Normális, ha néha úgy érzed, utálod a házastársad?

2023. február 21. 07:30 - Life Advisor

gyulolet_hazassag.jpgA házasságotok a szerető gondolatok és az odaadás állandó váltakozása? A házasságod konfliktusoktól, frusztrációktól és vitáktól mentes? Nem? Természetesen nem, nincs ilyen házasság. Minden házasság durva nehézségeken megy keresztül. A nézeteltérések, sőt az alkalmai harcok is normálisak. Ami azt is jelenti, hogy normális, ha a házastársak időnként kiábrándultnak és idegesnek érzik magukat egymással.

 • Düh? Igen.
 • Frusztráció? Teljesen.
 • Ellenszenv? Igen, ez is megtörténhet.

De érzel-e gyűlöletet?

Ha azt mondod, hogy "utálod" a házastársad, az új szintre emeli a dolgokat, még akkor is, ha ez átmeneti. De sok szó esett a "normális házassági gyűlöletről" és arról, hogy van-e helye egy egészséges kapcsolatban.

Néhányan azt mondják, teljesen normális, hogy a házasságban meglovagolt hullámok időnként gyűlöletérzetet is tartalmaznak. Mások szerint a "gyűlölet" túl szélsőséges érzés ahhoz, hogy elfogadható érzés legyen egy házasságon belül.

Szóval mi az igazság?

Az érzések normális tartománya egy házasságban

A kemény igazság az, hogy a házasság nem boldog élmények sorozata. Néhányan közületek azt mondják :"Naná, hogy nem, hisz az élet nem minden pillanata boldog pillanat."

De az élet rendszeres hullámvölgyein túl magának a házasságnak is vannak sötét pillanatai. A hosszú távú kapcsolat próbára teszi mindkét partner türelmét, elkötelezettségét és szeretetét. 

A házasság nem csak a szerelemről szól.

A házasság valójában az elkötelezettségről szól egy életre szóló párkapcsolat iránt valakivel. A szerelem segít megtalálni azt a személy és megtartani ezt az elkötelezettséget, de a szerelem érzése megváltozik - sőt időnként eltűnik - ahogy a kapcsolat öregszik.

Logikusan ennek a legtöbb ember számára értelmesnek kell lennie. A házassági fogadalmakhoz nem jár mágikus köpeny, amely megakadályozza, hogy egy személy valaha is irritáló vagy kellemetlen legyen. Bárki, akivel éveken át megosztod az életedet és az időd nagy részét, időről időre a rossz oldalra kerül.

Tehát teljesen normális, ha a gyengéd szeretet érzéseinek ciklusain megyünk keresztül, amelyeket irritáció, harag és még enyhe ellenszenv is ellensúlyoz.

De a gyűlölet?

Mit jelent valójában a gyűlölet érzése a házasságodban?

A gyűlölet intenzív és szélsőséges érzelem. Ezt nem kell rendszeresen érezni. 

Ha gyűlölsz valamit vagy valakit, az azzal a vággyal járhat, hogy

 • Ne ártson neked
 • Megszabadulj tőle
 • Lerombold, megszüntesd

Ezen érzések egyikének sincs helye a boldog házasságban.

A normális házassági gyűlölet gondolatával kapcsolatos probléma egy része az, hogy a házastársad iránti normális negatív érzéseket "gyűlöletnek" minősítik.

Pontosnak kell lennie annak, hogy a házassági konfliktusok egészséges ciklusára úgy hivatkozzunk, mint amely inkább házastársi ellenszenvet tartalmaz, mint gyűlöletet. Az, hogy egy pillanatra vagy akár napokig nem kedveled a házastársad, elég szokásos dolog egy hosszú távú kapcsolatban.

Ha a körülmények nem megfelelőek, normális, ha nem szereted a házastársad és nem akarod látni vagy velük lenni.

Sokan összekeverik a frusztrációt és a társuk iránti haragot a "gyűlölettel".

De az érzések egy egészséges kapcsolatban nem emelkednek az igazi gyűlölet szintjére.

Ha úgy érzed, hogy valóban utálod a házastársadat, valószínűleg több történik, mint a szokásos házassági viszály.

Lehetséges, hogy te és a házastársad szétváltak és már nem rendelkeztek a konfliktusok kezeléséhez szükséges érzelmi kapcsolattal és intimitással. ez egy nagy probléma és anélkül, hogy cselekednétek, a házasságotok a válás felé haladhat.

Vagy jelentheti azt is, hogy a saját problémáiddal birkózol, amelyeket meg kell oldani.

Ha igen,

 • lehangolt vagy
 • megoldatlan dühproblémáid vannak vagy
 • önutálatot tapasztalsz

Ezek az érzések tévesen a házastársad iránti gyűlöletként nyilvánulhatnak meg, amikor valójában személyes kérdésekről van szó, amelyekkel foglalkoznod kell. 

Mi a teendő, ha úgy érzed, hogy utálod a házastársad?

Bármikor, amikor gyűlöletet érzel, különösen a házastársad iránt, értékelned kell ezeket az érzéseket és a mögöttük rejlő valóságot.

 • Először is, adj magadnak egy kis időt, hogy lenyugodj és nézd meg, hogy a gyűlölködő érzéseid intenzitása alábbhagy-e.
 • Másodszor kérdezd meg magadtól az alábbiakat : 
  • Tényleg a GYŰLÖLET az, amit érzek vagy csak nagyon ideges vagyok?
  • Milyen gyakran érzek gyűlöletet a házastársam iránt?
  • Utálok más dolgokat is?

Az ezekre a kérdésekre adott válaszok azt mondhatják, hogy rosszul jellemzed az érzéseidet, vagy hogy rosszul irányítod őket.

 • Harmadszor, légy brutálisan őszinte magaddal az érzéseid valódi forrását illetően. Tényleg a házastársad inspirálja őket vagy belőled jönnek? Ezek nehéz és zavaros igazságok lehetnek.
 • Végül keress valakit, akivel beszélhetsz ezekről az érzésekről. Ideális esetben ez lenne a házastársad és a vita a kommunikáció javításáról és az ilyen dühös érzések elkerüléséről szólna.

De ha a házastársad valóban az érzéseid forrása, akkor talán az a legjobb, ha beszélsz egy tanácsadóval.

Így vagy úgy, a gyűlölet érzéseit meg kell oldani. Ha nem foglalkoznak velük, áthatóvá válhatnak és elpusztíthatnak mindent, amit értékelsz az életedben. 

Tehát a házassági gyűlölet nem normális?

Nem, nem normális, egészséges vagy elfogadható, ha úgy érzed, hogy utálod a házastársadat.

A fentiekre hivatkozva

 • Frusztráció
 • Düh
 • Alkalmi ellenszenv

Ezek mind normális érzések a házasság szakaszaiban, de ez nem gyűlölet.

Az is lehetséges azonban, hogy amit "gyűlöletnek" nevezel, az valójában az egyik ilyen szakasz része és nem igazán gyűlölet.

A házasságban a negatív érzések több okból is előfordulhatnak. 

Küzdesz a 

 • Kommunikációval
 • Pénzzel
 • Házimunkával
 • Családdal

A lista folytatódik. De egy egészséges házasságban ezeket az érzéseket jó kommunikációval és idővel megoldjuk. Ugyanez viszont nem mondható el a gyűlöletről.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása