Egy érzelmi manipulátorral randiztam. Így fejeztem be.

2022. december 18. 07:30 - Life Advisor

manipulativ_kapcsolat.jpgKépzeld el, hogy valaki, akinek odaadod a szíved manipulál téged. Nem jó érzés, ugye? Az emberek változnak, nemcsak azért, hogy önmaguk legjobb, hanem legrosszabb verziója is legyenek. A kérdés, amelyet sokan feltennének, amikor úgy érzik, hogy a partnerük megváltozik a következő : hogyan tudom rávenni őt arra, hogy olyan legyen, mint korábban? Ha a párod manipulál téged, a fő problémád az lehet, hogy hogyan változtasd vissza őket, vagy hogyan javítsd meg a "törött" dolgot, még akkor is ha ez a kapcsolat kedvéért történik. Sőt mi több, hogyan lehet mindezt túlélni? Mert az érzelmi manipuláció igenis létezik. Tönkreteheti az önértékelésed és fokozhatja a múltbéli traumáid. Nem tudod, hogy ilyen kapcsolatban élsz-e? Vessünk néhány pillantást az egyértelmű jelekre.

Amikor a dolgok nem mennek jól, nem kapsz mást, mint csendet

Néhány viselkedést érdemes tolerálni, de mindegyiket csendben kell kezelnünk?

Azok az emberek, akik szeretnek másokat manipulálni, rendelkeznek ezzel a tendenciával. Szeretnek csendes bántásmódot adni, ha probléma merül fel. 

Az exem szerette ezt, amikor nem volt kedve beszélni. Még rosszabb volt, amikor vitatkoztunk. Ahelyett, hogy végig beszéltük volna, csendben maradt, "hogy megbánja, amit rosszul csinált" - ahogy mondta.

De tudod mit éreztem valójában? Elegem lett belőle és felgyülemlett a neheztelés. Ez elkerülhetetlen.

Amikor egy romantikus kapcsolatban a megfelelő kommunikáció lekerül a térképről, akkor már nem is akarsz ezzel törődni, hiszen már benne vagy.

A bizonytalanság érzése mindennapos dolog

Érzel-e bármilyen különbséget abban, ahogyan magadat látod a tükörben? Jobban vagy rosszabbul érzed magad?

A legtöbb manipulatív kapcsolatban élő ember az utóbbit érezné. Azért éreznék magukat olyan kevésnek, mert a manipulátor elmondja nekik, hogy nem elég jók.

Ha megnézed a "Vak szerelem" legújabb évadát a Netflixen, akkor tudni fogod miről beszélek. Van ott egy Cole nevű fickó és mindaz, amit mond, úgy tűnik, hogy partnerét kétségbe vonja az önértékelésében. Ő is szereti összehasonlítani a párját más lányokkal. Mintha bánná, hogy a párját választotta, mert nem elég vonzó számára.

Ez az egész kicsiben kezdődik, itt-ott aljas megjegyzéseket tesznek. De idővel, amikor folyamatosan hallod ezeket, zavar lesz az önbecsüléseden. 

Ha például korábban nem zavart a súlyod, most viszont szorong miatta, akkor ugyanez történik. Összességében senki sem érdemli meg, hogy alulértékeljék és egy darab szarként kezeljék.

Érzelmileg függővé tesznek maguktól

A manipulátorok szeretik azt az érzést, hogy ők irányíthatják az életedet. Tehát megpróbálnak minél többet tenni azért, hogy függővé tegyenek maguktól.

Voltam ilyen helyzetben, ahol érzelmileg függtem valakitől. Ez azt jelenti, hogy várom, amíg megdicsér, hogy jól érezzem magam.

A saját döntésem semleges volt, mert úgy éreztem, hogy "konzultálnom" kell vele. Ő döntötte el, hogy mi a legjobb nekem. Ha ez elég sokáig így megy, úgy fogod érezni, hogy elveszíted a saját életed.

Minden visszatér hozzájuk és az ő igényeikhez - soha nem a tiédhez

A nyilvánvaló jele annak, hogy manipulációval teli kapcsolatban élsz, az, hogy megnézed, teljesülnek-e valaha az igényeid. Csak emlékeztetőül, normális, ha segítséget kérsz a párodtól és az is, hogy kielégítsd az igényeidet.

Így kell működnie egy kapcsolatnak. Ha mindig a párod igényeiről van csak szó, a tieidről viszont soha, akkor meg kell kérdőjeleznek a kapcsolatotokat. 

A manipulátorok mindig megpróbálják megtalálni a módját, hogy megkapják, amit akarnak, de soha nem törődnek azzal, hogy te mit akarsz. Önzőnek hívni őket, nem elég, mert ennél mélyebb dologról van itt szó.

Nem csak az igényeikre koncentrálnak, hanem a partnerüket is manipulálják keményen, ha nem kapják meg, amit akarnak. Ijesztő és mentálisan kimerítő velük foglalkozni.

"Meg tudom ezt oldani vagy ez csak egyetlen ilyen nap volt a kapcsolatunkban?"

Eltarthat egy ideig, amíg megszabadulsz egy ilyen mérgező kapcsolattól. Sokkal könnyebb, ha a párod félrelép vagy más szélsőséges cselekedetet követ el. 

Ez a manipulációs dolog finomabb, ezért sokan nem is tekintik vörös zászlónak. De azt mondhatom, hogy a kár sokkal nagyobb.

A manipulatív kapcsolat miatt szem elől vesztheted, hogy ki is vagy valójában. Ezenkívül nehezebb lesz tovább lépned az alacsony önértékelésed miatt. 

Tehát, amikor azon gondolkodsz, hogy meg kell-e javítanod ezt a kapcsolatot, próbálj meg többet gondolkodni a hosszú távú céljaidra a szerelmi életedben. Tudom, hogy senki sem tökéletes és ha ezt elengeded, az nem jelenti azt, hogy olyas valakit kapsz, aki hibátlan. 

De mennyivel több szenvedést tudsz elviselni, ha ebben a kapcsolatban maradsz? Megéri elveszteni önmagad, hogy ezzel a személlyel legyél?

Nagy reményeket fűzhetsz hozzá. Talán ez a személy megváltozik és örökké boldogok maradtok. De ismétlem, mi van, ha tévedsz? Mi van, ha azt gondolod, hogy senki más nem fog jobban szeretni?

Az újrakezdés valóban ijesztő. De ne feledd, hogy valaki, aki szeret téged, nem fogja érezni, hogy te vagy önmagad legrosszabb verziója.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása