Vörös zászló, zöld zászló. És a bézs zászlóval mi lesz?

2023. augusztus 08. 07:30 - Life Advisor

bezs_zaszlok_kapcsolat.pngAmikor a kapcsolatokról van szó, a vörös zászlókat egyértelműen olyan jeleknek azonosítjuk, amelyek arra késztetnek minket, hogy meneküljünk az adott kapcsolatból. Másfelől a zöld zászlók potenciális házastársi anyagot jelentenek, szóval hajrá, teljes gőzzel előre a kapcsolatban. Azonban van egy másik, kevésbé nyilvánvaló jelkészlet, ami csendben felfedheti a mögöttes problémákat. Ezeket "bézs zászlóknak" nevezik. Bár nem olyan kirívó, mint a vörös, vagy nem olyan élénken biztató, mint a zöld, a bézs zászlókat sem szabad figyelmen kívül hagyni. Rendben, de mik azok a bézs zászlók? Mit jelentenek? Teljesen hagyjam a kapcsolatot vagy csak legyek óvatos? 

A bézs zászlók megértése

A bézs zászlók finom, könnyen figyelmen kívül hagyható figyelmeztető jelek, amelyek a kapcsolat korai szakaszában jelenhetnek meg, vagy a hosszú távú partnerségek során közvetlenül a felszín alatt találhatóak.

A vörös zászlókkal ellentétben, amelyek azonnali aggodalomra adnak okot, a bézs zászlók látszólag ártalmatlan természetük miatt megtévesztőek lehetnek. Olyan mintákat vagy viselkedéseket képviselhetnek, amelyek nem feltétlenül súlyosak vagy negatívak, de idővel felhalmozódhatnak, ami kapcsolati feszültséghez és elégedetlenséghez vezethet. 

A bézs zászlónak nem kell kapcsolati gyilkosoknak lenniük, csak figyelembe kell venni őket a hosszú távú tervekben.

Hogy néznek ki? Példák a bézs színű zászlókra és arra, miért könnyű figyelmen kívül hagyni őket.

Szóval, hogy néz ki egy bézs zászló?

A jobb megértés érdekében képzeld el az alábbi forgatókönyvet : 

Judit és Zoli körülbelül egy éve vannak együtt. Minden jól megy. De Zoli nem tudja kezelni, ha Judit beteg. Mindez olyannyira nem megy neki, hogy legutoljára csak egy tál levest tett le Judit ajtaja elé és be sem ment hozzá a szobába, amikor influenzás volt. 

Van ezzel probléma?

Nehéz megmondani, ugye?

Egyrészt mindannyian megérthetjük, hogy nem akarunk semmilyen betegséget elkapni senkitől. Másrészt, mi lesz mondjuk 20 év múlva, ha Judit TÉNYLEG beteg lesz és gondozásra szorul?

  • Ott lesz mellette Zoli?
  • Felvesz valakit, aki gondozza Juditot?
  • Lelép?

Vagy

  • A szeretet győz és valóban ott lesz mellette?

Ez egy bézs zászló. Lehet, hogy probléma, de lehet, hogy nem. Jelenleg ez csak valami, ami enyhén zavaró.

További példák bézs zászlókra

Kommunikációs egyensúlyhiány. 

Bosszantó lehet, ha az egyik partner következetesen uralja a beszélgetéseket, vagy elutasítja a másik véleményét anélkül, hogy figyelembe venné az érzéseit. De végül mindez nehezteléshez és érzelmi távolságtartáshoz vezethet.

Érzelmi elkerülés

Az érzelmek kifejezésének nehézsége vagy a mélyebb érzések megvitatása lehet valami, amit te (vagy egy szakember) segíthet a párodnak legyőzni. De ha ez nem változik, akadályozhatja az érzelmi intimitás növekedését a kapcsolatotokban.

A konfliktusok megoldatlanul hagyása

A kisebb konfliktusok félresöprése ártalmatlannak tűnhet, de a megoldatlan kérdések idővel elmérgesedhetnek és jelentősebb problémákat okozhatnak.

Érdektelenség a napod iránt

Ha kevés érdeklődést mutattok egymás napja vagy hobbijai iránt, az elkötelezettség hiányára utalhat és a kapcsolat végét is eredményezheti.

A jövőbeli tervezés elkerülése

A pillanatban élni nagyszerű. De ha a párod habozik és nem hajlandó megbeszélni veled a jövőbeli terveit, az kötelezettségvállalási problémákat vagy a közös élet komolyságának hiányát jelezheti.

A közös érzékek hiánya

A Jin és a Jang, valamint az ellentétek vonzása mind szép és jó, de az alapvető értékek, például a családdal, pénzügyekkel, vallással vagy személyes célokkal kapcsolatos hiedelmek alapvető különbségei hosszú távon konfliktusokat okozhatnak.

Mindezek a bézs zászlók szakításra adnak okot? Nem, egyáltalán nem.

De mindegyiket érdemes mélyebben megvizsgálni és átgondolni. A kis kérdések most, később nagy kérdésekké válhatnak.

Azt is meg kell jegyezni, hogy mindannyian másképp látjuk a színeket. Ami az egyik ember számára bézs zászló, az egy másik számára vörös zászló lehet. Vagy lehet, hogy olyasmi, amit egyáltalán nem érzékelünk problémának.

A bézs zászlók felismerése

Ha kezded kissé kényelmetlenül érezni magad, és mintha a bézs zászlók a kapcsolatodban jeleznék az eljövendő problémákat, az zavaró lehet.

Ismétlem, a bézs zászlók nem feltétlenül kapcsolati gyilkosok. De ha a tiéd azon dolgok kategóriájába tartozik, amelyek szakítás felé vinnének, van néhány lépés, amelyet megtehetsz, hogy tisztábban megértsd őket és lehetséges hatásukat.

Néhány javaslat a bézs zászlók kezelésére : 

  • Légy őszinte magaddal! A bézs zászló felismerése kiváló alkalom arra, hogy felmérd az érzéseid a kapcsolatról és a tapasztalataid jelentőségéről.

  • Folytass nyílt és őszinte beszélgetést a pároddal az aggodalmaidról és kérd meg, hogy ő is ossza meg az érzéseit veled.

  • Hozz létre egy tervet. Ha aggódsz, szükséges, pozitív és proaktív lépésekkel egy világos terv kidolgozása a konkrét helyzet kezelésére. 

  • Légy hajlandó a kompromisszumokra. Előfordulhat, hogy a bézs zászlók nem igényelnek drasztikus változtatásokat vagy viselkedésmódosításokat, csak párbeszédre, figyelemre és kompromisszumra van szükségük.

Apró, mégis jelentős, a bézs zászlók fontossága

A fenti történetben Juditot nem zavarta eléggé, hogy Zoli így viszonyult hozzá a betegsége során. Még.

De ha előre gondolkodna erről a bizonyos bézs zászlóról, és felerősítené úgy, ahogy az idő általában a rossz szokásokkal teszi, látná, hogy ez egy nap nagy probléma lehet. És mire elég nagy probléma lesz ahhoz, hogy kárt okozzon, lehet, hogy már túl késő lesz ahhoz, hogy könnyen változtasson rajta.

Tehát a bézs zászlók olyan alapvető témákat képviselnek, amelyekkel előbb, mint utóbb foglalkozni kell. 

Ezek figyelmen kívül hagyása érzelmi távolsághoz, kommunikációs zavarokhoz és végső soron a kapcsolat megromlásához vezethet. Ezeknek az apró kérdéseknek a korai kezelése segíthet megelőzni a jelentős problémákat a közös utatokon. 

Míg a vörös zászlókat könnyű észrevenni, a bézs zászlók éles szemet és öntudatot igényelnek jelentőségük felismeréséhez. Ha proaktívan kezeled ezeket a finom figyelmeztetéseket, megerősítheted kapcsolatod és elősegítheted a mélyebb kapcsolatot a pároddal, miközben egyidejűleg elhárítod a jövőbeli problémákat.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása