"Miért vagyok még mindig szingli?" - 5 ok és a megoldás

2023. augusztus 17. 07:30 - Life Advisor

szingli_let_okai_es_megoldasa.pngAz egyik leggyakoribb kérdés, amit az emberektől kapok, valahogy így hangzik..."Olyan régóta vagyok szingli, annak ellenére, hogy nagyon szeretnék egy kapcsolatot. Miért?" Az elmúlt években rengeteg ügyféllel dolgoztam és észrevettem néhány közös vonást. Íme öt ok, amiért az emberek tovább maradnak szinglik, mint ameddig szeretnének és persze arra is adok javaslatot, hogy mi ezekre a mintákra a megoldás.

1. Az előző kapcsolatod még mindig ott él benned

Az egyik leggyakoribb oka annak, hogy az emberek egyedülállóak maradnak az, hogy nem adták fel teljesen az előző kapcsolatukat. 

Ez úgy nézhet ki, mint egy előnyös baráti helyzet, egy volt házastárs, akihez még mindig túl közel állsz, vagy az újra és újra vissza-vissza térő pár, amikor épp mindketten szinglik vagytok stb. 

Más szóval, ha elegendő kapcsolati szükségletet (érzelmi intimitás, szexuális kapcsolat stb) elégítesz ki a részleges kapcsolatodon keresztül, akkor logikus, hogy nem érzed magad arra kényszerítve, hogy kimerészkedj a randizás világába, hogy találj valakit, akivel valóban összhangban érzed magad minden szinten. 

Megoldás? 

Ismerd el, hogy ilyen kapcsolatokat ápolgatsz. Nézd meg, hogy valóban ezt akarod-e folytatni? Ha nem, akkor itt az ideje, hogy véget vess minden ilyen jellegű kapcsolatodnak.

2. Túl sok időt pazarolsz felesleges kapcsolatokra

Egy másik ok, amiért valaki nem találja meg a szerelmet az, hogy túl sok időt pazarol a minimális potenciállal rendelkező kapcsolatokra.

Ha az ilyen típusú személy hónapokig vagy akár évekig randizik a potenciális partnerekkel a "lejárati idejük" után, akkor valójában soha nem fogja megengedni magának, hogy egy olyan társat találjon, aki tényleg közel áll a szívéhez.

Az egyik legalattomosabb módja annak, hogy az ego távol tartson valakit az igazi, őszinte kapcsolattól,az, hogy a "Majd meglátjuk, mi lesz belőle" időszakában rekedünk és ezáltal egy hozzánk abszolút nem illő kapcsolatot próbálunk fenntartani.

Megoldás?

Ne félj veszíteni! Ha kapcsolatban állsz önmagaddal és egészséges mennyiségű tisztánlátással, önbizalommal rendelkezel, valószínűleg néhány napon (vagy esetleg néhány héten) belül tudni fogod, hogy ez a kapcsolat valódi potenciállal rendelkezik-e vagy sem. Ha már tudod, hogy ez nem az, amit keresel, itt az ideje, hogy továbblépj, hogy megteremthesd a teret egy egészségesebb, összehangoltabb kapcsolathoz.

3. A szingliség előnyei, legyőzik a párkapcsolat előnyeit

Amikor megkérdezek valakit, aki hosszabb ideje szingli, hogy "Mit élvezel a legjobban abban, hogy szingli vagy?", az szemük úgy csillog, mint a karácsonyfa.

Olyanokat mondanak, hogy "Őszintén szólva imádom, hogy ennyit vagyok egyedül és csak magammal lehetek" vagy "Szeretem, hogy senki mást nem kell figyelembe venni, ha döntök valamiről". 

Végső soron minden döntésünk a fájdalom és az öröm viselkedési mozgatórugóira vezethető vissza. És ha a kapcsolatokat elsősorban a fájdalommal társítjuk, az egyedülállóságot pedig elsősorban az örömmel, akkor igen, abszolút logikus, hogy azok az emberek, akik így éreznek, továbbra is az egyedülállóságot választják.

Megoldás?

Tesztelt le a feltételezéseidet. Nem lehet, hogy a kapcsolatodban is fogsz tudni időt szánni magadra és lehetsz egyedül? Biztos vagy benne, hogy azon dolgok, amelyek miatt szeretsz szingli lenni, teljesen megsemmisülnek, ha kapcsoltba kerülsz valakivel? Plusz ne felejtsd el megnézni, hogy mit kapsz így az élettől és mit kaphatsz egy kapcsolatban?

4. Félelem a kapcsolatoktól, múltbéli tapasztalatok miatt

Vannak, akik tudat alatt egyedülállóak maradnak, mert egy (vagy több) negatív kapcsolati tapasztalatuk volt a múltban, és attól tartanak, hogy ugyanazt a mintát folytatják minden jövőbeli  partnerrel. 

Bár ez az ellenállás érthető, csak akkor lenne értelme, ha a szóban forgó személy egy statikus entitás, amely egyáltalán nem fejlődött azóta, hogy először megtapasztalta ezt a mintát.

Megoldás?

Nézd meg, hogy mennyire és miben változtál azóta, mióta először negatív tapasztalatod volt párkapcsolat terén. Úgy érzed semmiben? Akkor egy terápiás ülés vagy coaching segítségedre lehet. Ha viszont látod az akkori és a mostani éned közötti változást, akkor gratulálok. Megváltoztál, és ezért nagyon nagy a valószínűsége annak, hogy a párkapcsolati mintáid is megváltoztak. Az biztos, hogy lassan kell haladnod és próbálj meg legalább egy dolgot másképp csinálni, amikor egy új, potenciális partnerrel találkozol.

5. Bemesélted magadnak, hogy egy részed hibás, rossz vagy nem szerethető

Az egyik leggyakoribb oka annak, hogy az emberek tovább maradnak szinglik, mint azt szeretnék, hogy titokban háborúban állnak önmaguk egy részével.

És ez általában nem egy apró, jelentéktelen része önmaguknak. Leggyakrabban ez az egyik legjelentősebb tulajdonságuk. 

Miért van ez így?

Mert a legfontosabb dolgok hajlamosak a legtöbb sebet magukra vonni, amikor negatív visszajelzést kapunk róluk. 

Jószívű, érzékeny ember vagy? Azt hiszed magadról, hogy mindez inkább átok, mint áldás.

Közvetlen és asszertív személyiséged segít, hogy világosan lásd és kommunikáld azt, hogy mit akarsz? Azt hiszed magadról, hogy főnökösködsz és inkább visszahúzódsz az élettől.

Kreatív vagy, nyitott a világra? Azt hiszed, hogy irreálisak az álmaid, mindig elveszel a felhők között stb, így hát korlátozod magad a boldogságodtól.

Érthető, hogy ha az egyik legszebb, legszerethetőbb, legegyedibb dolgot negatív tulajdonságként látjuk magunkban....átok....teher. Ennek a hibás önértékelésnek a negatív következményei vagyunk. 

És ha olyan történetet cipelünk magunkkal, hogy egy részünk nem szerethető, akkor hajlamosak vagyunk olyan potenciális partnereket vonzani, akik egyetértenek ezzel a történettel és tényleg nem szeretik ez bennünk.

Megoldás?

Vizsgáld meg, hogy milyen történeteket mesélsz be magadnak és kezdj el ezeken változtatni. Amint elkezded szeretni azokat a dolgokat, amelyeket korábban hibásnak vagy helytelennek tartottál, ne lepődj meg, ha új partnereket kezdesz hívni magadhoz, akik éppen ezeket a tulajdonságokat találják a legbájosabb, legszerethetőbb tulajdonságaidnak.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása