14 tipp a jó gyerekneveléshez

2022. december 02. 07:30 - Life Advisor

gyerekneveles_tippek.jpgAmikor szülővé válsz, a többi szülő (és néha azok is, akik nem szülők) rengeteg kéretlen tanáccsal bombáznak téged. Valószínűleg azért, mert a tippjeik egy része működött a saját gyerekeiknél, akik egyébként valószínűleg egyáltalán nem hasonlítanak a te gyerekedre. Rengeteg tanácsot kapsz tehát, beleértve, hogyan etesd őket, hogyan bírd rá őket a mozgásra, hogyan altasd őket stb. Bár sok tanács létezik, ezek nem egy mindenki számára megfelelő megközelítés gyűjtemény, amellyel biztosan nyerni fogsz. Érdemes megtanulni, hogy a gyerekneveléssel kapcsolatos tanácsok során, udvariasan és egyértelműen bólogassunk, majd pedig megtegyük azokat a dolgokat, amelyek nekünk működnek. 

Ezzel persze szintén érdemes vigyázni, mert könnyen megítélhetnek téged, ha nem követed a többi szülő elavult tanácsait, mint például : 

  • Éjszaka legalább 5 alkalommal ellenőrizned kell a babát
  • Azzal etesd őket, amit enni akarsz, ne azzal, amit ők akarnak enni
  • A tápszer nem jó a csecsemőknek 

Mások ítélete (tévesen) befolyásolhatja szülői hozzáállásodat

Biztos a te gyereked is sírt már nyilvános helyen vagy adott ki hangokat mondjuk a tömegközlekedésen, sőt a nyilvános hisztik sem maradhattak el. Elvárni, hogy a babák/kisgyerekek csendesen és tökéletesen viselkedjenek, nem normális. Úgy tűnik, hogy a társadalom tanácsai arra hajlanak, hogy a gyereket a lehető legtanulékonyabbá és együttműködőbbé tegyék. Ugyanakkor arra szükség van, hogy kifejezzék fiatal énjüket az észszerűség határain belül. 

Az igazság az, hogy a gyereknevelés nem olyan, mint egy IKEA bútor összeszerelése. A tanácsok működhetnek bizonyos esetekben, bizonyos gyerekeknél, de nem mindenkinél. Nem létezik olyan használati utasítás, amely tökéletesen passzol minden csecsemőhöz és gyerekhez. Lefedhetnek bizonyos pontokat - például a rendszeres etetés, ami nyilvánvaló, de a szülői szerep többnyire olyan, mint a tűzpróba. Megpróbálsz egy dolgot, nem sikerül, aztán megpróbálsz egy másikat. Mozgó célpontról beszélünk, nem pedig kőbe vésett szabályokról. 

A gyerekek is emberek, ezért egyedi szokásaik és jellemzőik vannak. Ki tudná ezt jobban megfigyelni, mint egy szülő (te), aki naponta több órát van körülöttük? Ez persze azt is jelenti, hogy mások tanácsait lépésről lépésre kell megtenned, tudva, hogy te jobban értesz a saját gyerekedhez.

Íme 14 tipp a jó nevelés érdekében : 

1. Nem kell minden másodpercben a gyerekedre figyelned. Adj nekik teret környezetük felfedezéséhez, amíg biztonságban vannak. 

2. Ne légy túl frusztrált, amikor a gyereked sír vagy tombol. Inkább vígasztald meg a gyermeked.

3. Időnként tedd le a telefont, hogy kommunikálhass a gyerekeddel és buzdítsd őket arra, hogy ugyanezt tegyék.

4. Tanítsd meg nekik a "kérlek" és a "köszönöm" szavak használatát.

5. Mondd meg nekik, hogy a pukival kapcsolatos viccek nem megfelelőek a nagymamánál, de hagyd, hogy otthon ezt kiélhessék.

6. Ne próbáld megvédeni őket a világ gonoszságaitól. Sőt épp úgy tudod őket a lehető legjobban megvédeni, ha tudatosítod bennük, hogy a világ nem mindig csak napsütésből és szivárványból áll.

7. Időnként kiakadhatsz a közelükben. (Lehet, hogy sok átkozódást hall tőled, de amíg nem ismételgeti őket, addig nincs baj.)

8. Írasd be őket tanórán kívüli tevékenységekbe, de ne erőltesd, ha nem tetszik nekik, amit csinálnak.

9. A gyerekeknek nem kell minden falatot megenniük a tányérról. Valójában az intuitív étkezés a gyerekek és a felnőttek számára is előnyös. Hagyd, hogy ők válasszák ki, mit esznek, amikor már kicsit idősebbek.

10. Hallgasd meg a gyerekeid, amikor már elsajátították a tudatosságot. A gondolataik, véleményük remek kötődési lehetőséget teremtenek.

11. Rendben van, ha megmutatod a gyerekedet a közösségi médiában, de ne használd őket arra, hogy követőket szerezz. Egy nap majd felnőnek és lehet neheztelni fognak rád.

12. Hadd játszanak videójátékokat. Nem fogja őket erőszakossá tenni, amikor idősebbek lesznek. (Ha így lenne, sorozatgyilkos lennék.)

13. Bátorítsd őket arra is, hogy játszanak a szabadan vagy menjetek el együtt sétálni. Értékeljétek a természetet és azt az örömöt, hogy más embereket is megfigyelhettek együtt.

14. Szeresd őket!

Egyelőre ennyi, azt hiszem. Dönthetsz úgy, hogy figyelmen kívül hagyod az összes fenti tanácsot, azonban azt javaslom, hogy következetesen fókuszálj a 14-es pontra és a több - remélhetőleg - magától a helyére kerül majd.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása