10 tipp, hogy jobb apa legyél

2023. október 24. 07:30 - Life Advisor

jobb_apa.pngEgyik nap a barátommal és a gyerekeivel kimentünk a parkba. Nem telt el sok idő, mire egy idősebb hölgy közeledett felénk. Látszott rajta, hogy nagymama, mert úgy nézte a barátom gyerekeit, mintha az unokái lennének. Szóba elegyedett velünk és azt mondta a barátomnak, hogy minden életkorban becsülje meg a gyermekeit és ha már gyermeknevelésről van szó, az első hét évben legyen szülő, a következő hét évben legyen barát és ha szükséges legyen mentor életük hátralévő részében. Ebben a bölcs gondolatban rejtőzik valami. A szülői szakaszok az életkorral igenis változnak. 

A barátomat is megérintették az idős hölgy szavai. Gyorsan el is kezdte összegezni a hallottakat. Az első két gyermekével épp a baráti szakaszt éli most meg és figyel arra, hogy ne legyen túl kritikus vagy ítélkező, hanem inkább jó barát, így nem félnek hozzá fordulni bármilyen kérdéssel. A legkisebb gyerkőcével pedig még a szülő fázist éli, mivel állandó szolgálatban van a pozitív fejlődéséért. 

Mindezeket szem előtt tartva a barátom rádöbbent, hogy néha lemaradásban van. Például bűntudatot érez, ha munka után nem tud velük annyit időt tölteni, mint amennyit szeretne. Néha az egyetlen vigasz az, ha eszébe jut, hogy mindig arra törekszik, hogy fejlődjön és hálás azokért a pillanatokért, amelyeket most a gyerekeivel tölthet. 

Elkezdtünk azon agyalni, hogy mit tehet manapság egy apa, hogy jobb apuka legyen? Az alábbi 10 dolog jutott eszünkbe a teljesség igénye nélkül.

1. Tölts minőségi időt a gyermekeiddel, és aktívan hallgasd meg őket

Lehet, hogy nem mindig lesz elegendő időd velük, de ha a figyelmed 100%-ban rájuk koncentrálódik, változást érhetsz el.

2. Mutass nekik jó példát azzal, hogy felelősségteljes, tisztelettudó és kedves vagy

Csak egy esélyed van arra, hogy megmutasd a gyermekeidnek, milyennek kell lennie egy felelősségteljes, tisztelettudó és kedves embernek.

3. Mutass érdeklődést a hobbijaik iránt

Meg kell tanulnod, hogy hogyan tedd le a telefont, ha a gyermekeid meg akarnak mutatni valamit vagy csak beszélni akarnak veled.

4. Bátorítsd őket, hogy tűzzenek ki célokat maguknak és dolgozzanak azok elérése érdekében

Az elszámoltathatóságot korán ki kell fejleszteni, különben nyafogós, rakoncátlan tizenévesek lesznek. Persze ettől még a kamaszkor és a vele járó feladatok ott maradnak. 

5. Nyíltan és őszintén beszélj velük

Ne próbáld megvédeni őket a világtól. Egy ember értékét azon mérik, hogyan neveli a gyermekeit. Mit ad neki, mi tart távol tőlük, milyen leckéket tanít és mit enged meg nekik, hogy önállóan felfedezzék. 

Ha világosan és őszintén kommunikálsz a gyermekeiddel, az mindenki számára előnyös.

6. Mutass szeretetet és ragaszkodást feléjük

Mindig törekedj arra, hogy megmutasd nekik, hogy szereted őket. Nem szükséges minden nap elmondanod, hogy szereted őket, de tedd meg, amilyen gyakran csak tudod és tegyél meg mindent, hogy ezt érezzék is. 

7. Legyél következetes a fegyelemmel és a következményekkel

Nem szabad kivételezned. Alkalmazkodj a körülményekhez, de légy tisztességes a fegyelem terén. Mindig törekedj arra, hogy kiabálás helyett, a gyermeked tanulhasson a hibájából. 

8. Tanítsd őket és/vagy támogasd a tanulásukat

Elég vicces, hogy bármennyire is egyértelmű ez a tanács, mennyi szülőnek jelentett mindez kihívást a világjárvány idején. Rengeteg szülő vált teljes munkaidős tanárrá és sokan megértették micsoda érték egy jó tanár manapság. Függetlenül attól, hogy ez idő alatt hogy teljesítettél, mindig bátorítsd a gyermekeid érdeklődését és motiváld őket a tanulásban.

9. Ösztönözd őket, hogy függetlenek legyenek és saját döntéseket hozzanak

Könnyebb egy erős gyermeket felnevelni, mint megjavítani egy megtört felnőttet. 

Akkor tudod, hogy sikeres apa vagy, ha a gyermekeid meghozzák saját döntéseiket. 

10. Mutasd meg nekik, hogy törődsz a jólétükkel és a boldogságukkal

Nem számít, milyen döntéseket hoznak a gyermekeid, tudniuk kell, hogy szereted őket és azt akarod, hogy boldogak legyenek. 

Ne feledd, hogy jó apának lenni folyamatos erőfeszítés. Időre, türelemre és sok megértésre van szükséged. Légy nyitott a tanulásra és a növekedésre apaként és emberként!

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása