Hogyan lehet azonosítani egy érzelmileg kimerítő személyt?

2023. február 18. 07:30 - Life Advisor

erzelmileg_kimerito_emberek.jpgAz érzelmileg kimerítő emberek mindenhol ott vannak. Legyen szó kollégáról, szomszédról vagy ismerősről, valószínűleg állandóan összefutsz velük. Az érzelmileg kimerítő emberrel való kellemetlen interakció könnyen tönkreteheti a napod. Ezek az emberek több energiát szívnak el tőled, mint amennyit beléd fektetnek. Az interakciók soha nem vezetnek sehova. Az ő jelenlétükben való tartózkodás kiszívja belőled az életet. Beszéljük meg, mitől lesz érzelmileg kimerítő az ember és milyen jelek segítenek azonosítani az ilyen érzelmi toxicitást.

1. A beszélgetések mindig egyoldalúak

Csak tizenöt perc beszélgetés kell egy érzelmileg kimerítő emberrel, mielőtt késztetést éreznél arra, hogy a fejedet a falba verd. 

Ez azért van, mert minden róluk szól. Soha nem kérdeznek az életedről, hihetetlenül énközpontúak, ami azt jelenti, hogy mindig egy monológhoz van kedvük, nem pedig egy beszélgetéshez.

Ami ezeket az embereket érzelmileg kimerítővé teszi egy beszélgetés során, az az, hogy elárasztanak téged szavakkal, történetekkel és információkkal, amelyekre nincs szükséged. Csak arról beszélnek, ami érdekli őket. Nem tesznek fel neked kérdéseket, te csak azért vagy ott, hogy hallgass.

A hurok addig szorul, amíg ki nem találsz egy ürügyet, hogy elmenekülj. Rengeteg ember van, aki csak beszél, beszél és beszél, de nem mondd semmit, vagy majdnem semmit.

2. Elvakítják őket a nagyság vagy az áldozattá válás téveszméi

Az érzelmileg kimerítő emberek állandóan figyeleméhesek. A figyelem és az érvényesülés iránti igényük a nagyszerűség vagy az áldozattá válás téveszméiből fakad.

Más szóval, vagy azt hiszik, hogy ők a leghihetetlenebb dolog, ami a spanyolviasz után történt a világgal, vagy azt hiszik, hogy ők a legszerencsétlenebb és legtehetetlenebb emberek a földön.

Gondolj arra a kollégára, aki az irodában minden szünetben az eredményeiről áradozik. Vagy a barát, aki minden alkalommal panaszkodik az életére, amikor találkoztok egy kávéra. 

Ez a fajta túlzott önszeretet vagy önutálat elszívja a türelmedet és az energiádat és hősies bravúrrá teszi a társaságuk tolerálását. 

3. Ujjal mutogatnak másokra

Van egy másik viselkedés, amely azt jelzi, hogy egy személy társasága érzelmileg kimerít téged : a másokra való mutogatás.

A hibáért való felelősségvállalás idegen fogalom számukra. A hibáztató játékot viszont imádják játszani, sőt ez az egyik kedvenc tevékenységük.

Láttad, hogyan alakul ez a játék. Gyakran beszélnek olyan körülményekről és dolgokról, amelyek "kívül esnek az ellenőrzésükön". Másokat hibáztatnak, hogy eltereljék a figyelmet saját tudatlanságukról és ostobaságukról. Amikor valami elromlik az életükben, az valahogy mindig azért van, mert valaki más belerondított az életükbe.

  • Ez azért van, mert a főnökük nem szereti őket.
  • Vagy azért, mert a barátjuk féltékeny rájuk.
  • Lehet, hogy a szomszédjuk titokban összeesküvést szőtt ellenük, vagy az exük megverte őket.

Miért vállalnánk a felelősséget, ha a dolgok rosszul mennek, amikor mindig van valaki, akire rá tudják hárítani a történteket?

4. Káoszt gyártanak

Dráma. Intenzitás. Zűrzavar. Káosz.

Vannak, akik úgy érzik, hogy energiát ad a kaotikus események stressze és feszültsége. Szándékosan káoszt gyártanak, amely lehetővé teszi számukra, hogy a körülöttük lévő emberek minden energiáját elszívják. 

És természetesen az empátia és az együttérzés hiányában hagyják, hogy mások próbálják összerakni a széthullott életüket.

Érzelmi kitöréseket mutatnak, mindenféle ok nélkül. Vitatkoznak a semmiről. Hazugságokat terjesztenek. Az érzelmileg kimerítő embereknek gyakran vannak konfliktusos személyiségeik és szeretnek valamilyen drámába keveredni bárkivel, aki keresztezi az útjukat.

Ha a közelükben vagy, a vitának, drámának, káosznak, soha sincs vége.

5. Mindenből versenyt csinálnak

Gondolj arra a barátodra, akinek midig van valami negatív mondanivalója, amikor megosztasz egy jó hírt, összehasonlítva az életetek.

Új állást kaptál? A fizetés nem elég jó - nem olyan, mint amilyen az ő munkájuk. 

Elkezdtél randizni valakivel? Nagyszerű, de az ő legutóbbi barátnőjük, modell volt.

Végre elkezdtél edzeni? Eltart egy ideig, amíg bármilyen eredményt nem látsz, így jobban tennéd, ha az ő edzéstervüket követnéd.

Fárasztó olyan ember közelében lenni, aki mindenből versenyt csinál. Elveszik a lelkesedésed és szomorúsággá változtatják. Ahelyett, hogy veled ünnepelnék a sikereidet, személyes kihívásként tekintenek rá. Nem támogatni akarnak téged. Versenyezni akarnak veled.

6. Tönkretesznek téged

A legfontosabb jelet hagytam a végére.

Eddig arra összpontosítottam, hogy egy érzelmileg kimerítő ember hogyan viselkedik, de ez inkább arról szól, hogy te hogyan érzed magad körülöttük. Azokról a nyomokról, jelekről van szó, amelyeket a saját tested ad neked, miután kapcsolatba léptél velük.

Úgy érzed, hogy kimerült vagy? Legyőzöttnek érzed magad? Teljesen kivannak az idegeid? Olyan szomorúságot érzel, amit nem tudsz megmagyarázni?

Ez a tested és az elméd, ami azt mondja, hogy nem szabad ennek a személynek a társaságában lenned.

Ami a társas interakciókat illeti, az intuíciód jobban működik, mint gondolnád, így ha a megérzéseid azt mondják, hogy valami nincs rendben, annak valószínűleg oka van.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása