A sikeres, egyedülálló szülők 7 szokása

2023. november 28. 07:30 - Life Advisor

egyedulallo_szulo_sikeres.pngA sikeres egyedülálló szülőség kulcsa az, hogy naponta elgondolkodj az új életre való felkészülés fontosságán, és elfogadd, hogy változásra van szükség. Fontos, hogy pozitív gondolkodásmódot alkalmazzunk és hatékony megküzdési stratégiák alkalmazásával jó példát mutassunk gyermekeinknek. Időbe telik, amíg te és a gyermekeid alkalmazkodnak az új életmódhoz, de az optimista kilátások fenntartása megkönnyíti az átmentet. Ne félj sebezhetőnek lenni és ismerd el, ha a dolgok nehezek és támogatásra van szükséged. Törekedj arra, hogy kiegyensúlyozott perspektívát fogadj el, amely magában foglalja azt, hogy van időd saját érdeklődési köröd fejlesztésére és különleges időt szentelsz gyermekeidnek.

Szerencsére sok szülő önbizalmat szerez abban, hogy képes kezelni a kihívásokat, és gyermekeik határozottabbak és függetlenebbek lesznek a válás után.

A házasságból az egyedülálló létbe való átmenetnek azonban hullámvölgyei lesznek. Időbe telik alkalmazkodni a pénzügyi változásokhoz és a kibővített háztartási és gyermekgondozási feladatokhoz. Alapvető fontosságú, hogy napi szokásokat és rutinokat alakíts ki, hogy megkönnyítsd ezt az utat saját magad és gyermekeid számára is.

Mivel mindig is hasznosnak tartottam az elveket a célok kitűzéséhez, íme 7 olyan szokás, amelyet a sikeres, egyedülálló szülők megtesznek.

1. Légy pozitív és proaktív

Kérj támogatást önmagadnak és gyermekeidnek. Ez magában foglalja a tanácsadást, a gyermekgondozást stb. Kerüld el az áldozat szerepet és emlékeztesd magad arra, hogy a dolgok idővel jobbak lesznek.

2. Hozz létre egy pozitív jövőképet

Vedd át az irányítást az életed felett és alakíts ki tiszta képet arról, hogy merre tartasz. Döntsd el, milyen értékeket képviselsz a gyermekeid nevelésében és kezdd azzal, hogy két olyan célt tűzöl ki, amelyek értelmesek a számodra.Ne feledd, hogy akár egy hónapig is eltarthat, amíg bármilyen változást érezni fogsz!

3. Tanulj meg rangsorolni

Ne törd magad össze az apró dolgok miatt és összpontosíts a gyermekeiddel töltött időre és a pozitív interakciókra. 

4. Gondol a "win-win" szituációra

Nem számít, hogyan érzel az exed iránt, ne szidd és ne vitatkozz vele a gyerekeid előtt. A gyerekek felveszik a kicsinyes harcokat és személyesnek is vehetik őket. Tehát sétálj el vagy vállald a békebíró szerepét, ha feszültség van az exeddel. Ellenkező esetben a gyermekeid kénytelenek lesznek állást foglalni, ami lojalitási konfliktusok és esetleg érzelmi problémák kialakulásához vezethet. Ne tedd a gyerekeidet hírvivőkké a szüleik között. Kommunikálj közvetlenül a másik szülővel e-mailben, telefonon vagy szemtől szemben.

5. Törekedj először a megértésre, majd arra, hogy téged is megértsenek

Ragadj meg minden alkalmat arra, hogy meghallgasd a gyerekeidet, amikor az érzéseikről beszélnek veled. Légy nyitott és őszinte anélkül, hogy túl sok részletet mesélnél nekik vagy az exedet hibáztatnád a válásért. Még akkor is, ha úgy érzed, hogy az exed a felelős, a gyermekeidnek ezt nem szabad hallaniuk tőled. Nyugtasd meg őket, hogy ott vagy mellettük és hogy a dolgok jobbra fordulnak.

6. Dolgozz ki egy zökkenőmentes ütemtervet

Dolgozz együtt a gyermekeiddel és az exeddel, hogy csökkentsd a stresszt a gyermekeid életében. Próbálj meg minden tőled telhetőt megtenni, hogy rutinokat alakíts ki a távozásukhoz és az érkezésükhöz, ha társszülő vagy. Próbálj rugalmas, mégis következetes lenni a felügyeleti tervekkel. Ne feledd, hogy ahogy a gyerekek elérik a serdülőkort, függetlenebbé válnak és előfordulhat, hogy nem akarják követni az eredeti ütemterveket. Beszéljetek erről közösen és együtt döntsetek arról - a gyermekeiteket is figyelembe véve - hogy mi a legjobb számukra.

7. Szánj időt magadra

Szánj időt arra, hogy olyan dolgokat csinálj, amiket élvezel. Állíts fel elvárásokat gyermekeiddel szemben, hogy rendszeresen végezzenek házimunkát. Ez nem jelenti azt, hogy túl nagy felelősséggel terheled őket. A gyermekeiddel szembeni magas elvárások azonban megteremtik a terepet ahhoz, hogy függetlenebbé tedd őket és lehetővé teszik, hogy több szabadidőd legyen.

Hogyan ragadhatod meg életednek ezt az időszakát lehetőségként?

Először is elengedhetetlen, hogy azokra a dolgokra összpontosíts, amelyek valóban fontosak és megtanulj minden mást elengedni. Ez magában foglalja az elkötelezettséget, hogy segíts gyermekeidnek alkalmazkodni a váláshoz és gyakorold a békés társszülői szerepet. Az exeddel való együttműködés és a hatékony kommunikáció ideális. Ha azonban ez nem lehetséges, akár azért, mert az exed nem hajlandó erre, sőt már-már ellenséges veled, akkor is sikeres egyedülálló szülővé válhatsz.

Időnként bűntudatot érezhetsz, amiért váláson mentél keresztül a gyermekeiddel, de ne hagyd, hogy ez megakadályozzon abban, hogy határokat szabj. Például, ha megengeded a gyermekeidnek, hogy későig fent maradjanak vagy veled aludjanak, az visszafelé is elsülhet, mert mindkettőtöknek szüksége van a saját helyére és az alvásra is. Ne feledd, hogy a gyerekek kijátsszák a szülőket egymással és olyanokat mondhatnak, hogy "Apa (vagy anya) megengedi, hogy éjfélig fent maradjak." Még ha ez igaz is, mondhatod, hogy "Apádnak (vagy anyukádnak) megvannak a saját szabályai, de az én házamban este 9-kor van a lefekvési idő."

Egyedülálló szülőként elsődleges fontosságú, hogy segíts gyermekeidnek megbirkózni a válással és fejleszd ki azt a gondolkodásmódot, hogy pozitív példakép legyél a számukra. Ehhez gondoskodnod kell magadról. Fogadd el az új életed azáltal, hogy gondoskodsz magadról és egészséges életet mutatsz be a gyermekeid számára. Például iratkozz be jógára, menj sportolni (akár egyedül, akár gyermekeiddel) étkezz egészségesen, és ütemezd be a barátaiddal való társasági időt is. Hatékonyabb szülő leszel, ha kipihent vagy és úgy érzed, hogy kapcsolatban állsz másokkal.

Olyan szülőként, aki gondoskodik magáról és önbizalmat szerez, a lehető legjobb eszközökkel és önbecsüléssel látja el gyermekét, hogy továbbléphessen az életében. A kaland érzésének fejlesztése és az új rituálék, mint például a családi játékest vagy a közös séták, segítenek kapcsolatban maradni a gyermekeiddel. 

A válásod átalakító eseménynek tekinthető és egyedül te vagy felelős azért, hogy újfajta családot hozz létre magad és a gyermekeid számára. Ha megtanulod, hogy könnyedén bánj magaddal és a nagy képre összpontosíts, akkor te és gyermekeid jól alkalmazkodhattok a váláshoz. 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása