Miért ne tekintsd mások kapcsolatát példaként?

2022. november 05. 07:30 - Life Advisor

hasonlitgatas_abbahagyasa.jpgHa ezt csinálod, hagyd abba. Tényleg. Abba kell hagynod, mert mások kapcsolatai nem olyan jók vagy rosszak, mint amilyennek te kitalálod. Mindannyian különbözőek vagyunk és az egyetlen módja annak, hogy valóban megértsd a pároddal való kapcsolatod, ha objektív szempontból nézed, anélkül, hogy összehasonlítanád a kapcsolatotok valaki más kapcsolatával. A kapcsolatok nehezek. Az elkötelezettség hiánya, az őszinteség képessége vagy a kompromisszum teljes képtelensége bizonyos kérdésekben, amelyek a kapcsolat haláltusájává válhatnak. Nem csoda, hogy az emberek miért ítélnek meg olyan gyorsan másokat, akik nem úgy élik az életüket, ahogy azt te szeretnéd vagy fordítva. A probléma ezzel az, hogy a saját okaink miatt teremtjük meg a saját körülményeinket és ezzel vagy akadályozzuk magunkat abban, hogy a legjobb életünket éljük, vagy másokat kezelünk rosszul, mert nem illenek az életmódunkhoz. Ne úgy tekints mások kapcsolataira, mint valamiféle Szent Grálra. Inkább menj és találd meg azt a szeretet, amelyet megérdemelsz.

Mindannyian megpróbáltuk már. Olyan helyzetet látunk, amikor a dolgok nem mennek olyan jól és fájdalmat érzünk az érintett személy vagy emberek iránt. Emailt vagy SMS-t kapunk egy barátunktól, akinek problémái vannak a kapcsolatában vagy épp egy másik barátunk hosszútávú függőséggel küzd stb. Milyen gyakran nézzük mások kapcsolataira féltékenységgel? Milyen gyakran hasonlítjuk magunkat negatívan másokhoz, akik beteljesedettnek tűnnek, miközben a sötétségben tengődünk? 

A legtöbb ember történeteket készít mások kapcsolatairól és irreális elvárásaik vannak azzal kapcsolatosan, hogy milyennek kellene lennie egy kapcsolatnak. Ez irreális elvárásokat támaszt magaddal szemben és ahhoz vezethet, hogy elcsüggedtnek és kielégületlennek érzed magad a saját kapcsolatodban.

Az egyik leggyakoribb dolog, amit az emberek a kapcsolatukban és a házasságukban tesznek, az, hogy értéküket mások kapcsolataira vagy házasságaira alapozzák. Felsorolják az összes jó dolgot, amit hallottak valaki más kapcsolatáról és arról, amit láttak, csak azért, hogy igazolják saját kapcsolatuk hiányát.

Azok az emberek, akik kapcsolatban vannak, gyakran féltékenységgel nézik mások kapcsolatait, összehasonlítva saját kapcsolatukat másokéval. Nem veszik észre, hogy ami egy embernek jó, az nem biztos, hogy nekik is megfelelő és fordítva.

Nem szabad referenciaként tekinteni mások kapcsolatára. Ezek nem jelzik egyértelműen, hogy a tiédnek milyennek kellene lennie. Látsz két szerelmes embert és azt gondolod : "Ez egy olyan fantasztikus kapcsolat.", de valójában valószínűleg néhány ok miatt véget ért, amelyeknek semmi köze hozzád vagy hozzájuk. Ha valakit boldognak és szerelmesnek látunk, akkor őt mindig boldogabbnak látjuk, mint amennyire mi bármikor is lehetnénk, ugye? De ez nem jelenti azt, hogy a kapcsolatunk jó vagy rossz, mert szeretik egymást. Csak történetesen ugyanabban az állapotban vannak. Nem kell semmi különössel tartoznod, hogy kedveled egy másik ember kapcsolatát, mert boldogok együtt (hacsak nem mondják el neked, hogy azt akarják, hogy így érezz, de ezt kétlem).

Még ha van is egy nagyszerű párod, a kapcsolatod nem fog úgy kinézni, mint az övék. Ez igaz a romantikus kapcsolatokra is. Más emberek kapcsolatai nem olyan jók vagy rosszak, mint amilyennek te kitalálod őket. 

Más emberek kapcsolatai nem tükrözik, hogy mennyire jó vagy rossz a kapcsolatod. A kapcsolataink jól néznek ki, mert úgy tűnik, hogy mindenki jól kijön egymással, de már látsz valamit, ami nincs ott.

Látjuk mások kapcsolatainak jó és rossz oldalát a közösségi médiában és ez nem tükrözi a valóságot. Kitalálod a saját okaidat, hogy az adott személy miért nem képes megtenni valamit vagy miért vannak problémái azzal, hogy randizzon valakivel. Az idő múlásával megszokjuk, hogy bizonyos dolgokat látunk a közösségi média világában és amikor ezek a dolgok nem történnek meg, nehéz nekik hinni.

Mindenki élt kapcsolatban valamikor. Úgy érezheted, hogy tudod, mi kell ahhoz, hogy boldog legyél egy kapcsolatban. De az igazság az, hogy nem. Könnyű csak megnézni mások kapcsolatait és azt gondolni : "Ha boldogtalan volt, miért nem állt tovább?" Sokszor, amikor kapcsolatban vagyunk, vannak dolgok, amelyek rosszul mennek, és nem látjuk őket vagy nem érezzük, hogyan hatnak ránk, egészen addig, amíg nem lesz túl késő.

Az internet fantasztikus hely és nagyjából bármit meg is találhatunk rajta. De néha azok a rossz dolgok, amelyeket az emberekről és kapcsolataikról olvasol, negatív énképpé válhatnak számodra. Ami csodálatos élmény lehet a pároddal, gyorsan katasztrófává válhat, ha úgy érzékeljük, hogy mindenki más kapcsolata ugyanolyan diszfunkcionális és mérgező, mint a miénk.

A más emberek kapcsolataira vonatkozó információk egyik emberről a másikra kerülhetnek. Az emberek nem teljesen biztosak abban, hogy mit készítsenek ezekből az információkból, de végül más emberek tapasztalatai alapján értékelik a saját kapcsolatukat. De észre fogod venni, hogy mindenkinek más a kapcsolata, akkor miért is érdekel, hogy mások min mentek keresztül?

Görgettem a hírfolyamot a Facebookon és láttam egy bejegyzést, ahol valaki megjegyezte, mennyire szeretné, ha a másik boldog lenne. Azt mondták, hogy ahelyett, hogy rájuk támaszkodtak volna, azt akarták, hogy a partnerük hozza meg azokat a döntéseket, amelyek a boldogsághoz vezettek. Mindez egy fontos dologra emlékeztetett : az emberek kapcsolatainak áttekintése és vizslatása megtévesztő lehet.

A kapcsolatok nehezek. Nem számít, ki vagy, ijesztő az a gondolat, hogy valaki szakíthat veled vagy megcsalhat téged egy másik emberrel. Félünk beleszeretni valakibe, mert ez azt jelenti, hogy beismerjük, hogy ugyanolyan gyorsan elpusztíthatja a szívünket, mint ahogy megtöltötte boldogsággal. De idővel megtanultam, hogy minden embernek más az útja a szerelem megtalálásához. Mindenki másképp éli meg a dolgokat, ezért a körülötted lévőkre és a személyes életükre való gondolkodás nem mindig a legjobb megoldás, amikor a saját boldogságod keresed.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása