Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Mennyi a "túl sok idő" szex nélkül?

2023. december 07. 07:30 - Life Advisor

sok_ido_szex_nelkul.pngHa már egy ideje nem voltál elfoglalt a hálószobában, akkor azon tűnődhetsz, vajon mennyi idő az, ami már túl soknak számít szex nélkül egy kapcsolatban. A szex egy romantikus kapcsolatban a legtöbb ember számára fontos, de az, hogy milyen típusú és gyakoriságú szexuális életet folytatunk, embertől és életszakasztól függően változik. Gyakran tűnödhetünk azon, hogy mások mennyit szexelnek hozzánk képes és vajon "normális-e" a szexuális életünk.

Először is, nincs olyan, hogy normális. A tartós kapcsolatban élő párok azonban átlagosan hetente egyszer szexelnek. A párkapcsolatokban a szex gyakorisága hol csökken, hol növekszik, így nem kell megijedni, ha te és a párod nem olyan gyakorisággal szexeltek, mint korábban és azért sem kell, hogy fájjon a fejed, ha kevesebbet szexeltek, mint az ismerőseitek. A szex hiánya egyébként sem jelenti feltétlenül azt, hogy valami nincs rendben a kapcsolatotokban.

 

Persze vannak olyan esetek, amikor a fizikai intimitás hiánya annak a jele lehet , hogy valami nem stimmel. Vagy ha van egy vágy eltérés – más szóval, az egyik partner jobban akarja, mint a másik –, az problémákhoz vezethet a kapcsolatban.

Honnan tudhatod, hogy túl régóta nem volt már szex?

A romantikus kapcsolatokban a szexuális kötelék számos előnnyel járhat, a tiszta testi élvezettől a mély érzelmi intimitáson át a stressz csökkentéséig és a relaxációig.

Amikor azt mondjuk, hogy "szex" nem feltétlen a behatolásra gondolunk. A szex lehet mély csók, simogatás, orális élvezet, vagy bármilyen másfajta szexuális kapcsolat, amelyet te és a párod el tud képzelni és megélhet egymással.

A statisztikák arra vonatkozóan, hogy az emberek milyen gyakran szexelnek, olyan tényezők függvényében változnak, mint az életkor, a kapcsolat időtartalma és a szexel kapcsolatos vágyak. Nincs semmi baj azokkal az emberekkel vagy párokkal, akik az átlagnál ritkábban vagy sűrűbben szexelnek.

A valódi jelei annak, hogy túl rég óta nem szexeltetek már a következők : 

 • Ha bármelyikőtök aggódik a szex hiánya miatt
 • Ha valami hatással van a szexuális vágyatokra
 • Ha valamelyikőtök többet szeretne szexelni
 • Ha a szex gyakorisága befolyásolja a kapcsolatot

 

Bármikor, amikor változás következik be a szex gyakoriságában, fontos, hogy beszélj a pároddal, legalábbis ismerjétek el, hogy a szexuális életetekben változás történt. 

Hogyan befolyásolja a "nászút szakasza" a szex gyakoriságát?

Gyakran egy kapcsolat elején - amit "nászút fázisnak" hívunk - a párok nem tudják "levakarni" egymást magukról. Amikor a kémia kulcsfontosságú tényező egy romantikus kötelék korai szakaszában, hormonjaink akár több éven át is képesek befolyásolni minket, ami több nagyszerű és gyakori szexet eredményezhet. Ebben az időszakban úgy érezheted, hogy csordultig tele van szexxel az életed.

A kapcsolatnak ezt a szakaszát azonban jó okkal nevezik nászútnak. Még ha szerelmes is vagy, lehet, hogy még nem ismered a párod legrosszabb szokásait és jellevonásait, mivel gyakori, hogy ezeket a lehető leghosszabb ideig titkolják. Így valószínűleg a szex egyszerű, de nagyszerű. Nem haragszol a párodra, amiért 47.000 alkalommal sem pakolta ki a mosogatógépet és kevésbé valószínű a kapcsolat elején, hogy a gyerekeitek a lábatok alatt vannak, ami kimerültté és ingerlékennyé tehet titeket. 

A kapcsolat előrehaladtával azonban az élet is közbeszólhat. Az olyan valós dolgok, mint a munkahelyi stressz, a túlzott elköteleződés, a szülők, a gyerekek, az egészségügyi problémák stb. hatással lehetnek a szexuális vágyra és energiánkra. Sok filmben és műsorben láthatunk olyan párokat, akik még a hálószobába sem tudnak eljutni, így rögtön a bejárati ajtó mögött a fal mellett kezdenek el szexelni. Félreértés ne essék : ez elképesztő és nincs is vele semmi baj, de ez nem a valóság a legtöbb hosszútávú kapcsolatot nézve. Ez pedig teljesen rendben van.

Mi okozhatja a szex hiányát egy kapcsolatban?

Számos lehetséges tényező járulhat hozzá a szexuális vágy csökkenéséhez vagy a szex iránti érdektelenséghez, beleértve, de nem kizárólagosan:

 • Fizikai tényezők (például alváshiány, sérülés és fájdalom)
 • Mentális tényezők (például stressz, depresszió és szorongás)
 • A gyógyszeres kezelés mellékhatásai
 • Interperszonális tényezők
 • Intraperszonális tényezők
 • Kontextuális tényezők
 • Megfelelő ingerek hiánya
 • Ha negatív eredményekre számítunk
 • Kapcsolaton belüli problémák

Ismét kiemelném, hogy normális, ha a szex gyakorisága az idővel csökken. Ezért lehetetlen megmondani, hogy mennyi az "elegendő mennyiségű" szex. Az igazság az, hogy erre a kérdésre csak te és a párod adhat választ. Nincs varázsszám : egyes párok minden nap akarnak szexelni, vannak, akik hetente egyszer vagy kétszer és vannak, akik megelégszenek azzal, hogy havonta egyszer vagy ritkábban szexelnek.

Ha a te és a párod számára az előnyben részesített szex gyakorisága különbözik - mondjuk te hetente legalább 2-szer szeretnéd, ő inkább havi egy típusú - ezt vágyeltérésnek nevezzük. Ez szintén nem jelzi egyébként azt, hogy a kapcsolatotok veszélyben lenne.

Mit tehetünk a gyakori szex hiánya ellen?

Az első lépés, hogy kommunikálj erről a pároddal. Ha nem foglalkoztok a vágykülönbségeitekkel, csalódottsággal, haraggal, ambivalenciával és néha még hűtleséggel is szembesülhettek. 

Tehát, ha szereted a szexet és többet szeretnél belőle, beszélj a pároddal! Először is, ugyanazon az oldalon áltok, ami a szexet és annak gyakoriságát illeti? Ha nem, akkor eltudtok jutni ugyanarra az oldalra vagy képesek vagytok találni egy középutat? 

A jó, kellemes, rendszeres szex olyasvalami, amit a kapcsolatotok bármelyik szakaszában megtanulhattok együtt csinálni. Ha mindketten arra törekedtek, hogy minél többet szexeljetek, találjatok ki módszereket, amelyekkel izgalmasabbá tehetitek a kapcsolatot. Térjetek vissza ahhoz, ami a kapcsolatotok elején volt. Sokszor annyira belemerülünk az életbe és mindenbe, ami vele jár, hogy elfelejtünk továbbra is udvarolni a partnerünknek. Légy kedves, megfontolt és játékos! Ezenkívül feltétlenül alkalmazzátok a fizikai intimitás más típusait is, mint a gyengéd érintés, a kézfogás és a csók, amelyek mindegyike támogatja a kapcsolatotokat. 

Ne feledd, hogy a szex számos tevékenységet foglal magában, ezért találj olyat, amely mindkettőtöket kielégít és legyél rugalmas. Ha épp "nincs kedved" periódust élsz, van olyan dolog, ami mégis meghozná a kedved? Ha nem, tudsz-e teret adni a párod számára, hogy szexuális hangulatba kerüljön, esetleg megérinted őt, vagy meztelenül leszel vele, miközben ő maga önkielégítést végez?

Ha a pároddal való kommunikáció túl bolyolultnak vagy érzelmi tapósóaknákkal telinek tűnik, itt az ideje, hogy felkeress(etek) egy szexuálpszichológust, aki segít megérteni az összes olyan tényezőt, amely hozzájárul a gyakori szex csökkenéséhez és segít megérteni a vágyakat és a változást. Egy képzett szakember segítségével eljuthatsz oda, ahol szexuálisan lenni szeretnél. 

A szexuális vágy és a szexualitás segít életben tartani a kapcsolatot. Tehát fordíts időt arra, hogy kitatláld, mennyi és milyen típusú szexet szeretnél a pároddal és tűzd ki ezt egy célnak. Ha valami akadályba ütközöl, foglalkozz vele! Ha pedig erre egyedül nem vagytok képesek, keressetek fel egy erre szakosodott szakembert, aki támogathat titeket ebben a folyamatban.  

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása