Hívhatom kapcsolatnak vagy ez csak "valami"?

2022. november 02. 07:30 - Life Advisor

szerelem_vagy_csak_valami.jpgTudom, hogy nehéz lehet elengedni egy olyan kapcsolatot, amelybe hónapokat, talán éveket is befektettél. Folytatod, próbálod meggyőzni magad arról, hogy minden rendben van, de legbelül tudod, hogy valami nincs rendben. Aggódsz, hogy elakadsz. Tisztában vagy a kapcsolatod hiányával és boldog, szeretett párokat nézel, azon tűnődve, hogy mit csinálnak másképp. "Mi van, ha nem találkozom senki mással? Nem leszek már fiatalabb és nehéz találkozni egy tisztességes emberrel." A félelem valósnak tűnik, de ez nem ok arra, hogy folytassunk egy olyan kapcsolatot, amely sehova sem vezet. Véget vetettem néhány kapcsolatnak, mert nem adták meg nekem, amit akartam. Nem volt könnyű, egyedülálló voltam, aki kétségbeesetten vágyott arra, hogy boldog kapcsolatban legyen és gyakran figyelmen kívül hagytam az elégedetlenséget, mert a lényeg az volt, hogy legyen valakim. Bárkim. 

Ha küzködsz, rendezkedsz, kényszeríted a dolgokat, hogy működjenek vagy megkérdőjelezed, hogy érdemes-e kapcsolatban maradnod, tedd fel magadnak a következő kérdéseket. Légy őszinte a válaszaiddal, ugyanis ez az egyetlen módja annak, hogy megkapd, amit akarsz.

Alig várod, hogy lásd őt?

Amikor egy kapcsolat szokássá válik, izgalom, várakozás vagy öröm érzése nélkül megyünk keresztül minden egyes mozdulaton. Elakadunk abban a rutinban, hogy bizonyos napokon látjuk egymást és ez olyasmi, amit inkább csinálunk, mintsem szeretnénk.

Ha átéled a mozdulatokat és a kapcsolatod inkább szokássá, mint vággyá vált, akkor ezt "valaminek" kell nevezned vagy pedig több erőfeszítést kell tenned olyan dolgok megtervezésére, amelyek mindkettőtöket izgatnak. Bármit is döntesz, tudd, hogy még több öröm és izgalom vár rád. Élveznetek kell az egymással töltött időt és várnod kell mindent, amit párként csináltok.

Sok kompromisszumot kötsz?

A kapcsolat mindig kompromisszummal jár. Ez azt jelenti, hogy két személy sok időt tölt együtt és közös döntéseket hoz. Nem várhatjuk el, hogy mindig egyetértsünk egymással, ezért furcsa kompromisszumokat is kell kötnünk.

Ha azonban te vagy az, aki minden kompromisszumot és egyéb temérdek dolgot megtesz, az annak a jele, hogy különböző dolgokat akartok és hogy ez nem egy egyenlő partnerség kettőtök között. Neheztelni fogsz mindazokra a dolgokra, amikről lemondasz.

A kompromisszumoknak kölcsönösnek kell lenniük és fura helyzetekben kell megtörténniük. Ha állandó harcban vagytok egymással, engedjétek el ezt a kapcsolatot.

Lehetsz önmagad, ha vele vagy?

Jól érzed magad, ha az igazi önmagad vagy, amikor együtt vagytok, vagy megpróbálsz az a személy lenni, akiről úgy gondolod, hogy szeretné, ha az lennél, hogy kedveljen vagy szeressen?

Amikor először találkozunk valakivel, akit szeretünk, szeretnénk lenyűgözni és vonzani őt. Egy elkötelezett kapcsolat azonban soha nem fog működni, ha folyamatosan felveszünk egy személyiséget, és nem fejezzük ki a valódi énünket.

Senkinek sem kell megváltoznia. A számodra megfelelő ember úgy fog szeretni, ahogy vagy. 

Fájhat, ha valaki kritizál téged vagy bosszankodik személyes dolgok miatt. Tekints erre jelként és nem úgy, hogy nem vagy elég, hanem úgy, hogy nem ő a megfelelő ember számodra.

Bízol benne?

Minden tekintetben. A bizalomnak mindenre kiterjedőnek kell lennie. Bízz abban, hogy nem fog megcsalni, bántani, lopni tőled, kihasználni, hazudni neked vagy pletykálni rólad.

Ha kétségeid vannak a szándékaival kapcsolatban, megkérdőjelezed a magyarázataikat, vagy azon kapod magad, hogy nyomozol utána, az annak a jele, hogy hiányzik a bizalom és egy kapcsolatnak bizalommal kell rendelkezni a boldogulás érdekében. 

Van valaki, aki vár rád, akiben kérdés nélkül megbízhatsz, aki ugyanúgy fog érezni irántad. Soha nem lesz kérdés és nem lesz kétség.

Csak te teszel erőfeszítéseket?

Ha azon kapod magad, hogy mindent megtervezel, megleped, gondoskodsz róla, meghallgatod őt és ezekből te semmit nem kapsz vissza, akkor jobbat érdemelsz.

Könnyen felvállalhatunk egy identitást, amikor kapcsolatban vagyunk. Annyira belemerülünk ebbe, hogy bűntudatot érzünk, ha bármit is kapunk. Ennek oka lehet múltbéli egészségtelen kapcsolatok, az önértékelés hiánya vagy az, ahogy a kapcsolat kialakult. 

Bárhonnan is származzon ez, fel kell ismerned, hogy a kapcsolatoknak adok-kapokra van szüksége és hogy megérdemled, hogy olyas valakivel legyél, akinek szabadon adhatsz és akitől szabadon kapsz is. 

Az adok-kapok mindig jó érzés kell, hogy legyen és el is kell várnotok egymástól. 

Nem teszel semmi erőfeszítést?

Amikor egy kapcsolat szokássá válik, könnyen abbahagyhatjuk a próbálkozást. A kapcsolat nem teljesedik ki. Azért maradunk benne, mert könnyű és félünk újrakezdeni. 

Amikor abbahagyjuk az egymással való próbálkozást, az annak a jele, hogy a kapcsolat lényegtelen és hogy külön utakon kell járnunk, hogy több örömöt és izgalmat találjunk. 

Amikor kielégítő kapcsolatban élsz, erőfeszítéseket akarsz tenni a másikért, mert valóban azt akarod, hogy jól érezze magát. Ha pedig jól érzi magát, te is jól érzed magad.

Ugyanazokat az értékeket képviselitek?

Két teljesen különböző ember furcsa különbségeket fog mutatni az értékekben és a véleményekben is. Ha különböző dolgokat értékeltek, tisztában kell lenned azzal, hogy ennek a kapcsolatnak a működtetése rendkívül nehéz lesz. 

Értékeink belső szinten fontosak számunkra. Szívből jönnek és ők tesznek minket azzá, akik vagyunk. 

Ha mélyen nem értesz egyet partnered cselekedeteivel, döntéseivel és véleményével, az azt mutatja, hogy nem érted, honnan jönnek ezek. Ez a megértés hiánya nézeteltéréseket és konfliktusokat fog okozni, miközben mindketten próbáljátok megérteni egymással a saját nézőpontotokat. A probléma itt az, hogy nem fogod tudni megérteni, mert az értékeitek nem azonosak.

Téged választ?

Úgy érzed, hogy fontos vagy számára? Biztos vagy benne, hogy a melletted áll és támogat? Vagy néha úgy érzed, hogy inkább csak púp vagy a hátán?

A párodnak az egyik legjobb barátodnak kell lennie. Biztosnak kell lenned abban, hogy ott lesz neked, amikor szükséged van rá (és fordítva) és tudnod kell, hogy döntések meghozatalakor általában téged, a boldogságod és a jólétedet választja valaki más helyett.

Ha úgy érzed, hogy pótkerék vagy, akkor nem bánik veled olyan jól, mint ahogy megérdemled, hogy bánjon veled.

Lehetsz őszinte a gondolataiddal, érzéseiddel kapcsolatban?

Lehetővé kell tenni, hogy szabadon kifejezhesd magad anélkül, hogy félnél a párod ítéletétől, attól, hogy nevetségessé válsz vagy attól, hogy kritizálna téged.

Ha sokat kell töprengened, mielőtt beszélsz vele vagy megtartod magadnak az igazi gondolataid és érzéseid, akkor egyre boldogtalanabb leszel és az önbecsülésed is szenvedni fog.

A gondolataid és az érzéseid valósak, bármennyire is ostobának tűnnek. Néhányat át kell dolgozni és néhányat figyelembe kell venni. Ha a párod nem segít ebben, magányosnak fogod érezni magad. 

Vannak hasonló álmaitok a jövőre nézve?

A legtöbben belekeveredünk egy kapcsolatba és reméljük, hogy jó sokáig tart majd. De ha az álmaid és a terveid szöges ellentétben vannak a párodéval, nincs hosszú távú jövőtök. 

Valakivel kapcsolatba lépni, remélve, hogy megváltoztatja az álmait és vágyait, igazságtalan. 

Igen, amikor egymásba szerettek a terveitek megváltozhatnak. Ennek azonban kommunikációval és kompromisszummal járó közös döntésnek kell lennie. Együtt dolgoztok egy olyan terv kidolgozásán, amely mindkettőtök igényeinek megfelel.

Képes vagy élvezni a nélküle töltött időt?

Ha folyamatosan aggódsz azon, hogy mit csinál, amikor nem vagy vele vagy ha soha nem vagytok külön, ez a bizalom hiányát és egy egészségtelen, társfüggő kapcsolatot eredményez. Ha a párod akadályoz abban, hogy a saját életed is éld, az pedig óriási vörös zászló.

Ha sok időt töltesz valakivel, akit szeretsz, bizonyos viselkedések, gondolatok és vélemények összeolvadnak. Egymás kiterjesztésévé váltok. Elengedhetetlen azonban, hogy időt töltsetek egymás nélkül, folytatva a kapcsolatotokon kívüli életet.

Kedveli a családod, barátaid?

Nehéz élvezni egy kapcsolatot, ha a párod nem szereti vagy nem boldogul az életedben lévő többi emberrel. Ugyanez igaz, ha te nem szereted az ő barátait, családját.

Nem lesztek képesek együtt szocializálódni és ez nyomást gyakorol a kapcsolatotokra.

Ha olyan emberrel vagy, akiben megbízol, aki tisztelt téged és aki hasonló értékeket képvisel, mint te, akkor ez nem lesz probléma, mert ha fontos vagy neki, akkor mindenki más is az lesz, aki neked fontos.

Miközben végigfutsz ezeken a kérdéseken, fontos, hogy őszinte legyél magaddal. Ahogy öregszünk, egyre nehezebb lesz találkozni valakivel. Mindannyiunknak van poggyásza a korábbi kapcsolatokból és aggódunk, hogy időt pazarolunk feleslegesen valakire. 

Azért ragaszkodunk egy kapcsolathoz, mert úgy gondoljuk, hogy túl nehéz megtalálni valaki mást, nem érdemlünk jobbat vagy egyszerűen már túl késő. Ezek egyike sem igaz és nem elég jó ok arra, hogy beérd valamivel, amitől legbelül nem vagy boldog.

Ha egy szerető, gondoskodó, egyenlő, kielégítő kapcsolatról álmodsz, ne elégedj meg kevesebbel. Az a személy odakint ugyanezt kívánja.

Régebben arról álmodtam, hogy szerelmes vagyok. Szó szerint álmodtam róla! Arra ébredtem, hogy vajon hol találom meg azt az embert, aki úgy érezné magát, ahogy azt álmomban tettük. 

Megérdemled, hogy valakivel legyél, aki táplál, szeret és támogat. Megérdemled, hogy egy olyan kapcsolatban legyél, amely tele van örömmel, nevetéssel és izgalommal. Megérdemeld, hogy valakivel legyél, aki felé meg tudsz nyílni, mert teljesen megbízol benne.

Ne rendezkedj be! Soha nem fogod megtalálni ezt a kapcsolatot, amíg nem vagy szabad, egyedülálló és nyitott arra, hogy megkapd azt a szeretetet, amelyre méltó vagy.

 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása