A zsigereid figyelmeztetnek vagy a szorongásod szabotál?

2023. augusztus 16. 07:30 - Life Advisor

erzesek_tevedese.pngHa hallgatunk a megérzéseinkre, amikor valami nincs rendben, sok időt és stresszt takaríthatunk meg, amikor épp randizunk. De mi van akkor, ha nem tudunk különbséget tenni aközött, amikor a zsigereink figyelmeztetnek minket és amikor a szorongásunk megpróbál szabotálni minket? Mi van akkor, ha a vörös zászlók, amelyekről azt hisszük, hogy látjuk, valójában az álruhába bújtatott félelmeink?

Ha hajlamos vagy a szorongásra, ez a fajta találgatás extra stresszessé teheti a randizás első napjait, mert nehéz lehet elválasztani egy fontos aggodalmat az állandóan éber szorongástól.

Ha valaha is azon tűnődtél, hogy "Én vagyok ilyen, vagy ő ilyen?", akkor íme öt olyan módszer, amelyet annak megállapítására használhatsz, hogy komoly aggodalomról van-e szó vagy csak a szorongás beszél belőled.

Egy személy értékét az alapján kell felmérnünk, hogy hogyan érezzük magunkat boldognak vele, nem csak az alapján, hogy hogyan érzünk iránta. Gyakran beleesünk abba, hogy túl sokat fektetünk valakibe, akihez vonzódunk, különösen néhány nagyszerű randi után. A probléma akkor merül fel, amikor nem ugyanazon a szinten vannak ezek a befektetések, azaz megborul az adok-kapok egyensúly. Tehát a legfontosabb az, hogy elkezdjük másképp értékelni fontosságunkat az életünkben.

Ahelyett, hogy fontosságunkat a velük kapcsolatos érzéseink alapján mérnénk fel, arra kell összpontosítanunk, hogy valójában, hogyan érezzük magunkat. Például szorongást, bizonytalanságot kelt bennünk? Úgy érezzük, hogy nem igazán szeret minket? Ez a megközelítés segít jobban megérteni, hogy milyen hatással vannak ránk ezek az emberek nap mint nap.

Had osszak meg egy rövid történetet egy ügyfelemtől. Egyik coaching során megemlítette, hogy tetszett neki, amit mondtam arról, hogy értékeljünk valakit az alapján, hogy milyen érzéseket vált ki belőlünk, de küzdött azzal, hogy a kényelmetlenségük a másik személy cselekedeteinek vagy a saját szorongásának tudható-e be.

Ez gyakori dilemma. Néha azon kapjuk magunkat, hogy nem vagyunk biztosak abban, hogy amit valaki tett, az valóban rossz-e, vagy ez a saját aggódó válaszunk. Különösen a nők esetében a múltbéli tapasztalatok érvénytelenítése, az érzelmeikbe vetett bizalom elvesztéséhez vezethetnek. 

Tehát jöjjön az-az 5 módszer, ami segít tisztázni ezt a zűrzavart.

Először is, ha még túl korai mélyebb beszélgetést folytatnod az érzéseidről az illetővel, helyezd a fókuszt máshová. Csinálj olyan dolgokat, amelyek amúgy is jelen vannak az életedben. Ez lehet edzés, minőségi idő töltése a barátokkal vagy belemerülni egy projektbe.

Másodszor, gondold át, hogyan érzel az illető cselekedeteivel kapcsolatban, amikor nagyszerű napod van, magabiztosnak érzed magad és kapcsolódsz az értékeidhez. Ha úgy látod, hogy a bizonytalanságaid eltűnnek ezeken a napokon, akkor valószínűleg a szorongásod erősebb úgy általában.

Harmadszor, próbálj meg találni valakit az életedből, akiben megbízol és aki referenciapont lehet számodra. Képzeld el például, hogy egy olyan ember, mint például a mindig higgadt és nyugodt unokatestvéred, Tamás, hogyan reagálna hasonló helyzetben.

Negyedszer, amikor megosztod vele a sebezhetőségedet, figyeld meg, hogyan reagál az érzéseidre, ahelyett, hogy megpróbálnád rájuk erőltetni a sajátod. Tudasd vele, hogy önmagad bizonyos aspektusain dolgozol és fejezd ki, hogy bizonyos cselekedetek hogyan váltják ki a szorongásod.

Ötödször, amikor össze vagy zavarodva, kérdezd meg magadtól, hogy az illető jól bánik-e veled. Támogatnak a sebeid gyógyításában? Megérték a bizonytalanságod és a szorongó pillanataidat?

Végső soron a megfelelő kapcsolat az, ahol a sebezhetőségeidet megértéssel és gondossággal kezelik. Találni valakit, aki jól kezeli személyiséged minden aspektusát, az egészséges kapcsolat létfontosságú szempontja. 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása