3 ok, hogy kutass a barátod telefonján és 1, amiért inkább ne

2022. július 16. 07:30 - Life Advisor

mobil_kutakodas.jpgA telefonunk mindent elmond rólunk. Az üzeneteid megmutatják, hogy kik az igazi barátaid, a közösségi média hírfolyamod a valódi érdeklődési köröd mutatja meg, az e-mailjeid pedig a szakmai életedet. Aki hozzáfér a telefonodhoz, úgy olvashat téged, mint egy könyvet. Ha úgy gondolod, hogy a barátod megcsal téged, akkor biztosan megtalálod a választ a telefonján. Kivéve, ha a barátod telefonján való kutakodás dilemmát okoz. Egyrészt megtalálod a választ a kérdésedre, másrészt viszont behatolsz a magánéletébe. Ami még rosszabb: ha kiderül, hogy semmi rosszat nem tett, te leszel a gazember. Ezzel a poszttal igyekszünk megoldani a benned lévő dilemmát és bemutatunk 3 olyan okot, amiért kutakodj a barátod telefonján és egyet, amiért inkább ne.

1. Van egy megérzésed

Képesek vagyunk érezni azt, ha valaki szeret minket, ugyanúgy, mint azt is, ha valaki nem. Ugyanígy érezhetjük, ha a dolgok jól mennek és azt is, ha valami nincs rendben.

Ez az érzés (vagy akárminek is akarjuk nevezni) erőteljes. Öntudatlanul elkapsz több részletet, amelyek egy bizonyos irányba mutatnak. A tudatalatti gondolataid olyan erősek, hogy Freud köréjük építette a karrierjét.

Freud nem azt mondja, hogy le kell csapnod a barátod telefonjára, de megmutatja, hogy a tudatalatti elméd mond neked valamit.

Képzel el ezeket: 

  • A barátod nem törődik a tőled kapott üzenetekkel
  • Munka után hirtelen több elfoglaltsága is lesz
  • Abbahagyja az érdeklődést aziránt, hogy milyen napod volt, vagy egyáltalán nem is tervez veled semmit

Ezek a cselekedetek egyesével nem jelentenek túl sokat. De ha következetesen és együtt történnek, akkor az vörös zászló. Innen származik az "érzésed".

Soha nem akarnál kutakodni a barátod mobiljában, ha nem lennének furcsa érzéseid. Ha azt hinnéd, hogy a kapcsolatod rendben van, nem gondolnál arra, hogy behatolsz a magánéletébe.

Ha viszont kutakodni akarsz, az azért van, mert valóban elhiszed, hogy valami nincs rendben.

Lehet, hogy az érzésed valós, de az is, hogy nem. Nem ez a lényeg. Ha úgy gondolod, hogy a kapcsolatod veszélyben van, akkor úgy fogod érezni, hogy cselekedned kell, függetlenül attól, hogy mindez működni fog-e vagy sem.

2. Bizonytalanná tesz téged

Ismered az "őrült barátnő" sztereotípiáját? Arról van szó, amikor a barátnő üvöltözik, megkarcolja a párja kocsiját, kiszorja az cuccait az utcára vagy felgyújt valamit. De mi van, ha mindez nem is őrültség?

Minden őrült barátnő mögött van egy mérgező barát.

Kicsit furán hangzik, hogy kutakodsz a barátod telefonján. Ha normális barátnő lennél, akkor túl menő lennél ehhez. De ha mégis ez az érzés erős benned, akkor az azt jelenti, hogy a kapcsolatotok kicsit megszakadt.

Az emberek viszont elfelejtik, hogy a kapcsolatnak két ember vet véget. Tudod, hogy helytelen kutakodni a telefonján. De vajon miért akarod megtenni?

Ez azért van, mert bizonytalannak érzed magad. 

Képzeld el ezt: 

  • A barátod mindig rejtegeti a telefonját
  • Minden hétvégén későn jön haza
  • Több lánnyal is beszélget

Egy barát, aki így bánik veled, őrülten bizonytalanná tesz.

A bizonytalanság nem veled születik, kívülről jön. Bizonytalanságod abból fakad, hogy félsz a párod ítéletétől. 

Soha ne hagyd, hogy mások tettei diktálják a te cselekedeteid. De a barátod telefonjának ellenőrzése a bizonytalanság jele és biztos vagyok benne, hogy nem éreznéd magad bizonytalannak egy olyan baráttal, aki jól bánik veled.

3. Nem bízol magadban

Az utolsó ok, amiért kutakodhatsz a barátod telefonján, mélyebre nyúlik: nem bízol magadban. Lehet, hogy a cselekedeteinek semmi köze hozzá, mindennek inkább hozzád, önmagadhoz van köze.

A kutakodás a telefonján a bizonytalanságból fakad.

Íme egy-két gondolat, amelyek bizonytalanná tesznek, így kutatni akarsz a telefonjában:

  • El fog hagyni engem.
  • Más lányok szebbek, mint én
  • Nem fogom tudni feldolgozni, ha elhagy

Ezek a gondolatok elegendőek ahhoz, hogy megöljék bármely nő önbecsülését. Bármely épeszű ember bármit megtenne, hogy megakadályozza ezeknek a félelmeknek a valóra válását. A fenébe is, ha ezek lennének a gondolataim, sokkal rosszabbat tennék, mint kutakodni a telefonjában. 

Ilyen esetben a megoldás egyszerű ugyan, de nem könnyű: dolgozz magadon!

A bizalom akkor jön, amikor különböző dolgokat építgetsz. Természetesen bizonytalannak fogod érezni magad, ha a kapcsolatod az életed középpontja. Abban a percben, amikor ő távozik, az életed szétesik.

Most képzeld el, hogy az önbizalmadnak több pillére van: a kapcsolatodnak, a munkádnak, a hobbidnak, az oldalsó nyüzsgésednek és a barátaidnak. A barátod csak az egyik pillér lesz. Abban az esetben, ha szétesik, más oszlopokra támaszkodhatsz.

Így, még akkor is, ha a legrosszabb történik (tehát igazad van és megcsal téged), elég erős leszel ahhoz, hogy megbirkózz vele.

Ez pedig elvezet az egyik okhoz, amiért ne kutakodj a telefonjában: 

1. Megöli a bizalmat

Abban a pillanatban, amikor a telefonjában kutakodsz, megnyitod az üzeneteit, átkozod a kapcsolatod, a bizalom meghal.

Két forgatókönyv létezik:

1. Tényleg megcsal téged: Ebben az esetben megsérülsz és már nem bízol benned. Még akkor is, ha úgy döntesz, hogy adsz neki még egy esély, mindig azon fogsz tűnődni, vajon újra megteszi-e veled.

2. Nem csal meg téged: Ebben az esetben megtört a bizalom. Ez azt jelenti, hogy nem tudtok nyíltan beszélni és nem tudjátok együtt megoldani a problémákat. Ha pedig az igazat még soha nem is fogod megtudni, mindig tudni fogod, hogy a bizalom megtört. 

Ez pedig egy vesztes-vesztes helyzet. Még ha az ösztöneid helyesek is voltak, veszítesz.

Amikor bizonytalannak érzed magad a kapcsolatoddal, a legjobb, ha őszinte beszélgetést folytattok. Tudd meg, mi tesz bizonytalanná, mit vársz tőle és mit akarsz változtatni.

Egy pár vagytok, ugyanabban a csapatban kell játszanotok, nem pedig egymás ellen.

Ha most nem tudod megoldani a bizalmi problémákat, akkor csak rosszabbodni fog a helyzet. 

Ezek az okok valódiak: az ösztöneid sokat elárulnak a kapcsolatodról és a bizonytalanságaid kimondhatatlan helyekre vihetnek (különösen, ha nem érzed magad biztonságban).

De ez nem azt jelenti, hogy ezek az okok jók (bár valódiak). A barátod telefonjának kutatása valószínűleg nem fogja megadni neked azt az eredményt, amit ettől vártál/vársz.

Egy jó párkapcsolathoz bizalom és nyílt kommunikáció szükséges. Ha sarokba szorítva érzed magad, például, ha csak úgy tudhatsz meg valamit, hogy a háta mögött próbálod megszerezni az infót, akkor az egy vörös zászló. Nem azt mondom, hogy ez a te hibád, de a párodról beszélsz, aki veled tölti az idejét.

Ha nem tudsz nyíltan beszélni (vagy ha nem bízol benne), akkor talán érdemes lenne lezárnod a kapcsolatot, mielőtt még kutakodnál a telefonjában, valószínűleg tök feleslegesen. 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

süti beállítások módosítása