6 dolog, amit képes vagy irányítani

2022. november 16. 07:30 - Life Advisor

iranyitani_valo_dolgok.jpgBe kell vallanom valamit : nem vagyok egyszerű eset. Nem mindig vagyok én a legtürelmesebb másokkal. Nem én vagyok a legpedánsabb az otthonommal kapcsolatosan és néha elég ítélkező tudok lenni másokkal szemben. De mondok valamit : ez nem baj, mert ezen dolgok egyike sem olyan, amit ne tudnék irányítani. Türelmetlen és rendetlen vagyok, de vannak dolgok, amelyek az én irányításom alatt állnak : a reakcióim mások cselekedeteire, mennyit töltök egy nap rendrakással stb. Tehát beszéljünk 6 olyan dologról, amit irányítani tudunk.

1. A reakcióim mások cselekedeteire

Nem fogok úgy tenni, mintha teljes mértékben én irányítanám, hogy mások hogyan viselkednek körülöttem. De megválaszthatom, hogyan reagálok és milyen gondolatokon engedem meg magamnak, hogy elidőzzek. 

Találkoztam néhány fantasztikus emberrel és néhány "gagyival" is az életemben, így csak azért, mert valaki nem bánik jól velem, nem jelenti azt, hogy a negativitás és az ellenszenv gödrébe kellene süllyednem.

Mindig meghallgatom és tanulok mások történeteiből és mindig biztosra kell mennem, hogy hálát adok. Csak és kizárólag én vagyok az, aki eldönti, hogy lógok-e valakivel vagy kivágom az életemből.

2. Mennyi időt töltök rendrakással

Nem tudom biztosan, de feltételezem, hogy ha a házam minden nap makulátlan lenne, akkor elég gyorsan eluralkodna rajtam a belső katasztrófa.

A közhiedelemmel ellentétben nem vagyok őrült perfekcionista, így az egyetlen módja annak, hogy valamennyire a dolgok a helyükön maradjanak, ha egyszerre apró dolgokat csinálok. 

Ha minden nap egy kicsit rendet rakok, az épelméjűvé tesz, mert szokásokat építek vele. Tényleg nem kell nagy dolgokra gondolni, sőt az olyan egyszerű dolgok, mint a mosogatógép ki-be pakolása vagy a szemét kiürítése már jó kezdés.

3. Mennyi pénzt költök vagy fektetek be

Nem azt mondom, hogy garasoskodónak kell lenned és fel kell halmoznod a pénzed.

Pénzt kell költened olyan dolgokra, amelyekre szükséged van és amire vágysz, de mindig van lehetőség arra, hogy átgondold a tetteid, amikor a pénz elköltéséről van szó.

Sokan nem spórolunk a jövőre, aztán persze aggódunk, hogy hogyan fogjuk kifizetni a kifizetni valókat. Könnyű csak úgy megvenni a kívánt dolgokat és meggyőzni magunkat arról, hogy ez rendben van, de ha nem takarítunk meg a jövőre, akkor a vásárlásaink kétélű fegyverek lesznek.

4. Mennyi időt töltök aggódással

Amikor elkezdek stresszes lenni és aggódni, az olyan, mintha az agyam robotpilóta üzemmódba lépne. 

Megteszek mindent, az irányításom alatt áll : munka, alvás, evés, de aztán elveszítem a nyomát az összes többi dolognak, ami kívül esik az irányításomon.

Nem akarom figyelmen kívül hagyni ezeket a dolgokat, mert ezek is fontosak.

De nem tudom mindegyiket irányítani, ezért abba kell hagynom, hogy minden miatt aggódjak, kivéve azokat a dolgokat, amelyek az irányításom alatt állnak.

Annyira belemerülhetünk a stresszbe, hogy csábító lehet másokat hibáztatni. De az igazság az, hogy semmit sem tehetsz azért, hogy másokat megváltoztass.

Nem segít, ha dühös, ideges vagy valaki miatt, ha nem ő a hibás a stresszszintedért, ez nem old meg semmit.

5. Őszinte vagyok magammal

Sokan beleesünk abba a hibába, hogy hazudunk. Most arra a fajta hazugságra gondolok, amikor azt mondod magadnak, hogy minden rendben van, amikor nem így van.

Amikor becsapod magad, figyelmen kívül hagyod az igazságot, könnyen úgy érezheted, hogy már azt sem tudod, kiben bízhatsz.

Azok az emberek, akik a legközelebb állnak hozzád, felvehetik ezt a hangulatod, de csak akkor tudnak segíteni neked, ha tudják, mi a baj.

Ha nem vagy őszinte magadhoz, szégyellni fogod magad és zavarba jössz.

Amikor ez az állapot eluralkodik rajtunk, az elég jól jelzi, hogy mennyire aggódunk az ellenőrzésünkön kívül eső dolgok miatt.

6. Mennyire érdekel mások véleménye

Nagyon sok időt töltöttem azzal, hogy azon aggódtam, mit gondolnak rólam az emberek.

Szégyelltem a véleményemet, amíg rá nem jöttem, hogy az egyetlen vélemény, ami számít, a sajátom.

Hasznos lehet mindenki számára, ha eltöltünk egy kis időt azzal, hogy ki találjuk kik is vagyunk, mielőtt aggódnánk amiatt, hogy mások hogyan látnak minket.

Úgy gondolom, hogy a fenti hat dologgal kapcsolatban van kontrollom. A probléma az, hogy néha nehéz megtalálni az egyensúlyt ezen dolgok között. Például könnyen hagyhatom, hogy otthon eluralkodjon a rendetlenség, ha a munkám túl stresszes lesz.

Könnyű hagyni azt is, hogy a pénzügyeim elcsúszanak, ha a jövőm miatt aggódom.

A lényeg, hogy vigyázz a fenti dolgokra - tetszőleges sorrendben - és ne hibáztasd magad, ha a prioritások néha kissé homályossá válnak. 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása