Ne mondd, hogy nem számít a külső!

2023. április 10. 07:30 - Life Advisor

szamit_a_kulso.jpg"Ne foglalkozz annyit a külsőségekkel! Nem ez határoz meg téged és egész biztosan nem határozza meg azt sem, milyen az életed. Ehelyett összpontosíts azokra a dolgokra, amelyek valóban számítanak : a személyiséged és a jellemed. Igen, ezt már tudom. Ezt mondták egész életemben, de nincs szükségem erre a tanácsra. Elegem van ebből és soha többé nem akarom ezt hallani."

Ezt mondta László, amikor arról beszélgettünk, hogy idős kora ellenére miért egyedülálló még mindig. Azt gondolhatnánk, hogy mindez teljesen abszurd, de sokan tudnak vele azonosulni.

Coachként lehetőségem volt arra, hogy mélyebben belemerüljek a vonzalommal, különösen a fizikai megjelenéssel kapcsolatos kérdésekbe. 

Akár hiszed, akár nem, akik bizonytalanok és alacsony az önbecslésük, nincs szükségük több "a külső nem számít" tanácsokra, mert igenis számít a külső. Tehát, ha ilyen tanácsot osztogatsz, tönkreteszed az életüket.

Miért? Nézzük meg!

Érvényteleníti azok érzéseit, akiket kritizálnak a kinézetük miatt

Már most is bizonytalansággal küzdesz és valaki azt mondja, hogy nem szabad sokat stresszelned a kinézeted miatt, mert végül is mindez csak kis része annak, hogy valaki kedvel-e téged vagy sem. 

Röviden, nem vagy rendben, de pontosan az ellenkezőjét mondják. Mit gondolsz mi történik ilyen helyzetben? Természetesen a végén bizonytalanabbnak és érvénytelenebbnek fogod érezni magad.

Ez a gaslighting egyik formája

Képzeld el, hogy azt mondják neked, hogy a kinézet nem olyan értékes, amikor egész életedben kritizáltak és elutasítottak emiatt. Ez egyenesen tiszteletlenség.

Néhányan még azt is mondanák, hogy csak drámázol, mert ez nem igazán nagy ügy, mintha azt mondanák, hogy tévedsz, amiért így érzel.

Képmutatás lehet

A társadalom olyan keményen törekszik arra, hogy elfogadja és értékelje a sokszínűséget és a szépségét annak minden formájában. Tehát nem gondolod, hogy a fizikai megjelenés fontosságának figyelmen kívül hagyása képmutatóvá tesz minket?

Irreális elvárásokat támaszt

Emlékszem, hogy a barátom Bálint felhívott az éjszaka közepén és teljesen le volt törve, mert a barátnője szakított vele. Nyilvánvalóan azt gondolta, hogy az arca furcsa és a teste se egy adonisz test.

Ez felnyitotta a szemét, mert felnőttként mindig azt tanították neki, hogy nem a külseje határozza meg őt. Arra kell összpontosítani, hogy milyen kedvesen bánik másokkal.

Röviden, nem gondolt arra, hogy a kinézete milyen hatással lesz az életére, mert ez a tényező soha nem volt fontos számára.

Amíg nem találkozott Vikivel. Viki volt élete szerelme és öt éven keresztül láttam, hogy boldogok és egészséges kapcsolatuk van. 

Bálint azonban élete nehéz szakaszán ment keresztül. Kirúgták a munkahelyéről és depressziós lett. Ennek eredményeként nem vigyázott magára és káros dolgokat tett, például a stresszevés. 

Viki észrevette és ekkor változott meg a kapcsolatuk. Már nem aludt mellette, nem csináltak közös programokat. Olyan volt, mintha undorodott volna a saját párjától.

Aztán eljött a legszívszorítóbb nap. Viki szakított. Azt mondta, hogy Bálint már nem ugyanaz a Bálint, akibe beleszeretett, nevezetesen már nem az a jóképű és fitt pasi, mint egykor volt.

Emiatt rájöttünk, hogy ami volt, csak felületes. De mégsem tagadhattam, hogy Bálint lesújtásának egyik oka az volt, hogy nem számított arra, hogy megjelenése lesz az oka annak, hogy egy ilyen gyönyörű dolog véget ér.

És ez azért volt, mert soha nem gondolta, hogy ez számít.

A megjelenés sokat számít

Bár igaz, hogy a jó személyiség az, ami miatt az ember kapcsolatban marad, a legtöbb esetben senki sem közeledne hozzád, és nem ismerne meg igazán, ha nem vagy vonzó.

Ne érvénytelenítsük a fizikai vonzalom erejét a kapcsolatokban. Bár nem ez az egyetlen dolog, amit számít, de egy olyan dologról van szó, ami számít.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása