4 tévhit a szerelemről, amiben hisznek a férfiak

2023. április 20. 07:30 - Life Advisor

szerelem_ferfi_tevhitek.jpg"Ott állok az ágy mellett, ahol egy fiatal nő fekszik, túl van a műtéten, melynek során a szája egy bénulás következtében nem egyenes többé, hanem görbe. Az arcideg és a szájához tartozó izom megsérült. Mostantól így kell élnie. A sebész óriási körültekintéssel követte az arcának ívét. Mindazonáltal, hogy eltávolítsák a daganatot az arcán, meg kellett vágnia egy kis ideget. A fiatal férj szintén a szobában van. Az ágy másik oldalán áll és úgy tűnik, egyáltalán nem rendíti meg az, amit lát. Mégis ki ez a férfi?

A fiatal nő beszélni kezd.

"Mindig ilyen lesz a szám?" - kérdezi.

"Igen" - válaszolom - ilyen. "A műtét során el kellett vágnom egy ideget, ez okozza a ferde ajkakat."

Bólint és hallgat. De a fiatalember mosolyog.

"Tetszik" - mondja. "Nagyon aranyos". 

Egyszerre megvilágosodik benne, ki is ez a férfi. Leengedem a tekintetem. Az ember ugyanis nem merész egy istennel való találkozás során.

A férj lehajol, hogy megcsókolja a nő görbe száját és én olyan közel vagyok, hogy látom, hogyan csavarja el a saját ajkait, hogy alkalmazkodjon a nőjéhez, hogy megmutassa neki, hogy a csókjuk még mindig működik."

Ez a történet valahogy mindig képes a szívembe hatolni. Miért? Mert bepillantás abba, hogy valójában, hogyan néz ki a szerelem.

Elvágott ideg, ferde ajkak. Egy összetartó pár, akik bizonytalan jövővel néznek szembe, együtt.

Egy csók, amely mindig működni fog.

Ha valamit megtanított nekem az életem, akkor az az, hogy a szerelem nem úgy néz ki, mint az a kép, amit a populáris kultúra ültetett a fejünkbe. Nem szív alakú és rózsás vörös, csipkével szegélyezve. Nem virággal borított és cukorkával bevont. Gyakran sem mentás, sem csokis. Sok tévhitünk van a szerelemről.

Nem, a szerelem mindezeknél keményebb. Rongyos szélei és hámló festéke, horpadásai és karcolásai vannak. Látta a megpróbáltatásokat, de edzett maradt. Az, ahogyan a szerettedhez közelítesz a mindennapokban, az, ami erőt ad neki.

Becslésem szerint van néhány dolog, amit jobban meg kell értenünk a szerelemről férfiként, hogy megfelelően navigálhassunk annak vizein. 

1. Erősnek kell lennünk

A sebezhetőség a szeretet szülőhelye. Ha megvéded magad valakinek a kérdező tekintetétől, akit szeretsz, akkor olyan helyzetbe hozod magad, hogy kettős létezésed van, mindig szem előtt kell tartanod, hogy eltaláld a vonalaidat, miközben az azonos nevű karaktert játszod, és csak akkor tudsz valódi önmagad lenni, ha egyedül vagy.

Ha igazán szeretni akarsz valakit, meg kell engedned, hogy fejest ugorj a legmélyebb vízbe. Igen, fel kell töltened a belső tartalékaidat, hogy a párod erőforrása lehess, amelyre támaszkodhat. De ez nem jelenti azt, hogy olyan sziklának kell lenned, amely mindent elnyel és semmit sem bocsát ki.

Férfiként túl gyakran kezelünk egy kapcsolatot úgy, mint egy rendszert vagy egy gépet, amelyben bizonyos bementetek megfelelő kimeneteket eredményeznek. A jobb paradigma az, ha úgy gondolunk egy kapcsolatra, mint egy ökoszisztémára, ha úgy tetszik, egy kertre, ahol az energiabevitel általában ösztönzi a növekedést, de nem olyan típusú, amelyet irányítani tudunk. A dolgok a maguk idejében virágoznak és hoznak gyümölcsöt, de csak akkor, ha hagyod, hogy a dolgok gyökeret eresszenek és növekedjenek benned is. Ez nem történhet meg, ha nem vagy sebezhető.

És ne gyere az "én vagyok a férfi, erősnek kell lennem" ostobaságot. Mindketten ugyanazzal a teherrel küzdötök és egy csapatként működtök. 

2. A szeretet nem mindig jelenti a beteljesedést - áldozatot követel

A szeretet megköveteli annak megértését, hogy a "mi" szükségletei nem feltétlenül egyeznek az "én" vágyaival és hajlandónak kell lennünk tettekkel tisztelni ezt az igazságot. Ha beleragadsz a vélt "jogokba" amelyekkel rendelkezel egy kapcsolatban, hogy mit "érdemelsz meg", akkor valóban durvának fogod találni a dolgokat.

Van egy keménység a szerelemben, amely elveszik a populáris kultúra rózsaszín felhőjében.

Mindenki azt hiszi, hogy képes lenne az életét adni a párjáért, de a legigazibb teszt nem az, hogy feláldoznád-e az életed, hanem az, hogy feláldoznál-e mondjuk egy kedd estét, hogy megtegyél valamit, amit a párod szeretne, de eddig még nem tettél meg. Legyen ez akár az étkezési szokásaid megváltoztatása, hogy támogasd őt az étrendjében. Vagy millió más dolog, amit egy nap senki sem vés oda a sírkövedbe. 

Ha csak akkor vagy jelen a kapcsolatban és akkor vagy gyengéd, amikor az neked kényelmes, akkor a párod nem a szerelmed....a hobbid.

3. A szerelem nem versengés : megköveteli, hogy biztonságos kikötő legyél

A szeretet és a gyanakvás nem könnyen fér meg egymás mellett. Akit szeretni akarsz, annak meg kell találnia benned a legbiztonságosabb helyet, vigaszt a viharban stb. Ha úgy érzik, hogy nemcsak az ellen kell védekezniük, ami előttük áll, hanem az ellen is, akiknek háttal kellene állnia, kimerültségük gyorsan megnyilvánul.

A szerelemről alkotott tévhitek közé tartozhat az az elképzelés, hogy egy "jó partner" biztosítja, hogy mindig a legboldogabbak legyünk és kiteljesedjünk. Elmondom : ez nem az ő dolgok, hanem a tiéd! Ha csak ülsz és várod, hogy valaki értéket, értelmes és örömöt tulajdonítson az életednek, akkor valóban frusztrált életet fogsz élni. Dolgozz magadon és találd meg az életed értelmét.

Viselkedj úgy, hogy a párodnak ne legyen kérdés, hogy hova vonulhat vissza, amikor minden más összeomlott körülötte. 

4. A szerelem nem úgy néz ki, mint a Valentin-nap. Néha a szerelem csúnya.

Élt egyszer egy pár, akik egyszer a semmiből megkapták a drámai hírt : a férfinek hasnyálmirigyrákja van. 

Az egész város egy emberként próbált összefogni és minden lehetséges módon segítették a párt. A férfin látszódott, ahogy egyre gyengébb és gyengébb a rák miatt.

A felesége, soha nem fáradt bele abba, hogy kitöltse a gyengesége nyomán maradt hézagokat és vákuumokat. Egy nő, aki a könnyei nagy részét egymagában sírta ki, hogy gyengülő férje nem kényszerüljön arra, hogy támogassa őt.

Gondját viselte a férjének, segített neki, amiben csak tudott, ott volt mellette egészen addig, amíg az utolsó lélegzet el nem hagyta az ajkát. A temetésen a feleség arcán ott volt a bánat, a fáradtság, a megkönnyebbülés, rengeteg emlék.....és a szeretet.

Brutális hullámvölgyeken ment keresztül. Sötét és kegyetlen volt. De ott a mélyben, ahova a félelem és a fájdalom taszította, ott volt a szeretet. Mert nem a kapcsolat lélegzetelállító első napjai mutatják meg a szerelem erejét, hanem a lélegzetelállító utolsó. 

Megengednéd magadnak, hogy a szerelmed tekintete lebilincseljen? Változnál azért, hogy boldoguljon a párod, ha ő is megteszi ezt érted? Dolgoznál azon, hogy a közös utatok békében teljen? Átkelnél velük a legsötétebb völgyeken is? Dolgoznál azon, hogy túllépj a szerelemmel kapcsolatos tévhiteken?

Ha igen, akkor lehet, hogy a szeretet szépségének, borzalmának - erejének - a birtokában találod majd magad.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása