Vajon a házasságod túléli az ünnepeket?

2022. október 11. 07:30 - Life Advisor

hazassag_unnepek_tuleles.jpgSzemély szerint mindig is furcsának tartottam, hogy amint az iskolakezdés lecseng, a boltok polcain már megjelennek a csoki mikulások, az adventi kalendáriumok és mindenféle karácsonyi termék. Tény viszont az is, hogy egyre csak közeleg az év vége, kezdődik az ünnepekre való hangolódás, akár akarjuk, akár nem, mindez beszippant minket. Vajon a te házasságod elég erős ahhoz, hogy mindezt átvészelje? Vagy egyike leszel annak a sok párnak, akik az új évben válóperes ügyvédhez fordulnak? 

Hamarosan következik az "év legcsodálatosabb időszaka", ami viszont nagyon stresszes lehet. Ha pedig a házasságod már most a stressz nyomása alatt van, akkor az, amit mostantól az év végéig csinálsz, vagy teljesen tönkretesz mindent vagy épp ellenkezőleg normalizálja a dolgokat. 

Az ünnepek olyanok, mint egy nagyító a kapcsolatunkon. A pénzügyekkel kapcsolatos kérdések, a családdal töltött idő, a bulik, a gyerekek és minden más ez idő alatt óriásit nő, prioritást élvez szinte minden, rengeteg dolgod lesz, mindennek és mindenkinek meg akarsz felelni, rengeteg feladat vár rád, kiemelt fontossággal. Ha a házasságod nem szilárdan a szereteten és a kapcsolaton alapul, lehet, hogy nem éli túl az ünnepi időszakot.

Az, hogy hová teszed az energiád és a fókuszt, meghatározza a kapcsolatod sorsát. Túl sokan tesszük rossz helyre, és a házasság egyedül marad, észrevétlenül a sarokban. Elől vagy középen kell lennie. Nem csak most, hanem egész évben, de most aztán kritikus fontosságú. 

Az ünnepi időszak a legjobb alkalom arra, hogy párként együtt legyetek. A következő legjobb időszak erre, pedig az év többi része. Túl sok pár követi a legkisebb ellenállás útját és megpróbál mindenkinek a kedvében járni, ami viszont túl sok stresszt eredményez. (Rémlik a "Négy karácsony" című film?)

A dolgok általában akkor tetőznek, amikor megjelenik az első unoka. De addigra már megszabták az elvárásokat felénk. Ha csak most kezdjük ezeket beállítani, akkor hasonlóan járunk, mint a Titanic. Túl késő lesz ahhoz, hogy elkerüljük a bűntudat és a sérült érzések katasztrófáját, amelyek biztos, hogy felmerülnek.

Még akkor is, ha sikerül harmóniába kerülni a rokonokkal, lesznek más dolgok, amelyek megbotránkoztathatnak. A pénzügyek az egyik.

Ha van egy terved, hogy mire és mennyit költesz, minimálisra csökkentheted a pénzügyekkel kapcsolatos fejfájást. Képesnek kell lenned olyan beszélgetést folytatni a pároddal, amely olyan megállapodást hoz létre kettőtök között, amelyet mindketten támogattok és eszerint cselekedtek. Ellenkező esetben egyikőtök "megadja magát", de nem követi a megbeszélteket. Mindez pedig csak a neheztelés magját veti el a kapcsolatotokban.

Fontos, hogy feltegyél néhány nehéz kérdést és légy hajlandó őszintének lenni.

  • Mit szeretsz az ünnepekben?
  • Mit szeretnél másképp csinálni?
  • Mi az, amit kötelezően meg kell tenned és miért?
  • Miben vagy hajlandó engedni, hogy ezeket megkapd?
  • Mennyi időt akarsz tölteni a rokonokkal, barátokkal?
  • Milyen ünnepi partikat vagy eseményeket tudsz kihagyni?
  • Kinek akarsz ajándékot venni?
  • Mennyi pénzed van az ünnepekre?

Az első lépés, hogy te és a párod egyedül válaszoljatok a fenti kérdésekre. Ezután pedig beszéljétek meg a válaszaitokat. Találjátok meg a közös nevezőt és innen induljatok. Mindig legyél hajlandó válaszolni arra, hogy miért fontos neked valami? (Például a fa illata miatt, élő fenyőfát szeretnél, mert ez hoz téged ünnepi hangulatba.)

A legfontosabb, hogy mérlegeld az egyes döntések házasságodra gyakorolt hatását. Összehoz, vagy messzebbre taszít titeket egymástól? Ha az utóbbi, akkor további beszélgetéseket javaslok. Az ünnepek minden évben eljönnek. A házasságod? Csak egyszer az életben.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása