4 tipp egy neuropszichológustól a sikeres és boldog élethez

2023. augusztus 10. 07:30 - Life Advisor

neuropszichologus_szokasok.pngMa a világ, amelyben élünk, végtelen lehetőségeket kínál számunkra. Következésképpen ez a számtalan út olyan utakra vezethet minket, amelyek túl könnyen megváltoztathatják vagy tönkretehetik az életünket. Ez, valamint a mesterséges intelligencia növekvő elterjedtsége okozza, hogy az alábbi kérdéssel szembesülünk : mi teszi az embereket sikeressé és boldoggá a különböző körülmények ellenére? Dr. Kendal Maxwell neuropszichológus különleges dologra figyelt fel és osztott meg legújabb podcastjában. Amikor a COVID-19 járvány elkezdődött, még jobban elkezdte érdekelni őt az emberi viselkedés, ahogy az emberek mindennapi struktúrája elszakadt tőlük és rájött, hogy forradalmi társadalmi kísérlet zajlik a szemei előtt. 

Nemcsak azt figyelte meg, hogy az emberek szokásai hogyan hatnak rájuk, hanem első kézből tapasztalta meg a saját bőrén is, mivel a kollektív trauma idején ő maga is küzdött azért, hogy egyben tartsa magát.

Ennek ellenére az első dolog, amit tett, az volt, hogy mélyen belemerült a kutatásokba, hogy segítsen önmagának és a betegeinek is. Azon gondolkodott, hogyan fejleszthetne ki egy fizikai, kézzelfogható eszközt, hogy segítsen másoknak megbirkózni önmagukkal és hogyan érheti el valaki a mai világban, hogy önmaga legjobb verziója legyen. 

A szokás olyan viselkedés, amely idővel automatikussá válik. Amint egy viselkedés szokássá válik, kevesebb munkát igényel az agy és a test számára, hogy bármilyen új feladatot elvégezzen. Agyi szempontból testünket neurotranszmitterek felszabadulása motiválja, amelyek miatt jól érezzük magunkat. Ezek közé tartozik a dopamin, az oxitocin, az endorfinok és a szerotonin. 

Bár sok olyan szokás van, amely nagyobb sikerhez és boldogsághoz vezethet, az első négyre fogunk most összpontosítani, amelyek a leginkább képesek befolyásolni ezeket a neurotranszmittereket és olyan élethez vezetnek, ahol az ember sikeresnek és boldognak érzi magát, annak ellenére, hogy kifejezetten mivel is foglalatoskodik jelenleg.

1. Folytasd a céltudatos életet

Minden nap egy olyan tevékenységre kell összpontosítanod, amelynél érzed a céltudatosságot. Amikor elérünk dolgokat, függetlenül attól, hogy azok nagyon vagy kicsik, a szerotoninszintünk (a bizalom érzéséhez kapcsolódó vegyi anyag) növekszik. Ezenkívül miután elvégeztünk egy feladatot, a dopamin is növekszik, mivel belső vagy külső jutalmat érzünk. És a cél változik életünk során, ami fontos dolog és amit fontos megjegyezni.

A 20-as éveinkben a cél úgy nézhet ki, mint egy feladat elvégzése egy főiskolai kurzusra, hogy előmozdítsuk karriercéljainkat. A 30-as éveinkben, a gyermekünk nevelése, vagy az otthonunk felújítása. A 40-es éveinkben és afölött, mint az önkéntesség, vagy az utazás tervezése olyan emberekkel, akiket szeretünk stb. Minden reggel kérdezd meg magadtól, hogy mi az az egy dolog, amit el akarsz érni? Valósítsd meg! Legyél jelen azzal az érzéssel, hogy ezt elfogod érni, mielőtt este lefekszel.

2. Légy hajlandó mozogni

Számtalan kutatás áll rendelkezésre, amelyek bizonyítják, hogy az agy és a szív hihetetlenül szoros kapcsolatban állnak egymással. A szív gondozása létfontosságú a hosszú élettartamhoz, mivel elkerülhetetlenül befolyásolja az agyat és csökkentheti a jövőbeli demencia valamilyen formájának kialakulásának valószínűségét. A mozgás lehet egy fél órás séta minden nap, egy edzés, jóga stb. 

Számos lehetőség bizonyult hatékonynak a fizikai és mentális egészség javulásában, ahogy öregszünk. Azt is szeretném megjegyezni, hogy számos módja van a testmozgás adaptálásának, ha fizikailag korlátozott vagy. Ezenkívül a testmozgás felszabadítja a fent említett mind a 4 jó érzést keltő neurotranszmittert, így szó szerint bárki számára természetes választott gyógyszer lehet.

3. Szánj időt a meditációra

Ahhoz, hogy sikeresnek és boldognak érezzük magunkat a mindennapi életünk során, rendben kell lennünk azzal, hogy magunkkal, a saját testünkben élünk. A mindfulness meditáció segíti ezt a folyamatot. Azáltal, hogy napi 20-40 percig ülünk, lefekszünk, vagy akár sétáló meditációt végzünk, természetes módon szabályozzuk idegrendszerünket. Ez csökkenti a gyulladást mind a testünkben, mind az agyunkban és felszabadítja a dopamint, a szerotonint és az endorfinokat is.

A meditáció növeli azon képességünket, hogy a meditáción kívüli tevékenységekre figyeljünk és azokra összpontosítsunk, ami sikeresebbé tesz minket minden olyan feladatban, amelyet vállalunk. Azt is kimutatták, hogy javítja az általános hangulatunkat. Azoknál az egyéneknél, akiknél az élet későbbi szakaszában kognitív változások következnek be, kimutatták, hogy a meditáció csökkenti az amygdala méretét, így jobban reagálunk a stresszre és a félelemre.

4. Maradj kapcsolatban másokkal

Kimutatták, hogy a magány az idősebb felnőttek halálozási kockázati tényezője. Ezenkívül, amikor a sikeres ötletekre és az ötlet életre keltésének képességére gondolunk, mindig több ember együttműködésére van szükség. Az emberi faj virágzik a kapcsolat érzésében és egészséges módon növeli mind a négy neurotranszmittert. Napi szokásnak kell lennie, hogy arra ösztönözd magad, hogy megtaláld a módját, hogy kapcsolatba lépj emberekkel. Ez lehet valami csoportos hobbi, sport, önkéntesség, felhívhatod a szeretteid stb.

Vannak olyan kutatások is, amelyek azt mutatják, hogy érzelmi szinten hasznos lehet számunkra, ha olyan helyre megyünk, ahol más emberek vannak, még akkor is, ha nem foglalkozunk velük társadalmilag, például, ha beülünk egy kávézóba.

Most, hogy megvan ez a négy szokásod, elkezdheted bevezetni őket az életedbe. Néha könnyebb egyszerre egy szokással kezdeni egy hónapig, így nem érzed magad túlterheltnek a folyamat alatt. Sok sikert hozzá!

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

süti beállítások módosítása