Vágy vagy szerelem? Így ismerheted fel a különbséget.

2022. augusztus 11. 07:30 - Life Advisor

vagy_szerelem_kulunbseg.jpgA szíved gyorsabban ver, amikor meglátod őt, minden pillanatban rá gondolsz, amikor nem vagy vele. Szerelmes vagy abba a személybe, aki iránt így érzel vagy ez a vágy érzése? Ha elmondod valakinek, hogy szereted, az egy másik szintre emelheti a kapcsolatod, ezért hasznos, ha megnevezed azokat az intenzív érzéseket, amelyeket átélsz. Néha nehéz felismerni a különbséget a szerelem és a vágy között és bár a szerelem és a vágy lefedhetik egymást, a kettő nem ugyanaz.

Mit jelent valójában a szerelem és a vágy?

Először is határozzuk meg a szerelem és a vágy fogalmát, hogy alapszinten megértsük a jelentésüket. A szerelem (részben) úgy határozható meg, mint csodálaton, jóindulaton vagy közös érdeklődésen alapuló vonzalom, meleg ragaszkodás, lelkesedés vagy odaadás. 

Eközben a vágy általában intenzív, féktelen szexuális vágyként vagy intenzív vágyakozásként határozható meg. Kíváncsi vagy melyiket tapasztaltad már meg? Ha soha nem voltál szerelemes, nehéz lesz megtudnod, valamint, ha a kapcsolatodban vannak zavart helyzetek, akkor az érzéseid homályosak lehetnek.

Különösen akkor, ha az emberek fiatalabbak és nincs élettapasztalatuk, az első, úgynevezett "szerelmük" valójában egy nagyon kéjes kapcsolat lehet. A tapasztalat hiánya miatt később úgy érezhetik, hogy ez a fajta elsöprő vonzalom a szerelem, nem pedig a biológiai érzésekben gyökerező vonzalom. 

Bontsuk most ketté tehát a vágyat és a szerelemet a jobb megértés érdekében. 

A vágy 9 jele

1. Megszállott gondolataid vannnak

Folyamatosan erre a személyre gondolsz. Elképzelsz különböző helyzeteket, visszajátszod a pillanatokat és ez ismétlődik benned újra és újra.

2. Mindig a közelükben akarsz lenni

És bár nem üldözöd őket - és ne is tedd - minél többször velük akarsz lenni. Kvázi úgy érzed, hogy nem tudsz betelni velük.

3. Azt hiszed, tökéletesek

Hibák? Milyen hibák? Úgy gondolod, hogy ez a személy tökéletes számodra. Nem veszel tudomást azokról a tulajdonságokról, amelyek esetleg nem passzolnak hozzád. (Sokszor így idealizálunk valakit, aki teljesen rossz egyébként számunkra.)

4. Nem igazán ismered őket, de vágysz rájuk

Mi a legnagyobb elért eredményük? Mi motiválja őket? Mik a céljaik? Gőzöd nincs a részletekről, de vágysz arra az illetőre. Ezért nem szabad valakivel szupergyorsan összeházasodni, mert olyan dolgok is előkerülhetnek, amelyeket annyira nem fogunk szeretni, ha majd egyszer lekerül a "rózsaszín szemüveg" rólunk.

5. A szexuális vonzalom rendkívül erős

Vele akarsz lenni, szexelni akarsz vele, testiséget akarsz tapasztalni minél hamarabb, minél többször. Amikor pedig személyesen meglátod...WOW!

6. Nem látsz tisztán

Vágysz ugyan a társaságukra, de zavartnak is érezheted magad, mert gőzöd nincs mit is akarsz tőle valójában.

7. Olyan vagy, mint egy vadász

Elkapni akarod az illetőt. De mi történik, ha sikerül? Mellesleg, ha hajlamos vagy folyamatosan elkapni majd elengedni az embereket, az nem menő, sőt kegyetlen is lehet. Hagyd abba! Randizni járj, ne vadászni.

8. Nem érzed magad elfogadva

Talán néha kényelmetlenül érzed magad vagy félsz igazán önmagad lenni, ezért korlátozod, hogy mit osztasz meg a kiszemelt személlyel és te döntöd el, hogy mit láthat meg belőled.

9. Minden rólad szól

Az a lényeg, amit te akarsz és nem vagy hajlandó kompromisszumokra. Nem akarod a másik ember magad elé helyezni és nem is tiszteled egész emberként.

A szerelem 9 jele

1. Kedves gondolataid vannak

Szeretettel gondolsz erre a személyre, megmosolyogtat, de semmiképpen sem vagy megszállott.

2. Szereted a társaságukat, kiegyensúlyozottan

Még mindig életed az életed, de felragyogsz, amikor meglátod őket.

3. Látod és elfogadod a hibáikat

Tudod, hogy nem tökéletesek és ez így van rendjén. Elfogadod a furcsa zoknigyűjteményüket vagy az ostoba nevetésüket. 

4. Megérted és még ezután is szereted őket

Tudod, hogyan hatott rájuk a múltjuk. Látod, mi teszi őket boldoggá és szomorúvá. Megvan a teljes kép és ezt értékeled.

5. A vonzalom megvan, de nem ez az egyetlen

Igen érzed a szexuális vonzalmat, de nem csak ez dominál a kapcsolatotokban. 

6. Tisztán látod a dolgokat

Lehet, hogy van néhány probléma, de nyugodtan kezeled ezeket. Nem érzed magad félrevezetve vagy zavartnak és a dolgok inkább nyugodtnak, mintsem kaotikusnak tűnnek.

7. Elégedett vagy a kapcsolattal és tovább szeretnéd építeni, ami kettőtök között van

Ez nem játék. Élvezed a randizást, az ismerkedést, de egyúttal tanulsz is erről a személyről és olyan terveket készítesz, amely mindkettőtök számára előnyös.

8. Elfogadottnak érzed magad

Az illető tud minden őrült, gyerekkori kalandodról, látták milyen az, amikor kicsit "rendetlen" vagy. Ő ezt elfogadja, te pedig biztonságban érzed magad. Meg mered mutatni ki vagy teljes valójában.

9. Magad elé helyezed a másikat

A szerelem empátiát és áldozatot követel. Azon dolgozol, hogy a másik ember életét is javítsd.

Melyek a legfontosabb különbségek a vágy és a szerelem között?

Amikor a vágy érzése merül fel valakivel kapcsolatban, valójában nem is ismered őt, ezért ráhúztál egy kitalált történetet, hogy ki is ez az illető valójában. Az igazi szerelem akkor történhet meg, ha időt töltesz egy személy megismerésével és egy mélyebb kötődés kialakításával. 

A szerelemben nem aggódsz amiatt a kép miatt, amelyet ennek az illetőnek mutatsz magadról.

A hosszú távú kapcsolatokban sok mindenen mentek együtt keresztül. Bár van egy korai szakasz, amikor intenzív vonzódást és sóvárgást tapasztalhatsz, az emberek túlnyomó többsége hat hónap és két év között érzi azt, hogy a vágy elmúlt.

Még egy dolog a vágyról: a hangsúly a jelenlegi megszállottságon van és bár a vonzalom lehet az oka annak, hogy kezdetben üldözöl valakit, ha vágyat érzel (a szerelemmel szemben), nem látod a hosszú távú jövőt, mert a fizikai vonzalomra összpontosítasz.

Egyes férfiak szeretnek egyik személyről a másikra ugrálni és azt gondolhatják, hogy majd így fognak találni valakit, aki iránt hosszú távon is vágyaz éreznek, de ez problémás lehet. Lehet, hogy eldobnak egy olyan kapcsolatot, amely teljesen jó lehet számukra, mert az a hamis elképzelésük, hogy a pillangók a gyomorban örökké tartanak vagy felmerül bennük az, hogy ha komolyabb lépéseket tennének, a kapcsolat megszakadna, így az egész csak "fölösleges" cselekvés lenne.

Tehát ha átgondolod, hogy vágyat vagy szerelemet érzel-e, tudd, hogy a kapcsolatoknak lesznek hullámvölgyei. Ha pedig nem tudod, hogy mit érzel, lelassíthatsz és átgondolhatod, hol tartasz. Például lehet, hogy most vágyat érzel és talán szerelem lesz belőle. A lényeg, hogy ne vezesd félre a másikat.

Ha megtanulod a különbséget, legalábbi ismerni fogod a vágy és a szerelem jeleit, amivel jobban fel tudsz készülni arra, ha beleesel az egyikbe vagy a másikba.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása