A társkereső appok problémás és mérgező hatásai

2023. március 18. 07:30 - Life Advisor

randi_app_mergezo.jpgA társkereső alkalmazások forradalmasították azt, ahogyan ez emberek megtalálják és kapcsolatba lépnek a potenciális romantikus partnerekkel, megkönnyítve és kényelmesebbé téve mindezt, mint eddig bármikor. Egyetlen érintéssel és egyetlen pöccintéssel megtalálhatod életed szerelmét vagy azt a személyt, akivel az éjszaka hátralévő részét töltöd. Ez a kényelem és könnyű használat azonban nem kívánt következményekkel is járhat. Pontosabban, az új partner megtalálásának motivációjával és a kapcsolatok jutalmazási rendszerével kapcsolatos következményekkel. Ez elég nagy gond, ha engem kérdezel. A legújabb tanulmányok kimutatták a depresszió, a szorongás és a stressz jelenlétét a társkereső alkalmazások felhasználói életében. 

NEM vagy motivált arra, hogy megtaláld a megfelelő partnert!

A potenciális partnerek végtelennek tűnő áradatával a kezünk ügyében könnyű lehet elégedettnek lenni és kevésbé motiváltnak arra, hogy erőfeszítéseket tegyünk a megfelelő partner aktív keresésére. 

Ez az apátia érzéséhez és az értelmes kapcsolatok kialakítására irányuló csökkent törekvéshez vezethet. Amint azt a tanulmányok kimutatták, a Tinder felhasználók (óriási) 22%-ka volt házas, míg 44%-kuk kapcsolatban volt. 

Tudod mi az, ami még ennél is őrültebb? 

A kutatások olyan speciális személyiségjegyeket is találtak a társkereső appokon, mint a szenzáció vadászat, a szexuális engedékenység, a szorongót ragaszkodás, amelyek amúgy szélsőséges vörös zászlók. 

Azt is szem előtt kell tartanunk, hogy mennyire hozzáférhetőek a potenciális partnerek a társkereső alkalmazásokban, ami szintén befolyásolhatja a kapcsolatok jutalmazási rendszerét.

A fű mindig zöldebb a másik oldalon

Amikor ilyen sok potenciális partnerhez férünk hozzá, csábító lehet, hogy folyamatosan keressünk valakit, aki jobb vagy egyszerűen csak nyitva tartsuk a lehetőségeinket.

Ez az elkötelezettség hiányához és az egyetlen kapcsolatba való befektetés képtelenségéhez vezethet. Elég nyilvánvaló, hogy ez a partnerek közötti bizalom és elkötelezettség kérdéseit is felveti. 

Könnyebb alkalmi kapcsolatokba bonyolódni és nyitva tartani a lehetőségeinket, ami a bizalom és az elkötelezettség csökkenéséhez vezet. Ez a kapcsolatokba való befektetés hiányát és hosszú élettartalmuk csökkenését eredményezheti.

Az édes és azonnali kielégülés

A társkereső alkalmazások által használt (jobbra-balra húzás) mechanizmus szintén hozzájárulhat a kapcsolatok jutalmazási rendszerének és az azokat használó személy egészének csökkenéséhez. 

Ez a mechanizmus azonnali kielégülés érzetét keltheti, ahol a felhasználókat jutalmazzák azzal az érzéssel, hogy megtalálják a párjukat, de ez nem feltétlenül vezet hosszú távú elégedettséghez vagy értelmes kapcsolatokhoz. 

Nagyon fontos elismerni, hogy mely tevékenységek és alkalmazások biztosítják ezt az azonnali kielégülést, így megtanulhatjuk, hogyan kezeljük magunkat és az arra adott reakcióinkat. 

A tanulmányok azt mutatják, hogy minél inkább elmerülünk ebben az azonnali kielégülési szokásban a jobbra-balra tologatáson keresztül, annál inkább kényszeres viselkedést fogadunk el. 

Minél kényszeresebb viselkedésünk van, annál könnyebben veszítjük el a fókuszt életünk fontos aspektusai felett és annál könnyebb lesz például elhíznunk vagy pénzügyi terhekkel szembesülnünk. Ez tudomány.

A tökéletes profil stressze

Azzal a képességgel, hogy gondosan összeállíthatjuk profilunkat és a lehető legjobb fényben mutathatjuk meg magunkat, a gyengeségeink photoshopolása és a rengeteg szűrő használata a megjelenésünk fokozására, nyomást gyakorolhat a tökéletes kép folyamatos bemutatására. 

Mivel mindenki használja ezeket az eszközöket, sokkal könnyebb meghamisítani valódi önmagunkat. 

Ez az alkalmatlanság és az alacsony önbecsülés érzéséhez, valamint a potenciális partnerekkel szembeni irreális elvárásokhoz vezethet, ami rendkívül mérgező.

Nem léphetsz kapcsolatba az emberekkel úgy, mint régen

A világ legnagyobb társkereső alkalmazásainak törlése után nyugodtan kijelenthetem, hogy manapság szinte lehetetlen flörtöni és romantikus partnert találni úgy, mint régen. 

Ezek az alkalmazások pedig nem könnyítik meg a dolgunkat, hiszen otthon maradunk és a kanapénk kényelméből böngészhetjük a rossz fiúkat és a mindent bevállaló csajokat.

Az elmúlt hónapban társadalmi kísérletet végeztem az emberek bárokban való megközelítésére. Az eredmény? Botrány! Olyan mintha, 20-30 éves kortól mindenki elvesztette volna minden szociális és flörtölési készségét. Foghatod a fejed, de úgy gondolom, hogy a társkereső alkalmazások és a közösségi média tönkretették a fiatalok közötti egészséges interakciókat.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása