5 alapvető stratégia a félelmeid leküzdésére

2023. április 16. 07:30 - Life Advisor

felelem_lekuzdes.jpgÉletünk bizonyos pontjain mindannyian megtapasztaljuk a sötétséget, sőt démonok rejtőzhetnek személyiségünk árnyékos részeiben is. Legalábbis hajlamosak vagyunk démonoknak tekinteni őket. Ezek az árnyékos lények folyamatosan azt mondják a fejünkben, hogy nem vagy elég erősek harcolni. Elterjesztik a sötétséget az egész testünkben. Félünk, mert azt gondoljuk, hogy valami rossz fog történni velünk korábbi tapasztalataink alapján, vagy a tudásunk hiánya miatt. Hinnünk kell ezeknek a démonoknak? Miért vannak itt egyáltalán? Kísérteni jöttek minket?

Amióta az emberi faj létezik, mindig sötét időkkel, kihívást jelentő helyzetekkel és életveszélyes eseményekkel nézünk szembe és emiatt sok ember életét is vesztette már. A félelem, mint evolúciós termék, negatív érzelem, amelyet az emberek megpróbálnak elkerülni. Úgy fejlődött ki, hogy figyelmeztessen minket arra, hogy fennáll a sérülés, vagy akár a halál lehetősége is. A félelem funkciója a túléléshez kapcsolódik. Azonban, ahogy fejlődünk és egyre összetettebbé válunk, el kell ismernünk, hogy érzelmeink nem pontos algoritmusok a testünkben. Tévedhetnek is. Vagy legalábbis túlozhatnak. Ha csak a fóbiákra, a félelem szélsőséges formáira gondolunk, könnyen felismerhetjük ennek a figyelmeztető rendszernek a hibáját. Például nem minden pók halálos vagy ártalmas számunkra, de egy arachnofóbiában szenvedő személy számára még a legkisebb pók is veszélyesnek tűnik.

Az emberek a mindennapi életben a félelem számos más formájával szembesülnek attól függően, hogy hogyan értelmezik a történéseket és a múltbéli tapasztalatokat. A félelem a perspektívához kapcsolódik és ez a kulcs a félelem legyőzéséhez : a perspektívád.

Valószínűleg az első és legfontosabb fázisa annak, hogy legyőzd a belső démonaidat, hogy megváltoztatod a félelemről való gondolkodásmódodat. Mind a pozitív, mind a negatív érzelmeket elfogadással kell kezelni. A félelem önmagában nem probléma. A félelemre adott reakció az, ami problémát okozhat.

A félelem a személyiséged gyengébb részeinek jele. Iránytűként működik, hajtóerőként, amely azt mondja, hogy az életed bizonyos részein fejlődnöd kell. Azt is mutatja, hogy nem bízol a képességeidben egy adott helyzetben és felhívja a figyelmed erre. És itt van a trükk : ahelyett, hogy megpróbálnál megszabadulni tőle, próbálj meg hallgatni a félelmeidre. Lehet, hogy ezek a démonok nem azért vannak, hogy bajt okozzanak neked, épp ellenkezőleg, azért vannak, hogy valami fontosat mondjanak neked. Talán mégsem démonok?

A gondolataidra való tekinteted átalakulása erőforrása lehet a félelmeiddel való szembenézéshez és azok legyőzéséhez. 

5 alapvető stratégia a félelmek leküzdésére

Először is, hagyd abba az ellenük való harcot és ne próbáld meg megszüntetni vagy figyelmen kívül hagyni a félelmeidet, mert ez csak erősebbé teszi őket. Ehelyett próbálj közel kerülni hozzájuk és jobban megismerni őket. Mint korábban említettem, valami fontosan akarnak neked mondani.

Másodszor, gyűjtsd össze objektíven a tényeket és tudatosítsd a félelmed! Tudd, mitől félsz, és próbáld kideríteni, honnan erednek a félelmeid. A félelmeid körüli racionális tények összegyűjtése szintén segít csökkenteni a bizonytalanságot, hogy mi fog következni. Ha leírod a félelmeidet egy papírra, az segíthet strukturáltabbnak és pontosabbnak látni őket.

Harmadszor, gondolj a legrosszabb kimenetelre! Lehet, hogy hülyén hangzik, mert azt gondolhatod, hogy ez nem-e erősíti a félelmedet? Nos, az az igazság, hogy nem. Ha el tudod képzelni a lehető legrosszabb forgatókönyvet, amikor a félelmed valóra válik, akkor képes leszel új terveken és alternatívákon gondolkodni arra az esetre, ha kudarcot vallasz. Ez önmagában is hatalmas megkönnyebbülés.

Negyedszer, találj lehetséges megoldásokat a problémára! Gondolj az erőforrásaidra és arra, hogy mit tehetsz az elötted álló kihívás leküzdése érdekében. Leginkább, amikor szemtől szembe találod magad a félelemmel, az első dolog, amire koncentrálsz, az a képességed hiánya valamiben. Ezért félsz a helyzettől. Ha sikerül a figyelmedet a már meglévő készségeidre irányítanod, könnyen találhatsz megoldást.

Ötödször, állítsd be egy pontos feltételes határt, ahol úgy döntesz, hogy továbblépsz! Még akkor is, ha megpróbálod leküzdeni ezeket a nehézségeket, mindig fennáll annak a lehetősége, hogy kudarcot vallasz. Bár a sikertelen eredmény nem jelenti azt, hogy legközelebb nem teheted meg, néha fontosabb megvédeni magad. Gondolt át a helyzetet, amitől félsz és köss alkut magaddal : "Oké, ha ez vagy az megtörténik, továbblépek.". Állíts fel a határokat, minden esetre!

Mindenki fél valamitől. A félelem érzése természetes és emberi. Erik Berne pszichiáter szerint a félelem a belső gyermekünkből származik és mindig kell lennie egy belső, érett szülőnek, aki megnyugtatja. Néhányunknak ez üzemanyag lehet, másoknak nagy kihívás. Akárhogy is, menj és hagyd, hogy ez a belső gyermek gondtalanul játsszon, éljen a kudarcokkal és a sikerekkel, hogy többet tapasztaljon meg, ahelyett, hogy elmenekülne, így teljesebb életet élhet majd.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása