Ez az 5 új szeretetnyelv is létezhet a kutatók szerint

2024. január 23. 07:30 - Life Advisor

szeretetnyelv_ujak.pngSokan közülünk régóta hisznek abban, hogy öt szeretetnyelv létezik : elismerő szavak, szívességek, ajándékozás, minőségi idő, testi érintés. Azt a koncepciót, hogy mindannyiunknak van egy "szeretetnyelve" amely lehetővé teszi számunkra, hogy kifejezzük szeretetünket Gary Chapman könyve népszerűsítette, sőt korábbi cikkünkben te is olvashattál már róluk. Most viszont a kutatók úgy vélik, hogy nem csak öt szeretetnyelv létezhet. Valójában ez a szám megduplázódhatott. Nézzük meg közelebbről az öt új szeretetnyelvet, amelyek létezhetnek.

Három új szeretetnyelv egy kutató szerint

Emma Hathorn párkapcsolati szakértő szerint az öt szeretetnyelv, ameylet Gary Chapman több, mint 30 évvel ezelőtt definiált, mára elavult. Emma Hathorn szerint a fejlődő kapcsolatok most új szeretetnyelveket eredményezhetnek.

1. Közös utazás vagy közös élmények

Ha az új tapasztalatok megosztása a pároddal az, ahogy szeretetet adsz, akkor valószínűleg ez egy szeretetnyelv. Valaki, aki ezzel a szeretetnyelvvel rendelkezik, szeret új dolgokat csinálni és világot látni a másikkal. Ez jelentheti azt, hogy elutaztok valahova, ahol még soha nem jártatok, dupla randira mentek vagy együtt mentek koncertre. 

Bár ez a szeretetnyelv nagyon hasonlít a minőségi időre, van különbség. Az ezzel a szeretetnyelvvel rendelkező emberek élvezik az új élményeket és szeretnek emlékeket teremteni másokkal, míg a minőségi idővel rendelkezők elégedettek a partnerükkel töltött idővel.

2. A célok megosztása

Ha olyan társat kerestél, akivel birodalmat építhetsz, akkor ez lehet a szeretetnyelved. A célmegosztás magában foglalja a szeretet kimutatását és az öröm megtalálását abban, hogy segítesz a másiknak jobbá tenni magát. Akkor is szeretve érzed magad, ha a párod segít neked a saját céljaidban.

Az is előfordulhat, hogy együtt akartok dolgozni egy közös álomért. Előfordulhat például, hogy együtt szeretnétek indítani egy közös vállalkozást, közös befektetésbe akartok belevágni stb. Ha szereted úgy érezni, hogy a határ a csillagos ég és bármit elérhetsz a pároddal, akkor valószínű, hogy ez a szeretetnyelv a tiéd.

3. Egészséges vita

Szeretsz intellektuális beszélgetéseket folytatni a pároddal? Ha az ellentmondásos témákról folytatott vita segít abban, hogy közelebb érezd magad a párodhoz, akkor ez lehet a szeretetnyelved. 

Még két lehetséges szeretetnyelv

Emma Hathorn és kollégái nincsenek egyedül azzal, hogy úgy gondolják, ötnél több szeretetnyelv létezik. Legalább két másik lehetséges szeretetnyelv van, amelyet a kutatók azonosítottak.

1. A partner személyes növekedésének és autonómiájának támogatása

A Washington Post szerint egy másik új szeretetnyelv, amelyet a Torontói Egyetem kutatói találtak, támogatja a partner személyes növekedését és autonómiáját. Ez a szeretetnyelv azon az elképzelésen alapul, hogy egyesek úgy fejezik ki a szeretetüket, hogy támogatják partnerük céljait a kapcsolaton kívül.

2. Érzelmi biztonság

Más kutatók egy újabb szeretetnyelvet azonosítottak : az érzelmi biztonságot. Ha szeretsz mély beszélgetésekbe merülni a pároddal, akkor valószínűleg ez vonatkozik rád.

Az ezzel a szeretetnyelvvel rendelkező emberek élvezik a mély, sebezhető beszélgetéseket, amelyektől biztonságban és a partnerük által elfogadottnak érzik magukat. Hajlamosak megosztani (és szeretik, ha a partnerük is így tesz) a múltjukat, félelmeiket, álmaikat és minden mást, ami számít. Azok, akiknek az érzelmi biztonság a szeretetnyelvük, hajlamosak kinyitni a szívüket, szeretik a sebezhető beszélgetéseket, amelyek egyesek számára nehezek vagy ijesztőek lehetnek. 

A lényeg

Ez csak öt újabb lehetséges szeretetnyelv és lehet, hogy itt még nincs vége. Egyes szakértők úgy vélik, hogy még ennél is több szeretetnyelv létezik. Érdekes lesz majd megfigyelni, hogy milyen más szeretetnyelvek bukkannak fel a jövőben. Természetesen beszámolunk majd róluk itt a Life Advisor-nál is!

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása