A hatékony időgazdálkodás 5 ellensége

2023. március 20. 07:30 - Life Advisor

idogazdalkodas.jpgGyakran tévesztjük össze az időgazdálkodási készségek hiányát az időhiánnyal. Úgy gondoljuk, hogy nincs elég belőle, holott valójában egyszerűen csak nem jól használjuk. Vigyázz erre az öt alattomos dologra, ha a legtöbbet akarod kihozni az idődből.

1. Képtelen vagy nemet mondani

Őszintén szólva, ha megtennéd mindazt, amit az emberek kértek/elvártak tőled, lenne időd bármi másra?

Különösen a munkahelyen az emberek megkérnek, hogy tegyél meg dolgokat. Nem az ő dolguk, hogy figyelembe vegyék az időbeosztásodat, vagy hogy kétszer is meggondolják, hogy képes vagy-e mindent megtenni. Ez a te dolgod.

Vannak, akik nehezen mondanak nemet.

Bármilyen feladatot elvállalnának és millió dologgal zsúfolnák össze a napirendjüket, amelyek elterelik a figyelmüket azokról a fontos projektekről, amelyekkel egy ideje próbálnak foglalkozni.

Közvetlenül az előző munkahelyemről való kilépésem előtt egy kollégámat előléptették menedzserré. Az elkötelezettség, hogy méltónak bizonyuljon a felsővezetők szemében, arra késztette, hogy mindent a vállára vegyen. Nem tudott nemet mondani, delegálni vagy elhalasztani.

Ennek szomorú árnyoldalai a következők voltak

  1. Nem tudott olyan menedzser lenni, amilyen szeretett volna, mert túlságosan el volt foglalva azzal, hogy olyan menedzser legyen, amilyennek gondolták és
  2. Az emberek folyamatosan arra kérték, hogy csináljon dolgokat, mert úgy tűnt, hogy képes kezelni az egészet.

Ez a kiégés biztos receptje.

2. Alváshiány

A kutatások szerint az alváshiány káros hatással van az összpontosítási képességünkre, a döntéshozatalra és általában a termelékenységre.

Vicces, hogy kulturálisan úgy tűnik, hogy pontosan az ellenkező irányba haladunk. Az emberek gyakran úgy gondolnak az alvásra, mint "időpocsékolásra". 

Majd alszom eleget, ha már meghalok. Hányszor hallottad ezt a hülyeséget?

A test-elme egy olyan rendszer, amelynek többek között alvásra, táplálékra és testmozgásra van szüksége a jó működéshez. Elégítsd ki az alapvető emberi szükségleteidet és nyugodj meg, az összpontosítási képességed és a dolgok elvégzése miatt sem fogsz szenvedni többet.

3. Multitasking

Arra vagyunk kondicionálva, hogy a multitaskingra úgy gondoljunk, mint egy figyelemre méltó készségre. 

Ez nem egészséges. Ez egy buta és káros dolog. 

Ahelyett, hogy egy dologra összpontosítanád a figyelmedet, és ezt jól csinálnád, több dolgot rosszul csinálsz. A kutatások azt mutatják, hogy hosszú távon ez a tendencia memóriavesztést és rossz figyelmet okoz. 

Összpontosítás és osztatlan figyelem, erre kell törekedned minden egyes feladat során.

4. Szervezetlenség

A megfelelő tervezés azt jelenti, hogy az adott feladatot el is kell végezned, amikor annak van az ideje. 

Napi 1,5 órám van írni. Kinyithatom a laptopomat és ott ülhetek inspirációra várva, vagy kihasználhatom a napom csendes pillanatait arra, hogy előre átgondoljam, mit akarok írni és elkezdjem gyűjteni az anyagokat, hogy amikor eljön az ideje, azonnal eltudjam kezdeni az írást.

Ha nem tervezel előre megfelelően, akkor időt vesztegetsz arra, hogy felkészülj valamire. Ugyanez vonatkozik a rend fenntartására is körülötted. Tiszta tér = tiszta elme.

5. Rossz hangulat

Az emberek gyakran mondják, hogy ne hozz döntést akkor, ha dühös vagy szomorú vagy.

Én inkább azt mondanám, hogy dolgozz a haragodon vagy a szomorúságodon, mielőtt bármi mást csinálnál.

Az érzelmek mindig figyelmet érdemelnek. Ha elnyomod őket, mert "nincs rá időd" az csak állandósítja a negatív érzéseket. Lenyomod őket és erősebben térnek vissza, mint korábban.

Emellett a rossz hangulat gyakran megragad a fejünkben és láthatod te is, hogy ilyenkor képtelen vagy arra összpontosítani, amit csinálsz.

Azzal vagyunk elfoglalva, hogy azon gondolkodjunk, hogy mi okozza ezt a negatívumot és nem igazán tudjuk szándékunkat és figyelmünket arra fordítani, amit csinálunk.

A pozitív hangulat viszont azt jelenti, hogy valóban összpontosíthatunk, inspirált cselekvést végezhetünk. Ez produktívabb, szervezettebb és koncentráltabb hozzáálláshoz vezet, ami azt jelenti, hogy gyorsabban és jobban elvégezheted a feladataid és több időd lesz a mindennapjaid során. 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása