Tudod, mi a legnagyobb párkapcsolatgyilkos?

2022. november 17. 07:30 - Life Advisor

tiszteletlenseg_parkapcsolat.jpgAmikor felteszik ezt a kérdést, a legtöbben az alábbi válaszokat adják : megcsalás, veszekedések, a kommunikáció hiánya. Ezek mind nagyszerű válaszok, mivel mindegyiknek óriási és káros hatása lehet egy kapcsolatra. De van egy dolog, ami nagyobb és valójában mindháromban szerepet játszik : a tiszteletlenség. A tiszteletlenség egyik legnagyobb problémája, hogy sokáig teljesen észrevétlenül mérgezi a kapcsolatot. Lehet nyílt, de lehet nonverbális is és ha gyakorivá válik, akkor úgy is tűnhet, hogy ez a "normális", ahogy egy pár egymáshoz viszonyul, amíg alá nem ássa és meg nem rongálja mindazt, ami egykor még jó volt.

 

 

 

Milyen a nem szándékos tiszteletlenség

 • "Ez hülye ötlet."
 • "Ebben nem lennél jó."
 • "Ne próbálj úgy viselkedni, mintha értenéd."

Valószínűleg mindannyian egyetérthetünk abban, hogy ezek a szándékos és nyílt tiszteletlenség példái. Valójában akár a verbális bántalmazás példái is lehetnének.

De mi a helyzet a tiszteletlenség nem szándékos, nem nyilvánvaló formáival?

A nem nyilvánvaló tiszteletlen viselkedés olyan cselekedetek vagy megjegyzések, amelyek elsőre ártalmatlannak tűnnek, de valójában sok kárt okozhatnak az idő múlásával.

Stresszes vagy kényes beszélgetések kezdeményezése nem megfelelő időpontban

Ha a férjed arra vár, hogy felhívja a főnökét, hogy megtudja, a pozícióját megszüntetik-e a cégnél, te pedig úgy döntesz, hogy épp most megkérdezed tőle, hogy miért nem mutat irányodba több szeretet, az tiszteletlenség.

Ezzel azt kommunikálod, hogy az ő aggodalma és stressze nem fontos. Legalábbis nem olyan fontos, mint a te saját aggodalmad.

A bizalom megtörése

Lehet, hogy nem a legsötéteb titokról van szó, hanem inkább egy érzékeny, kínos tényről, amelyet a párod inkább titokban tartana. Például, ha a barátnődnek tetoválása van egy privát területen, akkor ezt lehet, hogy csak neked tartogatja, de nem akarja, hogy minden barátod tudjon róla.

Figyelemhiány a beszélgetések során

Mindannyian belemerülhetünk a dolgokba és elveszíthetjük a fonalat, de ha rutinszerűen nem hallgatunk arra, amit a párunk mond, az tiszteletlenséget közvetít. 

Ha azon kapod magad, hogy gyakran mondasz olyanokat, mint "Ezt nem tudtam." vagy "Ezt soha nem mondtad nekem." amikor a párod azt mondja, hogy márpedig erről már beszéltetek, akkor valószínűleg hibás vagy abban, hogy nem figyelsz rá. Ez a figyelem hiány gyakorlatilag azt mondja : "Túl elfoglalt vagyok, nem érdekelsz eléggé."

A határok átlépése és figyelmen kívül hagyása

Ha tudod, hogy a férjednek időre van szüksége ahhoz, hogy egy vita után lenyugodjon vagy a feleséged szereti a privátszférát a fürdőszobában, de te figyelmen kívül hagyod ezeket a dolgokat, az tiszteletlenség. 

Mindannyian belefutottunk már abba, hogy időnként és véletlenül ilyen vagy hasonló viselkedésekben vétkesek voltunk. De a rosszindulat hiánya nem jelenti azt, hogy a viselkedésünk elfogadható.

Nonverbális tiszteletlenség felfedezése

A nonverbális tiszteletlenség felismerése trükkösebb dolog. Az arckifejezéseink és a testbeszédünk ugyan sokat kommunikálhat, gyakran nem figyelünk rájuk.

Felismered valamelyiket akár magadban, akár a párodban?

 • Hátat fordítasz, miközben a párod hozzád beszél
 • Forgatod a szemeid
 • Elsétálsz, miközben a párod még beszél hozzád
 • Félbeszakítod a beszélgetést, mielőtt véget érne
 • Nem beszélsz a terveidről

Mindezek a tiszteletlenség néma jelei.

Hogyan öli meg a tiszteletlenség a kapcsolatodat?

Ha ezek közül a helyzetek közül bármelyik ismerősen hangzik, akkor te is hibás vagy abban, hogy tiszteletlen vagy. Bár a tiszteletlenség nem okoz azonnali, nyilvánvaló problémát, az általuk okozott frusztráció végül nehezteléssé változik.

A neheztelés miatt 

 • nem fogtok annyit kommunikálni
 • megsokszorozódik a tiszteletlenség
 • a kapcsolatnak vége szakad

Emlékszel még a fenti dolgokra, amelyekről a legtöbb ember azt mondja, hogy tönkreteszik a kapcsolatot? Ezen a ponton a kapcsolatok nagyon sebezhetőek.

Tiszteletlenség --> neheztelés --> eltávolodás --> kommunikációs problémák ---> veszekedések --> újabb adag tiszteletlenség --> félrelépés, hűtlenség

Nem valami szép, ugye?

Mit tehetsz?

Könnyű azt mondani, hogy "Csak légy tisztelettudóbb!"

Ez sokkal nehezebb mint gondolnánk, főleg, ha a tiszteletlen viselkedés a kapcsolatunk szerves részévé vált.

A változáshoz szándékos és tudatos erőfeszítésre lesz szükség. Mindez akkor a leghatékonyabb, ha mindkét fél együtt hajtja végre ezeket a változásokat.

 • Próbáljátok meg megismerni egymás nézőpontját arról, hogy mit tartotok tiszteletlennek.
 • Állapodjatok meg a szükséges változtatásokról
 • Egyezzetek meg, hogy szóltok a másiknak, ha a rossz szokások visszatérnének a kapcsolatotokba

Ne feledd, hogy az egyetlen viselkedés, amit megváltoztathatsz, a sajátod!

Tehát, még akkor is, ha a párod viselkedése problémát jelent, dönthetsz úgy, hogy tisztelettudó leszel. Sokkal nehezebb tiszteletlennek lenni valakivel szemben, aki következetesen tisztel téged. Ez kiküszöböli a reakcióciklust is - durva vagy velem, ezért durva leszek veled.

Ha a probléma továbbra is fennáll, érdemes szakember segítségét igénybe venni. A kommunikáció és az interakció új technikáinak elsajátítása rendkívüli változásokat hozhat egy kapcsolatban.

Senki sem akarja tiszteletlennek érezni magát, akkor miért szeretnéd, ha az a személy, akit szeretsz, úgy érezné, hogy nem tiszteled őt?

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása