3 módszer, amivel a túl sok szeretet szakításhoz vezethet

2022. augusztus 28. 07:30 - Life Advisor

tul_sok_szeretet_szakitas.jpgVannak, akik szerint a nők képesek "túl sok szeretetet" adni, de valójában ez olyas valami, amelyet férfi és nő is egyaránt képes megtenni, csupán a személyiségük függvénye, hogy mennyire. Ha empatikus, érzelmes és romantikus ember vagy, akkor valószínűleg túlságosan is képes vagy szeretni. Néhány dolog, mint például az emberektől való elhatárolódás, a családdal való rossz kapcsolat, a depresszió és a mentális betegségek azt eredményezhetik, hogy a szereteted mérgezővé válik. 

A mesék, rajzfilmek, filmek azt tanítják nekünk, hogy miközben szeretünk valakit, mindent meg kell adnunk, amit csak tudunk. Állandóan a párunk kell, hogy járjon a fejünkben, minden időnket és tényleg mindenünket neki kell adnunk. 

A művészet és az irodalom azt is megtanítja nekünk, hogyan áldozzuk fel magunkat azért, hogy boldogok legyünk a szerelemben. Például: "Minden embernek változnia kell, ha együtt él valakivel és hasonlítanunk kell egymásra." vagy "Mindannyiunknak meg kell változtatni a szokásainkat, amikor együtt vagyunk valakivel.".

Ezek a kifejezések nagyon jól illusztrálják, hogy a tömegkultúra hogyan tanítja meg nekünk, hogy mennyire el kell keverednünk egy másik ember életével és sorsával, ha belekezdünk egy kapcsolatba. Ez az "együttműködés" azonban mindig rossz következményekkel jár. Valójában önmagad teljes elvesztéséhez, az érdeklődésed elvesztéséhez majd pedig a szakításhoz. Hogyan történik mindez?

1. Valaki árnyékának lenni

Miközben szerelmesek leszünk, túl sok dopamint kapunk, ami megnehezíti számunkra, hogy érzelmek nélkül gondolkodjunk és mindent "csak a szívünkkel" érzékelünk. Tehát minden apróság túl sok boldogságot és túl sok fájdalmat okoz nekünk, minden szót komolyan veszünk és szerelmünket és teljesen tökéletesnek látjuk.

Ha valami tökéleteset találunk, akkor ezt a tökéletességet magunkban tükrözzük. Ez a szocializáció egyik fő jellemzője. Lemásoljuk, amit másokban szeretünk és megpróbáljuk a saját életünkbe beépíteni. Azonban, ha túl sok dopamin van a szervezetünkben és teljesen "elveszünk" valakiben, túl sok mindent másolhatunk le valakiről:

 • preferenciák a művészetben (zene, filmek)
 • a beszéd stílusa és kultúrája
 • gasztronómiai és sportolási szokások
 • munkarend

Lehet, hogy ez jó, de csak akkor, ha kombinálod a saját szokásaiddal, mivel fordítva, az illető személy árnyékává válasz, egyre inkább eltévedsz, kockáztatsz, majd rájössz, hogy nem találod önmagad. A másik fél pedig azt gondolja majd, hogy mivel képes vagy látni és megérteni mindazt, ami körülötte zajlik, hogy csak a szeretője vagy:

 • Félni fog, hogy elvesztetted magad, amire rájössz majd és szakítasz vele, mert újra meg akarod találni önmagad
 • Túl nárcisztikusnak foga érezni magát, hogy annyire menő, hogy az egész életét másoltad és inkább olyas valakit fog keresni maga mellé, aki ennyire nem megszállott.

Olyan emberekkel akarunk randizni, akik valódinak vesznek minket és valódinak látnak minket az előnyeikkel és hátrányainkkal együtt. A megszállottság vakság. A vakság félelemhez és érdeklődésvesztéshez vezet. Emlékezned kell arra, hogy azért szerettek téged, aki vagy.

2. Személyes határok elvesztése

Lehet, hogy nem vagy teljesen megszállottja az illetőnek. Gyakrabban fordul elő viszont, hogy mozgatjuk a személyes határainkat, kifogásokat keresünk, kizárunk bizonyos dolgokat a saját szabályainkból és elveinkből.

Mindig kicsiben kezdődik, például a párod arra kér, hogy ne vedd fel többé a kedvenc pólód. Normális emberként azt gondolod, hogy "hm, ez csak egy póló, hát akkor nem veszem fel többet.". Aztán hirtelen azon kapod magad, hogy egyre több kompromisszumot kötsz. Íme egy-két sarkalatos pont, amire figyelj: 

 • Munkával kapcsolatos kérdések - soha ne hagyd, hogy az emberek saját akaratod nélkül megváltoztassák a munkahelyi szokásaidat vagy a rutinod.
 • Személyes költések - ha te magad keresed meg a pénzt és olyan dolgokra pazarolsz, amelyek teljesen haszontalanok, de tetszenek, ez a személyes választásod és akaratod, amelyet nem kell megváltoztatnod.
 • Családi kapcsolatok - soha ne engedd, hogy mások befolyásolják a családoddal, barátaiddal való kapcsolatod, ez csak rád és a családodra, barátaidra tartozik.

Ezeket a dolgokat figyelembe kell venned és soha nem szabad megengedni, hogy más valaki beleszóljon, mert ez csak a kezdet lesz. Amint a párod hozzáér a határaidhoz és te ezeket a határokat a párod miatt megváltoztatod, a játék elkezdődött és rájössz, hogy egyre több probléma üti fel a fejét, egyre több határt kell megváltoztatnod és végül: 

 • a párod veszekedni fog veled, mert már nem azt csinálod, amit ő szeretne, te tiltakozni fogsz és szakítatok
 • a párod teljesen megváltoztat téged és azt mondja: "Drágám, már nem tudom, ki vagy valójában."

Lehet, hogy a határaid kitolásával és megváltoztatásával a párodnak akarsz kedveskedni, de mindig legyen egy határ a párod felé adott szeretet és az önmagad számára adott szeretet között.

3. Túl sok fájdalom

A túl sok szeretet sok érzelmet ad nekünk, általában a dopamin és az endorfinok forrása a szeretet. A kezdetektől fogva érezzük őket, mert szerelmesek vagyunk. Idővel egyre kevesebb dopamin lesz és elkezdünk harcolni, hogy újra megtapasztalhassuk ezt az óriási dopamin és endorfin doppingot. Így hozhat nekünk túl sok fájdalmat a túl sok szeretet.

Csak azért, mert szeretünk valakit:

 • minden szavát komolyan vesszük, minden cselekedetét személyeskedésnek tekintjük
 • minden veszekedést a világ végének értékelünk
 • újra és újra félünk a konfliktusoktól, vitáktól, veszekedésektől

Az ilyen reakciók mérgezővé tehetik a szerelmet mindkettőtök számára, és ebben a helyzetben a párod valószínűleg: 

 • szakít veled, mert normális emberként boldoggá akar tenni téged és jobb életet akar számodra
 • szakít veled, hogy elkerülje a stresszt.

Mint látható, minden helyzetben a túl sok szeretet túl sok fájdalmat eredményez, természetesen szeretetet is, de mégis. Ez a személyiség teljes elvesztéséhez vezethet és eltünteti a személyes határainkat. A túl sok szeretet érzése veszélyes a normális és egészséges kapcsolatokra, ezért a másik emberre egyszerű élőlényként kell tekinteni. Nem Isten, nem eszménykép! Csak valaki, akivel találkoztál és szereted. Ne vegyél mindent túl komolyan és mindig koncentrálj magadra, mert csak ezek a dolgok vezetnek egészséges kapcsolatokhoz. 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása