5 gyakori hiba az állásinterjún, amit ne kövess el (újra)

2022. augusztus 17. 07:30 - Life Advisor

interju_hibak.jpgGratulálok! Ha már az interjúig eljutottál, jó esély van arra, hogy a cég, amelyhez jelentkeztél komolyan érdeklődik irántad. Az önéletrajzod felkeltette a figyelmüket, túljutottál a telefonos interjún, most pedig itt az ideje, hogy lenyűgözd őket a személyes jelenléteddel. Az interjúk izgalmas lépést jelentenek a kiválasztási folyamatban és vitathatatlanul a legnehezebbek is az egész álláskeresés során. Az interjúk gyakorlatot igényelnek. Van egy sor gyakori interjúkérdés, amelyeket valószínűleg fel fognak tenni neked és néhány alapvető irányelv is tapasztalható egy-egy interjú közben. Nemcsak az érdemeid alapján ítélnek meg, hanem a felkészültséged, a viselkedésed és a gondolkodási képességed alapján is. 

Már maga az interjú gondolata is hátborzongató lehet egyesek számára, pedig egy kis felkészüléssel és higgadtsággal, magabiztos fellépéssel lehetsz jelen, tudva, hogy a pozíció már a zsebedben is van.

Bár a korábbi interjú tapasztalataid már nem tudod megváltoztatni, de jól összeszedett interjúkérdésekkel és válaszokkal befolyásolhatod az interjúztató rólad alkotott képét. 

A legrosszabb, amit tehetsz, hogy elköveted bármelyik gyakran felmerülő hibát az interjú során. A potenciális munkáltatók újra és újra tapasztalják ezeket, én pedig remélem, hogy ez a poszt segíteni fog neked abban, hogy kivétel legyél és ne hibázz.

1. Nem nézel utána a cégnek

Ha már az interjúig eljutottál valószínűleg végeztél egy kis kutatást a potenciális munkáltatóddal kapcsolatosan. Most itt az ideje, hogy mélyebbre áss és úgy tanulmányozd a céget, mintha vizsgára készülnél. 

A munkáltatónak kötelessége megkérdezni, hogy mit tudsz a cégről és ha kevésbé gyakori választ hallanak tőled, azzal jó benyomást fogsz tudni kelteni.

Ismerd meg a lehetséges új pozíciód, a felső vezetés történetét, a cég történetét. Ha van egy ritka munkahelyi gyakorlatuk, mint a jóga szerda, akkor dobd be a jóga iránti szereteted. (Mármint akkor, ha tényleg szereted, nehogy olyan beszélgetésbe keveredj, amiből aztán nem tudsz jól kijönni.)

Nézz utána olyan sok hely, amennyire csak tudsz a cégnek. Nézd meg a weboldalukat, külsős oldalakat, blogokat stb.

2. Nem készülsz fel a gyakori interjúkérdésekre

Minden munkáltató más és más, de van néhány gyakori kérdés, amelyek biztosan felmerülnek valamilyen formában.

Legyen határozott és szilárd válaszod a "Tudnál mesélni magadról?" kérdésre.

Ne hagyd ki ennek a kérdésre adott válasz gyakorlását csak azért, mert úgy gondolod, hogy könnyű. Valószínűleg megkérdezik tőled azt is, hogy miért vagy alkalmas erre a munkára. Neked kell megmutatnod, hogy megvannak a képességed az adott pozícióhoz és hogy mivel tűnsz ki a többi interjúalany közül. 

Mik az erősségeid / gyengeségeid? Hogyan kezeled a munkahelyi stresszt? Hol látod magad 5-10 év múlva? Ezek mind olyan kérdések, amelyek újra és újra előszeretettel előkerülnek az interjún.

3. Rossz véleményed van az előző munkahelye(i)dről

Semmi sem lehet nagyobb vörös zászló, mintha az előző munkahelye(i)d ócsárolod. Ne légy az az illető, aki úgy tűnik, hogy nem tud boldogan távozni egy cégtől. 

Senki sem akar felvenni valakit, aki folyamatosan hidakat éget, ráadásul kockázatos felvenni valakit, aki csak negatívan beszél a korábbi munkáltatójáról, mert jó eséllyel velük is megcsinálod majd, ha távozol a cégtől. 

Még akkor is, ha az utolsó munkád maga volt a pokol, rossz volt a fizetésed stb. próbáld meg nyugodtan elmagyarázni a helyzetet és lépj tovább.

A "bár az utolsó munkám megtanított arra, hogy nem élvezem a mikromendzsmentet, mindez azt is megmutatta, hogy nagyon élvezem az önálló munkát és ezért hálás vagyok" sokkal jobban hangzik, mint a "az előző főnököm egy bunkó volt és mindig minden lépésemet felügyelte". 

4. Rossz testbeszéd

Mindenki ideges egy interjú miatt. Lehet, hogy azt látod, hogy a többiek, akikkel együtt várakozol az interjúra, totál magabiztosak, de belülről éppúgy izgulnak, mint te. A különbség? A magabiztos testbeszéd. Amint belépsz az épületbe, emeld magasra a fejed, húzd ki magad. Nemcsak az interjúztatóra gyakorolt benyomásod számít, hanem a recepciósra és más alkalmazottakra gyakorolt benyomásod is. Legyen határozott a kézfogásod és nézz mindenkinek a szemébe. Ülj egyenesen és ne felejts el lélegezni. :) 

5. Nem készültél kérdésekkel

Az interjúztató mindig felteszi neked a kérdést az interjú végén, hogy neked van-e bármi kérdésed, amit szeretnél tudni. Győződj meg róla, hogy igenis van néhány kérdés a tarsolyodban, még akkor is, ha minden kérdésedre választ kaptál, találj ki egy másikat. 

Ebben a posztban 10 remek kérdést gyűjtöttünk össze >>>

Itt pedig elolvashatsz 6 dolgot, amit SOHA ne mondj egy állásinterjún >>>

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása