A "Ha akarná, akkor megtenné" mítosz és ami mögötte van

2022. július 01. 07:30 - Life Advisor

megtenne_kapcsolat.jpgA lakásomban üldögéltem és párkapcsolati tanácsokat kértem a barátomtól. Volt egy srác, akit szerettem és nem éreztem úgy, hogy erőfeszítéseket tesz. Nagyon kedves volt, valahányszor személyesen találkoztunk, de nem volt jó sem az SMS-ezésben vagy épp a kapcsolatfelvételben. A legtöbbet vártam el tőle. Ismerni akartam az érzéseit vagy a terveit velem kapcsolatban. A barátomnak pedig volt egy egyszerű tanácsa: "Ha akarna téged, cselekedne is."

Blanka ezzel a történettel keresett meg engem az első coaching során. Teljesen hitt a barátja tanácsának.

Meggyőzte magát, hogy ez a fickó közel sem veszi őt komolyan, mert ha így lenne, akkor erőfeszítéseket tenne. Nem hagyná, hogy mindig csak Blanka kezdeményezzen. Blanka elvárása sokkal inkább az volt, hogy a srác keresse őt, küldjön neki virágot, tervezze a következő randit. Na jó nem ennyire részletességgel, de nyilván érted a lényeget, többet várt a sráctól.

Mivel ezt viszont nem kapta meg, elfogadta a barátja tanácsát és feltételezte, hogy a srác egyáltalán nem akar tőle semmit, nem akar sem időt, se energiát fektetni ebbe a kapcsolatba. Szóval valahogy eldobta az egész kapcsolatot.

Néhány hónappal később összefutottak és megálltak beszélgetni. A srác elmondta neki, hogy kiborult, mert nem tudta, hogy Blanka mit érez iránta és nem gondolta, hogy ennyire érdeklődik iránta, mivel nem igazán volt elragadtatva tőle. (Visszagondolva Blanka ezt el is ismerte.) A srác szorongott is, mert már régóta randizgattak, de nem történt előrelépés. Blanka pedig hitt neki.

Ekkor jött rá, hogy a barátja tanácsa, totális bullshit volt. 

Erről viszont nem a barátja tehet. Gyakorlatilag naponta halljuk ezt a mondatot: "Ha igazán akarna téged, akkor tenne lépéseket, cselekedne, megváltozna stb."

Ezt szajkózza a közösségi média és szinte minden modern beszélgetésbe beszivárog. Rengeteg nő kedvenc mantrájává vált ahhoz, hogy letudjanak lépni, ha a srác nem tesz erőfeszítést.

És bár, a "ha akarná, akkor megtenné" igaz lehet - mert korábban is az volt - ez nem minden esetre húzható rá. Sok oka van annak, hogy a srácok (és általában a párok) egyszerűen nem csinálnak dolgokat. 

Íme miért.

Nézd úgy, hogy lehet, hogy ugyanolyan idegesek, mint te

Ehhez kicsit át kell rendezned a gondolkodásmódod. Gondolj csak bele, hogy hányszor próbáltál "elérhetetlennek vagy éppen menőnek" tűnni, amikor legbelül izgultál a szerelmi életeddel kapcsolatban? Hányszor tartottad vissza magad attól, hogy SMS-t küldj egy srácnak, mert azt hitted, hogy túlbuzgó vagy? Hányszor féltél megtenni az első lépést, mert féltél attól, hogy ő nem ugyanúgy érez?

Van egy fontos dolog, amit érdemes tudnod: a férfiak is emberek. Nem immunisak az idegességre vagy a félelemre az első lépés megtételével kapcsolatban. A férfiak is szoronganak, kirázza őket a hideg és találgatják, hogy mit és hogyan csináljanak.

A "Ha akarná, akkor megtenné" abból az elvárásból származik, hogy a férfiaknak mindig meg kell tenniük az első lépést

Van egy oka annak, hogy ezt a kifejezést kizárólag a férfiakkal való kapcsolatok körül használják és ez annak a feltételezésnek köszönhető, hogy nekik kell kezdeményezniük az összes jelentős dolgot.

Egy dolog viszont miatt ez a nézet kicsit elavult. Nem figyelünk a férfiakra, akiknek szintén megvan a lehetőségük arra, hogy szorongjanak és aggódjanak az első lépés megtételekor, ugyanúgy, mint bárki más. Ha ezt megértenénk, akkor jóval nagyobb teret engednénk a kapcsolatunknak. 

Először is az elvárás, hogy a férfi tegye meg az első lépést olyan felelősség, amit nem szabad a férfiakra hárítani. Másodszor ez a hárítás eltöröl minden lehetőséget a tényleges kommunikációval kapcsolatban. Sokkal inkább azt az üzenetet küldi felénk, hogy ha valaki nem úgy cselekszik, ahogy szeretnéd, akkor peched van és tovább kell lépned. Van azonban egy másik lehetőség: beszélni velük erről.

A beszélgetés nehéz, különösen egy kapcsolat korai szakaszában. De néha szükség van rá. Ha valóban befektetsz az illetőbe és nem akarsz elbúcsúzni a lehetőségtől, hogy valami triviális dolog miatt ne vele legyen közös jövőd, akkor jó ötlet, ha beszélsz vele. Tudasd velük, hogy mit akarsz. Mond el nekik az aggodalmad, gyakorlatias és érett módon. És akkor, annak alapján, hogy hogyan reagálnak, elfogod tudni dönteni, hogy érdemes-e várni vagy le kell lépned.

Egy értelmes ember, aki törődik veled, nem fog elfordulni tőled. Lehet, hogy eleinte félénk, de nyitott egy ilyen beszélgetésre és örül, ha kifejezed a vágyaid. Ha úgy tűnik, hogy ez zavarja őt és nem örül, ha keresed őt, akkor valószínűleg nem ő lesz az igazi. De ha úgy tűnik, hogy erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy meghallgasson és változtasson, akkor az jó jel.

Ez a 21.század és a kommunikáció az erős kapcsolatok alapja. Ne veszítsétek el a hitetek abban, hogy ti ketten képesek lesztek megoldani a dolgokat. Mindketten emberek vagytok. 

Összegzés

Hadd tegyek világossá egy dolgot: megérdemled, hogy minden igényedet kielégítsék. Megérdemled, hogy olyan kapcsolatod legyen, amely a legkényelmesebb, amiben szeretettnek és boldognak érzed magad. Ha a párod nem adja meg neked és a zsigereidben érzed, hogy el kell engedned, akkor tedd meg, mindenképpen.

Igen, vannak olyan férfiak, akik manipulatívak tudnak lenni és nagyon keveset fektetnek be egy kapcsolatba, miközben 2-szer 3-szor annyit várnak el a másiktól. Ekkor kell figyelembe venned a "ha akarná, megtenné" kifejezést.

Eredetileg nincs semmi rossz azzal, hogy "ha akarná, megtenné". Végül is a nők egyre jobban tudják, hogy mit akarnak egy kapcsolatban és ezt meg is követelik. Ez dicséretes dolog és pontosan így is kell működnie. Ha már te is használtad ezt a mondatot, hogy "ha akarná, megtenné", akkor tudd, hogy ez nem baj és nem ítéllek el érte.

Amit viszont szeretnék, hogy megérts, hogy nem minden fekete-fehér. Bár valóban pontosan azt a fajta szeretetet és bánásmódot érdemeljük, amit szeretnénk, ez nem mindig olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik. Mindenki ember. Mindenki ideges lesz. Nem mindenki tesz szívesen lépéseket vagy kezdeményez mindent, mindenkor még akkor sem, ha a társadalom ezt várja el tőle. Sokkal jobb kommunikálni, meghallgatni a másikat, teret adni a fejlődéshez és tisztán látni az eddig még zavaros dolgokat. 

A lényeg, hogy a "ha akarná, megtenné" valóban lehet mítosz. A társadalmi elvárások, a nemi szerepek és az elutasítás az egyik oka annak, hogy még mindig evangéliumként prédikálják. De ha le tudjuk bontani ezeket a gondolatmintákat és valóban esélyt tudunk adni az embereknek a kommunikációra - miközben pontosan azt kommunikáljuk, amit akarunk és megbeszéljük az aggodalmakat - az csak erősebb kapcsolatot eredményezhet.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása