10 társszülői tipp az ünnepekre

2023. november 24. 07:30 - Life Advisor

tarsszuloi_karacsony.pngMindannyian várjuk, hogy időt töltsünk családunkkal és szeretteinkkel az ünnepek alatt. Gyermekeink életre szóló emlékeket szereznek. Szülőként azt szeretnénk, ha csodálatos emlékeik lennének. Az ünnepi időszak azonban nyomást és stresszt okozhat, amely megzavarhatja ezt a célt. Ráadásul néhányunknak extra felelőssége van abban, hogy navigáljon a társszülői kapcsolatokban egy korábbi házastárssal vagy partnerrel, ami növelheti az általunk érzett stresszt. Íme 10 társszülői tipp, amelyek segíthetnek csökkenteni a stresszt számodra és a gyerekeid számára is az ünnepek alatt.

1. Tedd a gyermekeidet az első helyre és cselekedj az ő érdekükben

Ne feledd ezt az alapvető szabályt : Ez már nem rólad szól! Kérdezd meg magadtól, hogy a döntéseid és az általad javasolt megoldások a gyermekeid érdekeit szolgálják-e. Annak ellenére, hogy mit érzel a társszülőd iránt, a gyermekeid mindkettőtöket szeretnek és mindegyikőtökkel ki kell alakítaniuk a saját kapcsolatukat. Dolgozzatok együtt a társszülővel, hogy mindannyian élvezhessétek és megoszthassátok az időt.

2. Gondolkodj el egy pillanatra a saját ünnepi élményeiden, amelyeket gyermekként tapasztaltál

Kellemes idők voltak ezek számodra? Ha igen, akkor valószínűleg valami hasonlót szeretnél a gyermekeid számára. Ha kellemetlen élményeid voltak, próbálj emlékezni arra, hogyan érezted magad akkor és keresd meg a módját, hogy a gyermekeidnek jobb élményeket nyújts. Ne feledd, hogy ez az időszak a családi ünneplésről és köszönetnyilvánításról szól. Függetlenül attól, hogy mit érzel a társszülőd iránt, légy hálás a közös gyermekeidért és összpontosíts arra a tényre, hogy mindketten szeretitek őket.

3. Hozz létre új hagyományokat

Ha már nem vagy romantikus kapcsolatban a társszülőddel, ismerd el, hogy a dolgok másképp vannak és dolgozz együtt a gyermekeiddel, hogy új családi hagyományokat és rituálékat építsetek. Lehet, hogy nem ugyanaz, mint korábban, de még mindig boldog és értelmes ünnepeket teremthettek. Az új hagyományok és rituálék közös megteremtése igazán szórakoztató élmény lehet számotokra.

4. Legyen egy terved és ragaszkodj hozzá

Nyisd meg a kommunikációs vonalat a társszülővel a gyermekeid érdekében. Beszéljétek meg az ünnepi időszak tervét személyesen vagy telefonon (amelyik mindkettőtök számára a legmegfelelőbb) amíg meg nem állapodtok olyan részletekben, mint például az időpontok, amikor a gyerekek mindegyikőtökkel lesznek, mikor látogatjátok meg a család többi tagját és hogy hogyan vásároljátok meg az ajándékokat. Írd is le ezt a tervet, hogy mindkettőtöknek legyen egy-egy saját példány belőle. Ezt a tervet érdemes megosztanotok a nagyszülőkkel vagy más családtagokkal, hogy elkerüljétek az esetleges ütemezési ütközéseket.

5. Ne versenyezz! Működj együtt!

Ne próbáld "kiütni" a másik szülőt az ünnepi időszak során. A gyermekeid nem díjak, amelyeket megnyerhetsz. Ha engedsz a késztetésnek, hogy versenyezz a társszülővel, mindenki veszíteni fog. A legjobb, ha megbeszélitek és megállapodtok abban, hogy ki milyen ajándékokat vásárol. Ne feledd azonban, hogy egyik szülő sem érezhet bűntudatot, ha nincs olyan pénzügyi helyzetben, hogy megvásárolja a másik szülő által javasolt ajándékot.

6. Beszéld meg a gyermekeiddel, hogyan fogják tölteni az ünnepeket

Ne hagyd, hogy ők döntsenek vagy válasszanak - ez túl nagy felelősség ahhoz, hogy a vállukra nehezedjen. Tudasd velük, hogy te és az anyjuk/apjuk nagyszerű tervet állítottatok fel, amely lehetővé teszi számukra, hogy mindkettőtökkel élvezzék az időt. Fontos a hozzáállásod, amikor elmondod nekik mindezt. A gyerekek nagyon intuitívak, felveszik és internalizálják a nonverbális jeleket.

7. Hallgassátok meg a gyermekeiteket

Még a jól nevelt gyermekek is szoronganak az ünnepek alatt. Ne ess pánikba és ne próbáld minimalizálni azt, amit a gyermekeid érezhetnek. Hadd beszéljenek róla. Hallgasd meg, mit mondanak. És soha ne kerülj az előttük lévő hibás játékba. Még ha nincs is jó kapcsolatod a társszülőddel, akkor is ő az anyjuk vagy apjuk a gyermekeid számára. Másrészről ne kényeztesd el a gyermekeidet és ne mondj le a megbeszélt tervről a bűntudat miatt. 

8. Kommunikálj és figyelj

Tarts be az alku rád eső részét. Ne változtass a terven anélkül, hogy először megbeszélnéd a társszülővel és ne vonj be más családtagokat a beszélgetésbe. Tudasd a társszülőddel a váratlan problémákat, a késői érkezéseket vagy más olyan dolgokat, amelyek befolyásolhatják az eredeti tervet. Légy tekintettel a társszülőd idejére. Ne felejts el összpontosítani a legfontosabb emberek jólétére ebben a helyzetben, vagyis a gyermekeidre.

9. Gratulálj magadnak és a társszülődnek

Azért, hogy a gyermekeiteket előtérbe helyeztétek. Senki sem tökéletes. És tudod mit? Általában senkinek nincs tökéletes ünnepi időszaka. Fogadd el, hogy lehetnek stresszes pillanatok, váratlan problémák vagy keveredések. Vegyél egy mély levegőt, mosolyogj és haladj tovább.

10. Haladj a kijelölt úton

Ne feledd, hogy csak te irányíthatod önmagad és a viselkedésedet. Még akkor is, ha neked és a társszülődnek nem volt a legjobb kapcsolata, kiváló példát mutathatsz a gyermekeidnek, ha ajándékot vásárolsz, amelyet a másik szülőnek adhatnak vagy segítesz nekik az ajándék elkészítésében. Az apró gesztusok sokat segíthetnek és a gyerekek mindennél jobban szeretnék látni, hogy szüleik jól kijönnek egymással és tisztelik egymást, függetlenül a romantikus vagy családi állapotuktól. 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása