus szerelmi történetre kell törekednünk, hanem egy elég jó, valódi kapcsolatra.

Meg kell tanulnunk kommunikálni és türelmesnek lenni a folyamat során.

A jó kommunikációs környezet megteremtése időt vesz igénybe, de szükség van rá.

Meg kell tanulnunk megfogalmazni az érzelmeinket, foglalkozni a szükségleteinkkel és el kell fogadnunk, hogy több próbálkozásra is szükség lehet, mielőtt megértenek minket.

Ugyanakkor meg kell hallgatnunk partnerünket, hogy megértsük, mely igényeket kell kielégítenünk a mi oldalunkról. 

Növekedjetek együtt

A kommunikáció nemcsak az igények kielégítéséhez kulcsfontosságú, hanem a kapcsolaton belüli közös növekedéshez is.

A szerelem nem azt jelenti, hogy feltétel nélkül szeretünk mindent a partnerünkben. Ez azt jelenti, hogy csodáljuk egymás erősségeit, és kölcsönösen inspiráljuk egymást, hogy elérjük a lehető legteljesebb potenciálunkat.

Következésképpen a szerelem megköveteli, hogy jó tanárok és tanulók legyünk, megtanuljuk elfogadni a kritikát és hogy képesek legyünk szépen visszajelzést adni.

Ez időnként nehéz lehet, mivel minél többet fektetünk be egy kapcsolatba, annál többet kell veszítenünk. A partnerünkben látott gyengeségeket nagyon személyesnek vesszük, mivel megkérdőjelezik választásaink érvényességét.

Nagyon nehézzé válik, hogy ilyen sok minden forog kockán, hogy konstruktív visszajelzést adjunk vagy kapjunk. A vitatkozás és az érzelmek áramlásának biztosítása könnyebb, de terméketlen alternatíva.

Ennek elkerülése érdekében szem előtt kell tartanunk partnerünk tulajdonságait és erősségeit, és el kell fogadnunk a korlátokat.

Mindig törekednünk kell a kölcsönös fejlődésre egy kapcsolatban, de ez csak akkor történhet meg, ha már boldogok vagyunk.

Ellenkező esetben hiányzik a türelem és az érzelmi stabilitás ahhoz, hogy egyszerre legyünk jó tanárok és jó tanulók.

Legyél következetes

A növekedés hosszú távon a következetességen keresztül történik és ugyanez a következetesség szükséges a tartós szerelem garantálásához. 

Ahogy vigyázunk az egészségünkre és a legjobbat nyújtjuk a munkahelyünkön, ugyanezt kell tennünk a partnerünkkel is.

A nyílt kommunikációt nehéz elérni, de ugyanolyan nehéz fenntartani. Soha nem szabad abbahagynunk partnerünk igényeinek meghallgatását, és mindent meg kell tennünk azok kielégítése érdekében.

Hasonlóképpen soha nem szabad figyelmen kívül hagynunk saját szükségleteinket. Törekednünk kell arra, hogy hatékonyan kommunikáljuk őket, és türelmesnek kell maradnunk, még akkor is, ha ez többszöri próbálkozást igényel.

Soha nem szabad magától értetődőnek vennünk a kapcsolatunkat, mindig kíváncsinak kell lennünk arra, amit partnerünk tapasztal és mindig készen kell állnunk arra, hogy valami újat tanuljunk. 

Minden nap támogatónak, türelmesnek és ami a legfontosabb, kedvesnek kell lennünk.

Abban a pillanatban, amikor elfogadjuk, hogy a szerelemért meg kell dolgoznunk és nem olyasvalamiről van szó, amire csak azért vagyunk jogosultak, mert követjük az érzéseinket, van némi esélyünk egy hosszú távú és kielégítő kapcsolatra.

Lehet, hogy a szerelem bonyolult készség, de a rajta való munka életünk egyik leghasznosabb tapasztalata. 

A szerelem megtalálása azt jelenti, hogy biztonságban érezzük magunkat. Van egy személy, akihez bármikor fordulhatunk, amikor vigaszra és támogatásra van szükségünk növekedési utunk során.

A szerelem megtalálása azt jelenti, hogy érdemesnek érezzük magunkat. Ha van valaki, aki őszintén törődik velünk, és elfogad minket olyannak, amilyenek vagyunk, az a legmagasabb bizonyítéka annak, hogy méltók vagyunk a szerelemre.

A szerelem megtalálása azt jelenti, hogy megértve érezzük magunkat. Talán csak néha, csak néhány másodpercre, de ez elég ahhoz, hogy egy kicsit kevésbé érezzük magunkat magányosnak és tudjuk, hogy van valaki, akivel megtapasztalhatjuk az élet misztériumát.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása