Mit jelent a "törékeny férfiasság"? Példákkal

2023. október 25. 07:30 - Life Advisor

torekeny_ferfiassag.pngMondták már neked, hogy "Légy férfi!"? Mit jelent ez egyáltalán? Sok férfi nehézségeket tapasztal az életben, például kontraproduktív viselkedést vagy attitűdöket mutat és sokszor nem veszik észre, miért. Az antiszociális, káros attitűdök egyik lehetséges oka a "törékeny férfiasság" is lehet. De mi is ez? És hogyan segíthet ennek megértése abban, hogy te és a körülötted lévő emberek jobb életet éljenek?

A törékeny férfiasság

Lényegében a törékeny férfiasság miatt a férfiak úgy érzik, hogy nem felelnek meg a társadalom normáinak arról, hogy mit jelent férfinak lenni.

Láthatod, hogy ez miért válhat problémává és elképzelheted, milyen széles körben elterjedt mindez.

A férfiaknak folyamatosan megmondják, hogyan kell cselekedniük, mit kell tenniük és mit jelent a siker és mindez szépen be van csomagolva a férfiakkal kapcsolatos kulturális elvárásokba.

A férfiak identitása törékeny lett.

Attól tartva, hogy gyengének vagy rosszabbnak látják, a "nőies dolgok" valódi aggodalomra ad okot, amellyel sok srác nap mint nap foglalkozik. 

A törékeny férfiasság meghatározása eltérő lehet a kulturális kontextustól és attól függően, hogy mennyire hagyományosak a nemi szerepek az országodban vagy a családodban.

Aggódsz amiatt, hogy rózsaszín inget viselj? Szeretnéd támogatni a párod és GYES-en lévő apuka lenni, de aggódsz, hogy mit szólnak majd a barátaid vagy az idősebb rokonaid? A legjobb barátod, a hűséges kiskutyád meghalt, de nem akarsz sírni mások előtt emiatt? 

Ahogy láthatod a törékeny férfiasság egy bizonyos ponton nagyon könnyen becsúszhat minden férfi életébe. A törékeny férfiasság normalizálódhat, majd része lehet viselkedésednek.

Hogyan néz ki a törékeny férfiasság? Mindennapi példák

Miután megértetted, mi a törékeny férfiasság, automatikusan elkezdheted látni a jeleket.

A törékeny férfiasság nagyon nyilvánvaló lehet nők jelenlétében. Sokkal látványosabbak ilyenkor a törékeny férfiasságra jellemző dolgok.

Lehet, hogy elkezded látni, hogy a körülötted lévők (és te magad is?) bizonyos viselkedést és attitűdöket mutatsz, amelyek úgy tűnik, hogy kompenzálják azt az érzést, hogy nem vagy "igazi férfi".

A hagyományos férfi szerepekben lévő nők veszélyeztetik a férfiasságodat? Azon kapod magad (vagy észreveszed másokban), hogy túlságosan aggódsz, ha belép a te férfi szerepedbe? Nincs azzal semmi baj, ha időnként a feleséged vezeti az autót, ahogy azzal sem, ha alkalmanként ő süti a steaket a kerti partin. 

De nem csak hozzáállásról van szó.

Egyes cselekedetek megpróbálhatnak dominanciára törekedni a "gyengébb" nem felett. Az irányító és uralkodó viselkedés annak a jele lehet, hogy egy férfi "törékenynek" érzi magát és szüksége van a vélt férfi "jogainak" vagy felsőbbrendűségének érvényesítésére, vagy egyszerűen csak úgy viselkedik, ahogy egy férfinak a társadalomban "kellene". 

Amikor egy törékeny identitású férfi megpróbálja visszaszerezni a hatalmat és az irányítást, veszélyes dolgokat sőt akár bűncselekményt is elkövethet.

De nem csak veszélyes dolgok és bűncselekmények lehetnek, amelyek arra szolgálnak, hogy egy törékeny férfi visszaszerezze a hatalmat, dominanciát és a férfiasságot.

További jelek még

 1. Olyan férfiak kigúnyolása, akik bármilyen eltérést mutatnak a "férfias" felfogástól (nem férfias megjelenés, női kozmetikumok - arcápóló, testápóló stb használata).
 2. A nők és a nők problémáinak kigúnyolása
 3. Az érzelmek kimutatásának elkerülése, különösen nyilvánosság előtt
 4. Olyan tevékenységek kerülése, amelyek férfiatlannak tűnnek vagy a nők hatáskörébe tartoznak (házimunka, "női" karrier, "női" sportok stb.)
 5. Más férfiak "rossz viselkedésének" elutasítása "normálisként" és kifogások keresése
 6. A nők életének és viselkedésének ellenőrzése
 7. Diszkrimináció, agresszív viselkedés mindenkivel szemben, aki nem heteroszexuális "macsó" férfi
 8. Tevékenységek hozzárendelése másokhoz régimódi nemi szerepek alapján
 9. Szexuális viselkedés, értve ezalatt azt, hogy a nők csak azért vannak, hogy szexuálisan kiszolgálják a férfit

Honnan származik a törékeny férfiasság?

A törékeny férfiasságot a társadalmi kondicionálás és a kulturális hiedelmek összetett halmaza okozza.

Nehéz elkerülni. Sok ember számára ez az első és legkiemelkedőbb példaképpel kezdődik - a szülőkkel. 

Ekkor a társadalom elkezdi erősíteni a sztereotípiákat.

Mielőtt észrevennéd, lehet, hogy már mutatsz ilyen jeleket vagy viselkedési mintát és olyan jövőbeli problémákkal szembeülsz, amit általában nem tanítanak vagy nem beszélnek róla.

Íme néhány bűnös a törékeny férfiasság kialakulásában : 

Nyomás

A fiúkat nagyon korán befolyásolják társaik. Be kell illeszkedniük és le kell nyűgözniük egymást, sokkal jobban, mint a lányok esetében. 

Tehát fiatalon kezdődik mindez. Nem vagy tudatában annak, hogy ez történik és nem is vagy hibás. Lehet, hogy zaklatással vagy gúnyolódással szembesültél, ha eltértél az akkori fiú bandától. Ezért könnyebb volt követni a bandát és főleg a bandavezért. 

Az élet későbbi szakaszában azonban ezek az attitűdök és viselkedések gyakran ellened fordulnak, mivel a rossz alkalmazkodás és a szocializáció problémássá válik egy felnőtt társadalomban.

Biológia

Egy tanulmány vizsgálta a fiú magzat törékenységét a lány magzathoz képes és ennek a különbségnek a hatását is megfigyelték, mivel a társadalom arra kényszeríti a fiúkat, hogy "ellenállóbbak" legyenek, mint női társaik.

A környezet, amelyben egy fiú felnő (kultúra, gazdasági helyzet stb.) hatással lehet az egészségére és a hosszú távú kilátásaira. A nők átlagos élettartama hosszabb, mint a férfiaké, annak ellenére, hogy a nők milyen kihívásokkal szembesülnek a társadalomban.

A biológiai szempont tovább bonyolítja a törékeny férfiasság jelenségét.

A példaképeid

A szülők, a tanárok és más társadalmi példaképek nem tökéletesek. Sajnos sokan közülünk ezt csak akkor vesszük észre, amikor már túl késő.

Persze, észrevesszük, a képmutatást a szülői tanácsokban és viselkedésben, de a kondicionálás, amely a szülői interakciók modellezése során történik, alattomos lehet. (Miért mossa ki a barátnőm a ruháim ugyanúgy, mint anyukám?)

A jogosultság és a szexizmus bármelyik szülő által megjelenhet és meg is jelenik otthon, és ez egy egész életen át tartó problémához vezethet a kapcsolataidban és általában az életedben, mivel elkezdi sérteni mások jogait.

Társadalmi normák és merev nemi sztereotípiák

Jaj persze, mindig a társadalom a hibás, ugye? Nos, őszintén szólva sok mindenért igen, beleértve a törékeny férfiasságot is. 

 • A fiúknak nem szabad sírniuk, így a férfiak nem tudják, hogyan kell szomorúságot mutatni.
 • Egy férfinak ne legyen hosszú haja, mert az nőies.
 • Kerülnünk kell a "csajos" elfoglaltságokat, tevékenységeket, hobbiakat, karriert.
 • Úristen, mi lesz, ha a párunk többet keres, mint mi? Ez megkérdőjelezi a férfiasságunk?

És gyakran nem te vagy az, hanem a körülötted lévők azok, akik kigúnyolják a férfiasságodat.

A nagyon szigorú nemi sztereotípiákkal rendelkező kultúrákban a bátor lélek az, aki elszakad az elvárásoktól és szembemegy a normákkal. 

A társadalmi státusszimbólumok problémát jelenthetnek a törékeny férfi identitással rendelkező férfiak számára is. A társadalom annyira megtapsolja a siker csillogó materialista jelzőit, hogy egyes férfiak férfias értéküket ezekhez a tárgyakhoz kapcsolják.

Az irányítás érzékelt elvesztése

Mindig a férfinak kell irányítani, vezetni. Ez mondták neked is, ugye?

Ismerősen cseng valamelyik a lenti példák közül?

 • Volt már problémád egy női főnökkel a munkahelyeden? Sokkal többet kritizáltad őt, mint bármelyik férfi felettesed?
 • Elvesztetted már az irányítást az érzelmeid felett? Mondtál már le valamiről csak azért, mert nem volt "férfias"? Vagy mondtad azt magadnak, hogy bármit is tapasztalsz az életben, férfiként kell kezelned?
 • A válás benne van a pakliban, azonban ketten vagytok egy kapcsolatban. Nem tudod irányítani valakinek a döntését, mint ahogy ő sem irányíthatja a tiédet.
 • A párodnak saját élete van és a barátaival is tölt időd, nélküled. Tudod, hol van, de nem tudod, mit csinál? És akkor mi van? Amikor te mész el a barátaiddal valahova az ugyanez a helyzet. Nem "vesztetted el az irányítást", de elfogadod a párodnak az autonómiához való jogát.

Nem azt mondom, hogy valaha is el kell fogadnod a valóban rossz viselkedést bárkitől. De a törékeny férfiassággal kapcsolatos problémáid megkülönböztetése a körülötted lévők "normális" cselekedeteitől szükséges lehet, hogy elkerüld a káros konfliktusokat.

Ha bármilyen szorongást érzel az "irányítás elvesztése" miatt, amikor a nők (vagy bárki) döntéseket hoznak vagy hatalmi pozícióban vannak, akkor lehet, hogy a törékeny férfiasság beszivárgott az életedbe.

Miért kellene törődnöd a törékeny férfiassággal?

Mostanra már nyilvánvalónak kell lennie, hogy a törékeny férfiasság nem olyasmi, amire törekedni kell, hanem valójában valami, amit sürgősen kezelni kell. 

Árt az embereknek és a körülöttük élők életének.

Nem kell messzire ásnunk a valódi bűnügyi televíziós műsorokban, hogy a törékeny férfiasságot a nők és a társadalom egésze ellene elkövetett számos szélsőséges és erőszakos bűncselekmény középpontjában láthassuk. 

Kezelned kell tehát, mert : 

 • Ez hatással lehet az egészségedre, életminőségedre és a kapcsolataidra
 • Veszélybe kerülhet mások egészsége, életminősége és biztonsága
 • Lehet, hogy rossz példát mutatsz a gyermekeidnek és folytatod a mérgező ciklust
 • Lehet, hogy törvényellenes dolgot csinálsz
 • Mások jogai sérülhetnek

Hogyan lehet legyőzni a törékeny férfiasságot?

Most már tudjuk, mi a törékeny férfiasság, itt az ideje tehát, hogy segítsek leküzdeni ezt a problémát. 

Íme néhány gyakorlati tipp, amelyeket még ma elkezdhetsz (vagy megoszthatsz másokkal, akiknek nehézségei vannak) : 

 • Figyeld meg magad egy héten keresztül. Figyeld meg hányszor teszel meg (vagy nem teszel meg dolgokat) attól való félelmedben, hogy "gyengének" vagy "férfiatlannak" bélyegeznek.
 • Kerüld el azokat a férfiakat, akik gúnyolódnak vagy becsmérelnek más férfiakat azért, mert nem férfiasak.
 • Kerüld el azokat a férfiakat, akik alsóbbrendűnek kezelik a nőket.
 • Csökkentsd a kapcsolatot azokkal a családtagokkal, barátokkal vagy kollégákkal, akik megpróbálják rád erőltetni a nemi sztereotípiákat
 • Készíts listát azokról az emberekről, akikre számíthatsz, akik támogatnak és akiknek nincsen problémájuk a törékeny férfiassággal
 • Ha olyasmit akarsz csinálni, amit hagyományosan nem a nemed csinál, tedd meg mindenképp! A bátorságod másokat is inspirálni fog.

A törékeny férfiasság nem a te hibád, de te is részese lehetsz a megoldásnak. Batmen nem tud egyedül győzni, ahogy Superman sem. Néha szükséged van egy Wonder Womanre. Gondolj rá úgy, mint az Igazság Ligájára.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása