Hogyan engedd meg, hogy valaki szeressen téged

2022. július 30. 07:30 - Life Advisor

intimitas_megengedese.jpgAz intimitás egyenesen rémisztő lehet. Az elmúlt években több tucat ügyfelem volt, akik a félelem érzésével azonosították azt, hogy valaki érzelmileg is megérinthesse őket. Féltek attól, hogy valaki a közelükbe kerül, hogy valaki megvigasztalja őket, féltek lehajtani a fejüket a párjuk vállára, mellkasára, mert a fejükben lévő "mi lesz, ha?" egy pillanatra sem adott nyugalmat számukra. Néhány szörnyű szakítás személyes túlélőjeként ez a fajta intimitás elleni tartózkodás teljesen logikus számomra. Elménk mindent megtesz annak érdekében, hogy elkerüljük a múltbéli fájdalom megismétlődését. Ha a fejedben lévő forgatókönyv azt mondja neked: "Emlékszel, amikor utoljára megnyíltál valakinek? Nem végződött valami jól." akkor természetes módon vonakodni fogsz attól, hogy bárki előtt megnyílj. De muszáj!

Az érzelmi kiteljesedéshez és a párkapcsolathoz meg kell tanulnod, hogyan engedd be az embereket az életedbe.

Lehetsz bármennyire egészséges, gazdag, személyiségileg tökéletes, ez egész egy forintot sem ér, ha az embereket mindig kizárod az életedből. 

Talán egy rettenetes szakításon vagy túl. Talán valaki megcsalt téged. Talán nem érezted jól magad a pároddal. Most pedig félsz beengedni valakit az életedbe.

Ha a sebezhetőséget választod és hagyod, hogy valaki olyannak lásson, amilyen vagy, akkor jutalmul kapod a kiteljesedést, az örömöt, a kreativitást és a boldog párkapcsolatot.

Íme 3 módszer, amivel megengedheted, hogy valaki szeressen téged

1. Ismerd az érzelmi mintáid

Mindenkinek vannak érzelmi mintái, de kevesen ismerjük őket.

Lehet, hogy elvált szülők gyereke vagy. Lehet, hogy valaki összetörte a szíved. Lehet, hogy a szüleidnek olyan tökéletes a házassága, hogy félsz, nem tudsz megfelelni nekik. 

Bármi is rejlik az érzelmi múltadban, jó esély van arra, hogy ezek közül blokkol téged valami a jelenben.

Gondolataink és hiedelmeink nagy részét a tudatalatti elménk működteti. Körülbelül úgy néz ki, mint a "jéghegy-effektus". Tisztában vagy a jég 10%-val, amely a víz felett látható, de a valóságban a jég 90%-a nem látható, mégis ez irányítja az életed.

Az érzelmi mintáid felderítéséhez érdemes szakértő segítséget igénybe venni. Legyen szó egy érzelmileg képzett szakemberről, terapeutáról vagy coachról, a helyzeted külsős személyként történő szemlélése a leghatékonyabb módja annak, hogy megnézd, mi az, ami valójában az érzelmi életed irányítja, működteti.

2. Kommunikáció

Miután rájöttél, mint mondanak neked a félelmeid és az érzelmi mintáid, mindenképpen közöld ezt a pároddal. 

Kommunikáld már a kapcsolat elején és időnként újra és újra felhozva, hogy amikor a "dolog" felmerül, az ne legyen akkor meglepetés, így mindketten úgy fogjátok érezni, hogy jobban irányíthatjátok a helyzetet.

Ha túl nehezen használsz szavakat, találjatok egy jelet, ami világosan mutatja mindkettőtöknek, hogy téged most bizonytalanság, félelem stb. tölt el és szükséged van a párodra, hogy szeressen / türelmes legyen / adjon neked időt, hogy ezt feldolgozd stb. 

Nincs kőbevésett szabály arra, hogy milyennek kell lennie az intimitásnak, ezért találd ki a saját terveid, amely mindkettőtök számára megfelel. 

Törekedjetek arra, hogy szakértői legyetek annak, hogy úgy szeressétek egymást, ahogyan arra mindkettőtöknek szüksége van. 

3. Hagyd, hogy akkor szeressenek, amikor a legnagyobb szükséged van rá

Lesznek esetek, amikor a félelmed/bizonytalanságod előjön és el akarod tolni magadtól a párod. 

Ehelyett, hagyd, hogy a párod segítsen neked, amikor a leggyengébbnek érzed magad, ők ugyanis át akarnak segíteni a régi fájdalmaidon. 

Ha felmerül benned a gondolat, hogy "Ha hagyom, hogy a párom gyengének lásson, akkor rájön, hogy mennyire nem vagyok méltó a szeretetére és elhagy engem." akkor jobb, ha tudod, hogy ez teljes mértékben negatív és haszontalan. 

Egy igazi, harmonikus, boldog kapcsolatban ugyanis ez a gondolat jön elő ebben a helyzetben: "Elmondhatom a páromnak, hogy segítségre van szükségem és szeretném, ha ő segítene és megengedem magamnak és neki is, hogy segítsen."

A párodat nem fogja "kikapcsolni" a gyengeséged pillanata. Valójában, ha megengeded neki, hogy ebben az állapotban lásson téged, megbízhatóbbnak és sokkal közelebb fogja érezni magát veled. Szóval engedd csak meg, hogy szeressen, így te is és a kapcsolatotok is profitálni fog ebből. 

Miért olyan ijesztő az intimitás?

Amire a legjobban vágyunk, attól gyakran félünk.

Azt akarod, hogy valaki mélyen szeressen és teljes mértékben lásson téged, hogy már ránézésre is olvasson a gondolataiból, de félsz attól, hogy amikor rájön azokra a dolgokra, amelyeket eddig magadban rejtegettél, akkor nem fog neki tetszeni, amit lát és elhagy téged. 

De ahogy a bátorság arról szól, hogy a félelmeid ellenére cselekszel, az igazi intimitás abból fakad, ha hagyod, hogy valaki a fenntartásaid ellenére is szerethessen téged. 

Mindenki szembesül a félelemmel, amikor valakit beenged az életébe. Akik tagadják ezt az érzést, hazudnak. 

A szeretet mindig kockázatot jelent. De megkockáztathatod, hogy hagyod, hogy valaki olyannak lásson, amilyen vagy, vagy megkockáztathatod, hogy soha nem fogod megtapasztalni az igazi intimitást.

Ha nem mersz megnyílni és nem követsz el hibákat, akkor örökké felfogod tenni magadnak a kérdést: "Mi lett volna, ha megpróbáltam volna? Ki szeretett volna engem? Ki lehettem volna, ha megteszem magamnak azt az extra lépést, hogy megengedem, hogy valaki szeressen?"

Szóval vegyél egy mély lélegzetet, merj megnyílni mások előtt, mondd el a párodnak, mire van szükséged és engedd meg, hogy ezt megkapd tőlük. 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása