Elutasítani őt vagy elutasítani a szerelmet? A szerelmi fóbia.

2023. március 16. 07:30 - Life Advisor

szerelmi_fobia.jpgNéhány ember számára a mindennapi élet ritmusa és nyomása miatt nincs ideje vagy energiája a kapcsolat fenntartására. De fiatalon, mindenki tele van a szerelem iránti vágyakkal és erős belső igényeik vannak. Ekkor a pánik tünetei egyre súlyosabbá válnak. Valójában néhány ember már elmerül a szerelem örömében, de gyakran figyelmen kívül hagyjuk ezt a tényt. Mert vannak olyan emberek, akik nem igazán fektetnek bele érzelmileg egy szenvedélyes kapcsolatba, vagy folyamatosan kiszámítják ezen befektetés költségeit és előnyeit. Az ilyen mentalitású emberek szoronganak, amikor azt tapasztalják, hogy befektetésük nem egyezik meg a hozamukkal. Valójában a szerelem bátorságot és reményt adhat az embereknek, hogy szembenézzenek a kudarccal és újabb sikert nyerjenek belőle. De sokan félnek megközelíteni a sikert egyszerűen azért, mert korábban kudarcot tapasztaltak. A valamitől való félelmük arra készteti őket, hogy jobban elkerüljék a fájdalmat, mint a boldogságot.

A szerelmi fóbiának a fent említetteken kívül más tünetei is vannak, mint például a félelem a mély szerelemtől és a csapdába eséstől, félelem az elutasítástól, félelem attól, hogy elveszítik azt, akit a legjobban szeretnek, félelem a fájdalomtól, félelem mások megbántásától, félelem attól, hogy a szabadságot szerető szív korlátozás alá kerül, félelem attól, hogy a szerelembe esés után nem tudunk visszatérni a dolgok korábbi állapotába, félelem attól, hogy valakit jobban szeretünk, mint amennyire ő szeret minket és félelem attól, hogy sok időt pazarolunk el a szerelem miatt.

Valójában mindenkinek különböző félelmei vannak a szerelemről.

A szerelem szakaszai nagyjából három kategóriába sorolhatók : szerelem előtt fóbia (elutasítás típusú szerelmi fóbia) szerelmi fóbia a kapcsolat alatt (szorongás típusú szerelmi fóbia) és szerelem utáni fóbia (más néven sérülés típusú szerelmi fóbia).

Sokan azonban nem hajlandók elismerni, hogy érzelmi betegségben szenvednek és nem hajlandók szembenézni szerelmi fóbiájukkal. 

Valójában a fiatalok az önfelfedezés és az önmegértés folyamatában vannak, és a szerelmi fóbia nem szégyellnivaló.

A szerelmi fóbia a félelem és a szeretet bizalmatlanságának érzése, amely bizonyos dolgok megtapasztalása után merül fel. 

Sokan szeretnének megszabadulni ettől a szokástól, de félnek attól, hogy létrehozzák a kapcsolatot és elveszítik a múltbéli szeretetérzéküket.

Ez a félelem valójában az önbizalom hiánya.

Azok, akiknek nincs önbizalmuk, korai gyermekkorukban kudarcokat tapasztalhattak. Amikor felnőttek minden kísérletet elnyomnak, fokozatosan bizalmatlanná válnak magukkal szemben. 

Vagy családi tragédiákat tapasztaltak, ami felnőttkörben a szerelembe vetett bizalom hiányát, sőt elutasítás típusú szerelmi fóbiát eredményezett.

Természetesen az ilyen típusú emberek általában introvertáltak, önbizalomhiányosak és érzékenyek. Nem hiszik, hogy képesek megszerezni, amit akarnak, ezért úgy döntenek, hogy tartózkodnak a szerelemtől, hogy elkerüljék a kudarcokat. 

Dióhéjban : elutasítanak másokat, mielőtt mások utasítanák el őket.

Egy másik típusú érzékeny szerelmi fóbiában szenvedő általában nagyon figyelmes és érzékeny. Ha azt látják, hogy valaki megsérül a szerelem miatt a való életben, akkor ezt a helyzetet a saját szerelmükre kényszerítik, ami még nem történt meg.

Néha még melodrámát is létrehoznak az elméjükben, ahol egy nyomorult főszereplő szerepét játsszák. 

Ezek az emberek általában túlzottan aggódnak, és nem bíznak szerelmi kapcsolataikban. Ezért magas elvárásaik vannak partnerük minden mozdulatával szemben és világos érzelmi körvonalaik vannak. 

A szerelem folyamata során ezek az emberek általában minden részletre figyelnek.

Amin partnerük viselkedése kívül esik a "vázlaton", pánikba esnek.

Nem szabad szándékosan törekednünk semmire, hogy szerelmet kapjunk és nem szabad megtagadnunk a szerelmet a félelem miatt. Meg kell tanulnunk, hogy hagyjuk, hogy a dolgok természetesen történjenek, pihenjük és a szerelem valóra váljon, és a pánik elmúljon. 

Ezenkívül magabiztosnak kell lennünk magunkban, hogy legyen bátorságunk felfedni belső érzéseinket a másik személy előtt és megtanulni elfogadni másokat.

Csak a magabiztos emberek szembesülhetnek mindenféle bizonytalansággal a külvilágban, szabadon és folyamatosan próbálhatják és törekedhetnek a kívánt eredményekre.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása