Ki tartja fenn a szépségnormákat : a média vagy a közönség?

2023. április 22. 07:30 - Life Advisor

szepseg_ideal_ma.jpgTinédzser korom óta vannak képek egy bizonyos típusú férfiról a fejemben. Akár a televízióban, akár a magazinokban, akár online bukkantam rájuk, könyörtelenek voltak. De most, hogy idősebb és valamivel bölcsebb vagyok, elgondolkodtam a jelenlegi szépségnormáinkon, különösen a nők esetében : a média egyszerűen csak azt szolgálja ki, amit a társadalom látni akar, vagy valójában azt alakítja, amit vonzónak kell tartanunk? 

Akárhogy is, határozottan van egy ideális nő a társadalmunkban, legalábbis fizikai szempontból. Ha rákeresel a Google-ban a "legszebb nők a világon" kifejezésre, visszatérő hasonlóságokat fogsz látni a legtöbb találat között. A listán szereplő nők életkora változó, ami biztató, de elértek valamit....egy bizonyos megjelenést.

Ez nem szégyeníti meg azokat a nőket, akik véletlenül megfelelnek a jelenlegi szépségideáloknak anélkül, hogy keményen próbálkoznának. Néhány ember elég "szerencsésnek" született ahhoz, hogy illeszkedjen a társadalom vonzó képéhez. Sőt, néhányukat még szégyellik is ezért, mert túl magasak vagy soványak, ami szintén rossz, mivel ez önmagában testszégyenítés.

Jó példa erre Renee Somerfield modell, aki azért viselkedik úgy, ahogy, mert szerepel egy "Beach Body" hirdetésben, holott valójában csak természetesen vékony. 

A modellek is valódi emberek, akik nem feltétlenül éheztetik magukat. Valójában néhányan úgy esznek, mint a lovak, de gyors anyagcserével rendelkeznek vagy rengeteget sportolnak. Egyszerűen kielégítik az iparág egyik igényét, nevezetesen a ruházati cikkek és egyéb termékek értékesítését.

Melyik volt előbb, a piac vagy a fogyasztó?

Amikor a tömegeknek történő értékesítésről van szó, a vásárlók ízlésük és elvárásaik alapján vezetik a keresletet. Ezért a vállalatok arra törekszenek, hogy megismerjék célközönségüket. A vállalat egyszerűen kitalálja, hogyan adhatja meg nekik azt, ami a legjobban érdekli őket. 

Ugyanez a koncepció igaz a szépségszabványokra is? Gyakran panaszkodunk arra, hogy a média csak egy bizonyos típusú embert mutat nekünk - általában magas, vékony vagy csinos (vagy mindhárom). Annak ellenére, hogy egyre többen kérik, hogy vizsgáljuk meg és döntsük el, mit jelent szépnek lenni, kollektíven továbbra is megvesszük az általuk hirdetett termékeket.

A kapitalista marketing szempontjából miért változtatná meg egy vállalat a szépséggel kapcsolatos álláspontját, ha az értékesítés erős?

Másrészt viszont azt látjuk, hogy néhány nagyvállalat a hagyományos szépségideálok elleni háborút saját előnyére használja. Az Unilever tulajdonában lévő Dove például azzal szerzet hírnevet, hogy reklámjaikban "normális" hétköznapi nőket mutat be. Persze, gyönyörűek, de nem Playboy-központú módon. (Nem azt mondom, hogy ezek a nők nem szerepelhetnének a Playboy-ban, hanem, hogy valószínű, hogy eleve fel se kérnék őket az ottani szereplésre.)

A vállalat elindította a "Dove Valódi Szépség" kampányt azzal a céllal, hogy ne zárjon ki egyetlen nőt sem fajtól, alaktól vagy mérettől függetlenül. "A modellek a szépség szűk látókörét tükrözik. A Dove hisz abban, hogy a szépség mindenkié, ezért valódi nőket mutat be különböző korban, méretben, etnikumban, hajszínben, típusban vagy stílusban." - írja a vállalat a kampányoldalán.

Ahelyett, hogy profi divatmodelleket alkalmaznának, vagy digitálisan szerkesztenék a képeket a "tökéletlenségek" elsimítására, a Dove azt mondja, hogy "valódi nőket használ, akiket a saját nevükön mutatnak be". Bravó nekik, de sajnos azon kevés nagy influenszerek közé tartoznak, akik az átlagos nőt támogatják.

Azt is látom, hogy egyes nők online visszaszorítják a szépségideálokat. De a következő közösségi média bejegyzésükben valamilyen újfajta szépségápolási terméket vagy fogyókúrás megoldást mutatnak be. Ez majdnem olyan, mintha a nők megpróbálnának kitörni az elvárások körforgásából, de nem tudnak, mert attól félnek, hogy társaik elutasítják őket. 

Röviden, a legtöbb média és marketingszakember ragaszkodik a hagyományos, szép emberhez, mert ez még mindig működik. Miért van az, hogy a modern cégek/médiumok, amelyek szigorú szépségideálokat erőltetnek, még mindig sikeresek? Bizonyára, ha a nők kollektíven dühösek lennének, alacsonyabb bevételekkel szembesülnének a bojkottból. De a szépségipar, amely a bőrkrémeket, a sminket, a vékonyságot és a csúcskategóriás divatot nyomja (amelyek a legtöbb ember számára pénzügyileg elérhetetlen) több milliárdos bevételt könyvelhet el magának és ez az elkövetkező években egyre jobban fog majd növekedni. Kétlem, hogy a szépségmárkák és a divat magazinok lecserélnék ezt a koncepciót, ha még mindig elképesztő pénzeket keresnek vele.

A nők a konformitás körforgásának csapdájába estek

Nyilvánvaló, hogy a szépségápolási normák leginkább a nőket érintik, akik állandó megfelelési nyomás alatt állnak. Az utóbbi években egyre több elfogadást láttunk a gömbölydedebb testek iránt, de a társadalom ezeket a nőket "duci"-nak hívja, ami általában nagyobb fenékkel és húsosabb combbal jár együtt. Más szóval, még akkor is, ha a nő nagyobb, mint amit a média szeretne, még mindig szexualizálják. A nő minden megfelelő helyen kövér, hogy úgy mondjam. Azt kérik, hogy vegyék észre őket.

A duci testek több ezer évvel ezelőtt is népszerűek voltak, amint azt a nők ősi szobrai is bizonyítják. A karcsú női testek csak az 1920-as években kezdtek behatolni a médiába. Nehéz pontosan megmondani, hogy mi okozta ezt a változást, a nők karcsú megjelenése felé ebben az időszakban, de van néhány teória erre. 

A CNN Health szerint a Vogue és a Ladies Home Journal magazinokban szereplő nők mell-derék aránya körülbelül 60%-kal csökkent 1901 és 1925 között. Mindez széles körben elterjedt étkezési zavarokat okozott és az is kimutathatóvá vált, hogy a tömegmédia szerepet játszik a nők körében divatos testi vonzerő karcsú színvonalának népszerűsítésében.

Tehát, ha csak ezt az egy szempontot nézzük, akkor kizárólag a magazinokat hibáztathatjuk a női szépségideálok változásáért. A nők valójában nem akartak vékonyabbak lenni, csak megpróbáltak lépést tartani ezzel az új trenddel.

A nők azt mondják, hogy arra törekszenek, hogy jól nézzenek ki és tetszenek maguknak és nő társaiknak, ami szép és jó. De az internatizált nőgyűlölet arra késztetheti őket, hogy illeszkedjenek ahhoz, amit a férfiak és a nők szépnek tartanak. Eközben a férfiak sértegetik a túlsúlyos nőket, legalábbis a saját felfogásuk szerint. 

Természet vagy gondoskodás - melyik befolyásolja leginkább a szépségápolási normákat?

A tudomány alátámasztja azt az elképzelést, hogy nem mi irányítjuk, mit szeretünk fizikailag. A primitív limbikus rendszerünk felülírja a prefrontális kérgünket, az utóbbi, amely racionálisabb döntéseket hoz. Ráadásul amit vonzónak találunk, az a belső és külső erők keveréke.

Amit sokan szépnek találnak, az a termékenységhez kapcsolódik, és hogy egy bizonyos csípő-derék arányt egészségesebbnek tartanak. De valóban a termékenységről van szó, ahogy gyakran állítjuk? Persze, a gyönyörű nők ideális társat találnak és gyerekeik vannak, de azok a nők is, akiket a jelenlegi normák fizikailag kevésbé vonzónak találnak.

Valójában néhány nőnek, akiket valószínűleg lehajítanának a kifutóról, több gyerekük van, mint a "vonzó" nőknek. Ha primitív agyunk valahogy azt hiszi, hogy a vékonyabb egészségesebbet jelent, akkor modern tapasztalataink ezt kioltják.

Arra  következtetésre jutottam, hogy a szépséggel kapcsolatos elfogultságunk nagy része nem belülről, hanem külső hatásokból származik. Ha soha nem mutatták volna be nekünk az ideális férfi/női modellt, akkor lehet, hogy nem lennénk egy bizonyos módon programozva. 

Ha kizárjuk a média befolyását, azt látjuk, hogy a szépségideálok megnyílnak. Mielőtt az újságok és magazinok megjelentek volna, a festők a nőket többnyire érzékiként ábrázolták. Ez azért van, mert különösen a reneszánsz idején sokan éheztek és a pufókságot a gazdagság státuszszimbólumának tekintették. Ennek semmi köze nem volt a termékenység alapvető ösztöneihez.

Más szóval, miközben főként a fiatalabb, soványabb nőket bálványozzuk, más időszakokban elutasították volna őket. Ez arra utal, hogy az ideális nő valójában nincs bekódolva az agyunkba, hanem a kinézetén kívül számos tényező befolyásolhatja az adott képet az ideális nőről.

Vegyünk figyelembe más kultúrákat is, néhányat a televízió vagy közösségi média nélkül. Szépségideáljaik nagyban különböznek a nyugati világtól, ami arra utal, hogy saját elképzelést alkottak arról, hogy mit jelent vonzónak lenni. Nem csak a nagy fenékről és mellekről van szó, mint mondjuk Amerikában. Ily módon a társadalom teremti meg a normákat, nem pedig egy külső erő.

Míg a vonzerő kezdetben fontos, mint például egy madár, amely megmutatja tollait egy párzási rituálé során, utána már kevésbé lesz lényeges. Vágyunk a szépségre, de mélyen legbelül azt is tudjuk, hogy ez egyfajta illúzió - egy fényes dolog, ami arra késztet minket, hogy pénz költsünk és felhívjuk magunkra a figyelmet. Őszintén szólva ez egy olcsó és unalmas módja annak, hogy a média ábrázolja az embereket, de mint mondtam, még mindig működik.

Minden ember különböző módon szép

A férfiak még mindig megkövetelik a nőktől, hogy egy bizonyos módon nézzenek ki (a nők egyébként ugyanezt csinálják, amikor azt követelik, hogy a férfi legyen magas). Ahhoz, azonban, hogy a szépségideálok megváltozzanak a nők körében, több nőre van szükség, akik fellépnek és kihívást jelentenek számunkra. A szépségápolási termékeknek és megoldásoknak elsősorban a nők a célközönsége, így az igazi változás ettől a közönségtől származik.

Ugyanígy látható, hogy a nők panaszkodnak arról, hogy bizonyos módon idealizálják őket (főleg férfiak) majd kommentálják más nők bejegyzéseit arról, hogy milyen dögösek. Természetesen ezt szabadon megtehetik, de az ember megjelenését is előtérbe helyezik az értékükkel szemben. Azok a nők, akik online bókolnak egymásnak, gyakran a mai ideális testtípus közé tartoznak - tehát ez nem állandósítja őket?

Ennek a problémának a megoldása nem azt jelenti, hogy bárkit be kell csapni, akik megfelel az ideális szépségszabványnak - természetesen illeszkedhetünk ehhez vagy akár törekedhetünk rá. A javulás azt jelenti, hogy minden nőt bevonunk, beleértve a természetesen vonzókat is (legalábbis a modern definíciók szerint) és nem zárjuk ki azokat a nőket sem, akik nem férnek bele a szépségdobozba.

Saját szépséged legfontosabb kritikusa te vagy. Ha nem vagy elégedett a megjelenéseddel meg kell kérdezned magadtól, hogy mi ennek az oka? Ha boldoggá tesz, hogy megváltoztasd a megjelenésed, hajrá, de na hagyd, hogy külső nyerészkedők irányítsák az önértékelésedet. Hidd el, valaki odakint azt hiszi, hogy gyönyörű vagy és neked is ezt kellene tenned.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása