Hogyan építs bizalmat egy párkapcsolatban?

2022. augusztus 05. 07:30 - Life Advisor

bizalom_kapcsolat.jpgMilyen gyakran hallottad már, hogy valaki azt mondja, hogy nem bízik a párjában? Vagy talán már te magad is mondtad ezt. Ha bizalmat akarsz építeni a kapcsolatodba, akkor magaddal kell kezdened. Szerinted mi a bizalom? Valami természetes vagy valami olyasmi, amit ki kell érdemelni? Ha ki kell érdemelni, hogyan lehet megszerezni? A bizalmat gyakran összecserélik az önbizalommal, pedig az éremnek két oldala van. Önbizalom, amikor hiszel abban, hogy sikeres leszel valamiben, míg a bizalom az a hit, hogy valaki más sikeres lesz valamiben. Amikor bizalmat építesz valakivel, megmutatod neki, hogy törődsz a befektetett munkájával. Így alakul ki egy olyan kapcsolat, ahol mindkét fél úgy gondolja, hogy számíthatnak egymásra. Bizalom nélkül a kapcsolatokban feszültségek lesznek vagy akár teljesen megszakadhatnak.

1 lépés: Légy őszinte!

Ha kapcsolatokról van szó, az őszinteség a legjobb taktika. Nehéz boldognak lenni valakivel, ha úgy érzed, hogy folyamatosan hazudsz vagy titkolsz valamit előle. Az őszinteség nem mindig könnyű, de hosszú távon megéri.

A kapcsolatok fontosak az életünkben. Az összetartozás érzését adják számunkra, érzelmi támogatást nyújtanak és segíthetnek nekünk abban, hogy fejlődjünk. Viszont megvan a lehetőségünk arra is, hogy stresszt és fájdalmat okozzanak.

Ha nem gondoskodunk a kapcsolatainkról, akkor végül a kapcsolataink elkezdenek hanyatlani, ha pedig nem teszünk erőfeszítéseket, akkor nem fognak sokáig tartani.

Ha őszinték vagyunk a partnereinkkel, az egyik módja annak, hogy gondoskodhassunk egymásról és egészséges kapcsolatunk legyen. Az őszinteség egyik módja pedig, hogy nyíltan kommunikáljunk arról, hogy mire van szükségünk a kapcsolatban és mit akarunk belőle kihozni, még akkor is, ha ezt időnként nehéz megmondani.

Gyakran hallhatjuk, hogy az őszinteség a legjobb taktika. Ez minden kapcsolatra alkalmazható, legyen szó barátokról, családtagokról stb. Ha őszinte vagy a pároddal, az segíthet a bizalom és az intimitás kiépítésében.

Vannak, akik félnek az őszinteségtől, mert attól tartanak, hogy partnerük már nem akarja őt vagy, hogy teljesen vége lesz a kapcsolatuknak. Fontos tudni, hogy az őszinteség nem mindig jelent rossz híreket. 

Az őszinteség pozitív eredményt hozhat létre, például jobban és mélyebben megértheted a párod igényeit és vágyait.

Előfordult már veled, hogy azért hazudsz a párodnak, hogy elkerülj valami konfliktust?

Ez elég gyakori, azonban nagyon káros lehet a kapcsolatotokra. 

Ahhoz, hogy a kapcsolat működjön, az őszinteség kulcsfontosságú. A hazugság bizalmatlanságot teremt, ami érzelmi távolságtartáshoz majd végül a kapcsolat végéhez vezet.

Ha azon kapod magad, hogy hazudsz a partnerednek, állj meg és gondold át, miért csinálod. Szinte 100%, hogy van valami, amivel foglalkoznod kell a kapcsolatodban. 

A kapcsolatok bonyolultak és sokszor nehéz tudnunk, hogyan is kezeljünk bizonyos helyzeteket. Egy dolog viszont biztos, ha kapcsolatban vagy, hazudnod nem szabad.

2 lépés: Legyen nyitott a gondolkodásod

Fontos, hogy nyitottak legyünk a más emberekkel való kapcsolatainkban. Ennek az az oka, hogy nem tudjuk, mit hoz a jövő és lehet, hogy kompromisszumokat kell kötnünk. 

Lehet, hogy egyikőtök számára mondjuk adódik egy új munkalehetőség, ami költözéssel jár, de egyikőtök nem akar költözni. Ebben az esetben fontos a kompromisszum és egy olyan megoldás létrehozása, amely mindkettőtök számára megfelelő.

Ha egyikőtök nem nyitott, akkor az vitához vagy ami még rosszabb, szakításhoz vezethet.

Fontos, hogy nyitott legyen a gondolkodásod. Ez azt jelenti, hogy nem szabad csak egy módszerhez ragaszkodni, ha a dolgok elvégzéséről van szó. Hajlandónak kell lenned megismerni más lehetőségeket, nézeteket stb. 

Továbbá fontos még az is, hogy ne ítélkezz valaki felett, mielőtt megismernéd. Ha sikeres kapcsolatot akarsz, nyitottnak kell lenned és mindent meg kell próbálnod, hogy ne ítélj meg másokat a megjelenésük vagy a múltbéli cselekedeteik alapján. 

A nyitottság első lépése az, hogy hajlandóak legyünk meghallgatni a másikat. Ítélkezés nélkül, beleszólás nélkül és mindenféle cáfolat vagy akadékoskodás nélkül. 

A második lépés az, hogy hajlandó legyél megváltoztatni a véleményed az emberekről, a hiedelmekről és arról, hogyan éled az életed. 

Harmadszor, ez azt jelenti, hogy hajlandó vagy valaki más helyébe képzelni magad. Így képes leszel az ő szemszögéből látni a világot és jobban megértheted a nézőpontját egy adott kérdésben vagy témában. 

Nem szabad félnünk attól, hogy kilépünk a komfortzónánkból és valami újat próbálunk ki. Nem szabad hagynunk, hogy a múlt diktálja a jövőnket. 

Vannak, akik nem nyitottak a kapcsolataikban. Nem akarnak megnyílni mások előtt vagy kipróbálni valami újat. Mindent ugyanúgy akarnak és ez az, amiben elakadnak. Semmi sem változik, mert félnek a változástól. 

A nyitottság azt jelenti, hogy nincsenek előítéleteid valamiről és hajlandó vagy más szempontokat is figyelembe venni. Így tanulunk a hibáinkból és elkerüljük, hogy megismételjük őket.

3. lépés: Átlátható kapcsolat

A kapcsolatok fontosak és világosnak kell lenniük. Azaz, tudatnunk kell az emberekkel, hogy mit várunk el tőlük és mit várhatnak el tőlünk. 

Nyitottnak kell lenünk a szándékainkkal kapcsolatban. Ez segíteni fog nekünk abban, hogy bizalmat és tisztelet építsünk, amellyel aztán elvezet minket a szerelem csodálatos érzéséhez. 

Fontos, hogy átlátható és világos legyen a kapcsolatotok. Ez nem csak az érintett embereknek jó, hanem lehetőséget nyújt másoknak, akik ugyanabban a helyzetben vannak, mint te, hogy tanuljanak a hibáidból és ne kövessék el újra őket.

Mindez nehéz lehet, mert lehetnek olyan részei annak, akik vagyunk, amelyekről nem szeretnénk, ha bárki tudomást szerezne. Pedig épp ez a fajta nyitottság és őszinteség segítene jobb kapcsolatot kialakítani a párunkkal. 

Ebben viszont mindketten "bűnösök" vagyunk, mert hazudunk arról, hogy mit szeretünk vagy mit nem, mit akarunk és mit nem és nem mondjuk el, hogy érezzük magunkat. 

Fontos, hogy világosan kommunikáljunk a kapcsolatunkban, mert nem fogod megkapni, amit akarsz. Ne félj elmondani az embereknek, hogy mit érzel. 

Mindannyian különböző igényekkel és vágyakkal rendelkezünk. Fontos, hogy ezeket a dolgokat nyíltan megbeszéljük a párunkkal, hogy mindketten ugyanazon az oldalon álljunk. 

Záró gondolatok

A bizalom minden egészséges kapcsolat alapja. Idővel és erőfeszítéssel felépíthető, de egy pillanat alatt össze is omolhat. 

Ahhoz, hogy bizalmat építs ki a pároddal, olyan dolgokat kell tenned, amelyek megmutatják neki, hogy törődsz vele és befektetsz ebbe a kapcsolatba. Légy őszinte! 

Annak érdekében, hogy bizalmat építs ki nyitottnak kell lenned, következetesnek kell lenned a gondolataiddal, szavaiddal és a cselekedeteiddel is. Fontos, hogy megoszd az érzéseid és a gondolataid azzal a személlyel, akivel kapcsolatban vagy. 

Két ember kapcsolata olyan dolog, amit nem lehet erőltetni vagy irányítani. Csak akkor növekedhet és fejlődhet a kapcsolatotok, ha mindketten hajlandóak vagytok dolgozni rajta.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása