Így lehetsz jobb hallgatóság!

2023. február 16. 07:30 - Life Advisor

hallgatosag_kommunikacio.jpgNem számít, milyen fejlett és gyors lesz ez a világ, aligha lenne valami, ami helyettesíthetni a jó hallgatóság fontosságát a kapcsolatok kiépítésében. Olyan módon változtatja meg az életedet, amit el sem tudsz képzelni : több lehetőséged lesz, egészségesebb kapcsolataid lesznek és kevesebbet hibázol. A legjobb tipp, amit adhatok neked azért, hogy jobb hallgatóság legyél, hogy ne arra összpontosíts, hogy jobb hallgatóvá válj, hanem hogy prioritásként kezeld a másik személy mondanivalójának a megértését. Összpontosíts a "megértés" szóra! Íme néhány tipp, amelyek segítenek javítani a megértést a kapcsolataidban.

A csend teljesen OK

Annak ellenére, hogy a csendek kényelmetlenek lehetnek, nem kell, hogy így legyen. Gyakran próbáljuk beszélgetéssel kitölteni a csend kínosságát, de ez végső soron megakadályozza a beszélgetés előrehaladását vagy értelmesebbé válását.

A csend időt ad az embernek arra, hogy elgondolkodjon és inspirációt gyűjtsenek azzal kapcsolatban, amiről beszél. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy egy kis időt hagyjunk az új ismeretek feldolgozására és gondolkodjunk arról, hogy ez hogyan hat ránk érzelmileg. Ezenkívül lehetőséget ad arra, hogy átgondoljuk, mit mondjunk ezután és milyen kérdéseket tegyünk el. Lehetővé teszi számunkra, hogy megtapasztaljuk a sebezhetőséget.

A kérdések ereje

Győződj meg arról, hogy a feltett kérdések segítenek megérteni, mit mond az illető, amikor hallgatod, hogy valami kihívást jelentő dologról beszél. Az a tudat, hogy az embert meghallgatták és megértették, az érvényesítés érzésének egyik legfontosabb összetevője.

Kérdezz meg olyan részleteket, amelyeket nem értesz, ha olyan helyzetről van szó, amellyel kevés vagy semmilyen tapasztalatod nincs. 

Ne összpontosíts a tökéletes válaszra

Feltételezzük, hogy csak egy lehetőségünk van arra, hogy a másik személy úgy érezze, hogy megértjük őt a beszélgetés során. Valami negatív dolog történhet, ha nem tudjuk a megfelelő dolgot, a megfelelő pillanatban, a megfelelő módon kimondani. Ez egyszerűen nem igaz. Valójában, ha aggódsz, hogyan kell mindent pontosan mondani, elveszíted a fókuszt és megakadályozza a hallgatási képességeid. Őszintén vegyél részt a beszélgetésben, figyelj és legyél jelen.

Nem szükséges, hogy te legyél a beszélgetés főszereplője. Minden tanácsnál többet nyer a másik személy azzal, ha meghallgatod és tiszteled. Később bármikor újra beszélhettek erről.

Éreztesd, hogy tiszteled a másikat

Kihívást jelent megbízni valaki másban. A másik emberrel szembeni kiszolgáltatottság sok erőt igényel. Az egyik legbátrabb dolog, amit az ember tehet, hogy kifejezi érzelmeit. Tehát add tudtára ezt a másik személynek. Köszönd meg neki, hogy ilyen őszinte volt és fejezd ki a háládat a beléd vetett bizalmáért.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása