Így válasszunk bölcsen partnert!

2022. július 26. 07:30 - Life Advisor

bolcs_parvalasztas.jpgA romantika már mindannyiunkat becsapott, nevezetesen, hogy kizárólag érzéseink alapján válasszunk társat. Ez a tendencia, hogy valakinek az érzéseink alapján szenteljük magunkat, veszélyes és tragédiába is fulladhat. Miért? Mert az érzéseink olyan tényezőkön alapulnak, amelyek nem mindig jók nekünk. Gyakran az alapján választunk párt, hogy az illető, hogy néz ki, mennyire népszerű, még akkor is, ha újra és újra látjuk, hogy ezek a döntések érzelmi katasztrófákkal végződhetnek. Valaki népszerűsége ugyanis nem garantálja, hogy ott lesz veled a nehéz időkben és nem jelenti azt sem, hogy törődik a fejlődéseddel, a jóléteddel vagy úgy am blokk veled.  

Ezeken a felszínes tényezőkön kívül a döntéseinkhez hozzájáruló másik ok a következő: 

A szeret és a ragaszkodás eszméit már gyermekkorunkban megtanuljuk. Ha az egyik szülőnk nem volt számunkra soha elérhető, nem volt ott, amikor kellett volna, akkor kezdhetjük úgy nézni a dolgokat, hogy rendben van, ha a párunk sincs ott velünk mindig. Lehet, hogy olyan barátok vettek körül minket, akik folyamatosan gúnyolódtak rajtunk és ezért választhatunk olyan párt, aki nem tisztel minket, mert a múltunk ezt tanította meg nekünk a szeretetről és a barátságról.

A múltban megtanult minták alapján nem számítunk ideális viselkedésre a párkapcsolatunkban sem. Kezdünk megelégedni azokkal az egészségtelen mintákkal, amelyeket felnőtt korunkban tanultunk a szeretteinktől. Ezért fogunk tudni elutasítani akár egy olyan ideális partnert, akivel nem megfelelő kötődési mintái vannak. 

Mi a megoldás?

Vigyázat: Unalmas és sok kemény munkával jár és nincs benne semmi romantikus!

  1. Le kell ülnöd egy tollal és papírral és el kell kezdened elemezni, hogy milyen emberekhez vonzódsz és milyeneket nem szeretsz. Csak sorold fel a vonzalom vagy a nemtetszés mögött meghúzódó tulajdonságokat.
  2. Képezd magad! (Nem, a tanulás még nem ért véget.) Meg kell tanulnod a szeretet ideális mintáit. Ehhez használhatsz online tanfolyamokat, önfejlesztő könyveket (például John Gottman könyvei). 

Miután megtetted ezt a két lépést, elemezd ki, hogy a vonzalom mögött meghúzódó tényezők megegyeznek-e a stabil, hosszútávú, boldog kapcsolatokhoz szükséges tényezőkkel. Ha végig mész ezen a folyamaton, akkor jobban tudatában leszel a vonzalmak egészségtelen mintáinak, amelyeket magadban tartasz és ez a tudás fog neked segíteni abban, hogy a jövőben bölcsen válaszd meg a párod. 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása