A mentális egészség gazdagság

2023. április 12. 07:30 - Life Advisor

mentalis_egeszseg_gazdagsag.jpgPontosabban a jó mentális egészség jelent gazdagságot. De ennek ellenkezője is igaz. A rossz mentális egészség, különösen a munkahelyen, elcsorbítja a munkavállalók erőforrásait és sokunk számára ez káros következményekkel járhat. A mentális egészségünkről való gondoskodás felbecsülhetetlen értékű. Fontos, hogy rendszeresen vigyázzunk rá, nem csak akkor, amikor a depresszió vagy a szorongás "sötét felhői" lebegnek felettünk, vagy amikor stresszesnek érezzük magunkat. Az érzelmi és mentális állapotunkról van szó, amely folyamatos gondoskodást igényel, csakúgy, mint a napi fogmosás. 

A mentális jólétünk csúcsán való maradás most előnyös számunkra, de rugalmasságot is biztosít, hogy megbirkózzunk a jövő nehéz időszakaival és minimalizáljuk a fizikai egészségügyi problémák kockázatát.

Íme öt gyors tipp arra, hogyan gondoskodhatunk mentális egészségünkről.

1. Kapcsolat másokkal 

Alapvető fontosságú, hogy prioritásként kezeljük a barátokkal vagy a családdal töltött minőségi időt, beszéljünk valakivel arról, hogyan érezzük magunkat, vagy önkénteskedjünk egy helyi jótékonysági szervezetnél egy számunkra fontos ügyben. Ezt megtehetjük telefonon, online vagy személyesen és ez segíthet abban, hogy ne érezzük magunkat magányosan és javítsuk jólétünket.

2. Kiegyensúlyozott életmód

Az egészséges és kiegyensúlyozott étrend, a jó éjszakai alvás, a testmozgás és a szabadban való tartózkodás mind hatással van mentális egészségünkre. A rossz szokások, például a dohányzás megszüntetése szintén pozitívan befolyásolhatja hangulatunkat.

3. Csinálj valamit, amit élvezel

Ez bármi lehet egy kedvenc hobbitól, egy új készség elsajátításán át csupán a pihenésig. Az élet stresszes, és elengedhetetlen, hogy szánjunk egy kis időt olyan dolgokra, amelyek boldoggá tesznek minket.

4. Vezess hálanaplót

Az egyik dolog, ami segített nekem a járvány során, az volt, hogy hálanaplót vezettem. Írtam egy-két mondatot arról, hogy miért voltam hálás aznap. Mindez lehetővé tette számomra, hogy reflektáljak és segített növelni általános jólétemet és az élettel való elégedettségemet. 

5. Élj a jelenben

Néhányunk számára életünk üteme elég gyors. De jobb perspektívát nyerhetünk, ha szánunk egy kis időt arra, hogy ellenőrizzük magunkat, hogy tisztában legyünk gondolatainkkal és érzéseinkkel, valamint a körülöttünk lévő világgal. Segíthet abban, hogy jobban reagáljunk, amikor kihívással szembesülünk vagy stresszesnek érezzük magunkat a munkahelyen.

Ezen a héten szánj egy kis időt arra, hogy kipróbálj egyet vagy kettőt a fenti tippek közül és próbáld meg szokássá alakítani őket. Lehet, hogy pénzügyi értelemben nem tesz gazdaggá, de növelheti mentális egészségügyi ellenálló képességed, ami viszont sokkal de sokkal értékesebb.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása