Az exem hazugságokat terjeszt rólam. Mit tegyek?

2024. január 18. 07:30 - Life Advisor

hazudos_ex.pngEgy hónapja szakítottam a volt párommal, és akkor nagyon ideges volt. Az elmúlt hónapban kampányolt ellenem, és azt mondta minden barátunknak, hogy egy "seggfej" vagyok. Mindent elkövet azért, hogy a barátaim többé ne álljanak szóba velem. Emellett eltúlozza a történeteket, hogy birtoklónak és irányítónak tűnjek, beleértve a szexuális életünkről szóló csavaros történeteket is. (Kísérleteztünk BDSM dolgokkal, de most úgy hangzik, mintha szexre kényszerítettem volna.) A kapcsolatunk határozottan nem volt tökéletes, és követtem el hibákat, de semmi sem igaz azokból a hazugságokhoz, amelyeket minden barátunknak mond. Hogyan állítsam le ezt az egészet?

Már korábban is meséltetek/írtatok nekem hasonló történeteket, ami eléggé elszomorít, mert nagyon jól illusztrálja, hogy egy-egy szakítás után olykor-olykor nem tudunk emberek maradni. Hasonló helyzettel néz most szembe egy neve teljes elhallgatását kérő olvasóm is. 

A helyzet az, hogy senki sem szereti az elutasítást, és vannak, akik nagyon rosszul reagálnak a szakításra – például démonizálják azt a személyt, akit korábban szerettek, egy téves továbblépési kísérlet miatt. Lehet, hogy azért viselkednek így, mert könnyebb dühösnek lenni, és „mérgezőnek” titulálni az exüket, mint beismerni, hogy szomorúak, vagy hogy ők is hibáztak. Könnyebb elhinniük, hogy "Az exem egy seggfej volt, aki nem érdemel meg engem", mint beismerni, hogy az a személy, akit szerettél, összetörte a szívedet – vagy hogy te törted össze az övét.

Hogy világos legyen, ez a vádló viselkedés más, mint amikor valaki szakítás után rájön, hogy partnere valóban manipulatív vagy bántalmazó volt. Néha ki kell lépned egy kapcsolatból, hogy rájöjj, milyen rosszul bánt veled egy partner. A válaszom során úgy állok hozzá a fenti történethez, hogy az így, ahogy nekem küldték, igaz. 

Szóval, mit is kellene tenned? 

Szerintem ez egy tipikus a "kevesebb-több" helyzet. Nem ajánlom, hogy beszélj az exeddel, és megkérd, hogy hagyja abba a veled kapcsolatos hazugság terjesztését, bármennyire is csábító lehet mindez. Valószínűleg ugyanis azzal fog vádolni, hogy irányítod és megpróbálod elhallgattatni, ami csak még több motivációt ad majd neki.

Úgy gondolom, előbb-utóbb abbahagyja, és többé nem beszél rólad saját akaratából, de ez csak akkor van így, ha te is hagyod, hogy a dolgok a maguk útján haladjanak. (Nem spekulációból mondom. Pontosan ez történt velem és sok barátommal. Általában egy héttől néhány hónapig tart egy ilyen helyzet.).

Egy-két példa, ami megtörténhet a jövőre nézve :

  • Kifogy a mondanivalójából.
  • Az idő enyhíti a fájdalmát és tisztábban kezd gondolkodni.
  • Talál magának valami más témát.

Hidd el, könnyebb lesz kivárni, hogy bármelyik fenti helyzet bekövetkezzen. Ezenkívül akár támogatást is kérhetsz a közeli barátaitól, figyelj azonban arra, hogy úgy adj hangot a frusztrációdnak és aggodalmadnak, hogy közben ne szapuld az exedet. Ha ugyanis negatív dolgokat mondasz, az könnyedén visszajuthat hozzá és csak olaj lesz a tűzre. Ne próbáld meg megvédeni magad a barátaitok előtt, mert az valójában nem segít, csak további találgatásokat okoz és elnyújtja a drámát. Továbbá ne kényszerítsd a barátaitokat, hogy álljanak valamelyikőtök oldalára. Nem tudod irányítani a barátaid, de ha mégis megpróbálod az biztos módja annak, hogy elűzd őket magad mellől. 

Persze így is megtörténhet, hogy elveszítesz néhány barátot. Ez akkor történik, amikor egy pár ugyanabban a baráti társaságban szakít. A legtöbb ember viszont rájön, hogy a szakítások káoszt teremtenek és minden történetnek két oldala van. Tehát kétlem, hogy sok barátot elveszítesz és biztosan nem fogod elveszíteni azokat, akihez a legközelebb állsz. Hinned kell a barátaidban, tudják, hogy milyen típusú ember vagy, ezért hagyd, hogy a személyiséged önmagáért beszéljen. 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása