Az emberek álmodnak a jövőről, mert utálják az életüket

2023. február 19. 07:30 - Life Advisor

jovorol_almodni.jpgA minap a barátommal kirándultunk az ősi helyekre. Azt mondta : "El tudod hinni, hogy az emberek 3000 évvel ezelőtt itt jártak?" Azt válaszoltam : "Igen, vicces, hogy az emberek fantáziálnak a jövőről. De MI vagyunk a jövő, amiről az emberek fantáziálni szoktak." Képzelj el egy világot királyokkal és királynőkkel, lovagokkal és más dolgokkal. Most nézd meg mi van. Ez nem más, mint egy csoda. Az emberek beszélnek a mesterséges intelligenciáról, a robotokról és mindenről. De évezredekkel ezelőtt az emberek valószínűleg ugyanazokat a kérdéseket tették fel, mint most.

 

  • Milyen lesz a jövő?
  • Mit tartogat számunkra a jövő?
  • Valóra válnak az álmaim? És ha igen, mikor?

Úgy értem, ezért mennek az emberek jósokhoz, ugye? Nem tehetünk mást, mint hogy átgondoljuk, mi jön. Vagy mi nem jön.

A jövő megszállottjaivá váltunk. Elfelejtettük, hogy már áldottak vagyunk. Elfelejtettük, hogy MI vagyunk a jövő. Tehát várunk és alig élvezzük azt, ami már megvan.

Elakadtunk a "várakozási módban"

Ez az elménk alapja. "Ha ezt vagy azt megkapom, végre boldog leszek." Ösztönzést keresünk a jövőben, nem élvezzük a jelent. Könnyű beleesni ebbe a csapdába.

Ismerek olyan embereket, akik mindig a következő nyaralásukat várják. "Alig várom, hogy felszállhassak egy Londonba tartó repülőre!" vagy "Ó, Amszterdam! Jövök."

Az emberek utálják az életüket, tehát menekülést keresnek. Vannak ügyfeleim, akik azt mondják, hogy "Boldog vagyok, mert hétvége van".

Ez azt jeleni, hogy egész héten szenvedtél? Meg kellett várnod, hogy boldog legyél? Hogy mindez mosolyt csaljon az arcodra?

Ez kicsit szomorú. A ChatGPT segítségével az emberek azt mondják : "Ó, wow, a mesterséges intelligencia ezt és ezt fogja tenni. Elképesztő."

És ez elképesztő. Megint a jövőről fantáziálnak. Ez pedig haszontalan, függetlenül a koncepciótól.

Ha a nap a hét minden napján, minden órában csak álmodsz, akkor az elme foglya vagy. Inkább meg kellene tanulnod élvezni a jelent.

A célok hajszolása megbetegíthet

Volt egy kollégám, aki folyamatosan arról beszélt, hogy a testvére mennyi pénzt keres. Vállalkozó volt, mindenhez értett, rendkívül sok pénzt keresett. 

Amikor találkoztunk, azt mondta : "Kiestem a játékból, abbahagytam a pénz hajszolását."

Még mindig vannak ambíciói, de inkább a gyerekeivel töltötte az időt. Egész életedet a célok és a pénz üldözésével töltheted, fantáziálva a jövőről. És el is érheted őket. De azt hiszem, még ha meg is nyilvánult a legvadabb álmunk, de nem élveztük az utat, nem fogjuk tudni élvezni azt sem, amit megkaptunk, mert nem élvezzük a "most"-ot sem.

Nem akarok a halálos ágyamon lenni és azt gondolni : "Megkaptam ezeket a dolgokat, de nem élveztem teljes mértékben az életemet."

Ezért ragadd meg a pillanatot és élj a jelenben!

Élvezd a "most"-ot vagy később megbánod

Eckhart Tolle " A jelen ereje" című könyve úttörő ötletet kínál számunkra : "Élvezzük a most-ot, mert ez minden, ami van."

Mérd a napjaidat a tudatosság szintjével, ne a termelékenységgel. Üzleti szempontból a termelékenységet mérni és javítani kell. Az élethosszig tartó produktivitás a hiúság mérőszáma. Ez egy illúziószerű intézkedés, amely a 21. században kissé "trenddé" vált. 

Ha csak annyit teszel, hogy megpróbálsz produktív lenni és elvégezni a feladatokat, akkor az "odajutás" gondolkodásmódjába kerülsz. Célorientált gondolkodásmód, amely a következő dologra összpontosít. És a következőre. És a következő cél utáni célra. 

Semmit sem élvezel. Az értékes céljaid és a "termelékenységed" ami neked megmarad.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása